Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.03.12. 19:51 emmausz

Mire inti Kosztolányi az ifjú házasokat?

Mi közük lehet egymáshoz, Kosztolányinak és a házasoknak? – kérdezhetné valaki. Megpróbálom levezetni.

Kosztolányi így ír:
„Valaki azt tudakolja tőlem, hogy van-e erre jó szavunk: konzervatív. Bevallom, nincsen. Egy szavunk nincsen, de van legalább tizenöt szavunk. Amennyiben tehát semmi áron sem akarok idegen szóval élni, a fogalom egy jellegzetes részletét, egy finomabb közeli tulajdonságát hangsúlyozom: a konzervatív képviselőt kormánypártinak vagy jobboldalinak nevezem, a konzervatív kegyeletet hagyományőrzőnek (dicsérőleg), a konzervatív mozgalmat a haladóval szemben maradónak (tárgyilagosan), esetleg maradinak vagy ósdinak (megbélyegzőnek). Amint látjuk, állítólagos szegénységünk mögött gazdagság lappang, s ezt bárki megleli, mihelyt anyanyelve kincsesládájában turkál, és nem kapkod idegen pénznemek után. Csak a nyelv szellemébe való áhítatos beolvadás segíthet bennünket munkánkban, és nem a szótárak. A szótárak szavai egy vagy tíz esetre vonatkoznak, de a nyelv, mely oly tág és rugalmas, mint maga az élet, minden pillanatban, ezer és ezer új helyzetet és lehetőségeket teremt.”

Eddig az idézet. Mire taníthatja a házaspárokat ez a leírás.

Arra, hogy egymáshoz képest mindketten idegen kifejezésmódú, szokásrendű, nyelvhasználatú stb. helyekről indultak. Bármennyire szeretnék is, teljességgel nem fog sikerülni egyiküknek se keresztülverni az otthonról hozott, ott használt, alkalmazott gesztusokat, rendet, életviteli módszereket.

Ám ettől nem kell pánikolni, nem kell ezt rossznak tartani, mert előttük áll közös életük, remélhetőleg egymás megbecsülése, szeretete. Az egymásra figyelés, emberi méltóságuk kölcsönös elismerése, az eléjük gördülő események, lehetőségek, élet adta ajándékok ingereit befogadva lehetséges nem egy – konzervatív J – válasz, hanem számos szép, tartalmas, az élettől eléjük sodort lehetőség (nevezhetjük Gondviselésnek is), csak éberen kell figyelni: mik ezek, hogyan fordíthatják kölcsönösen az egymást építés javára, egymás kiteljesítésére.
Ha pedig olymértékben elmérgesedne a helyzetük, hogy reménytelennek látszik a kölcsönös meghallgatás, bár szeretnék kimondani mindazt, ami feszíti őket, a legjobb leírni, és kérni a másikat: olvassa el, és embersége mértékében, tehetsége szerint segítse a konfliktus oldását. Fiatal felnőtt korban ennek reális esélye van. E módszerrel él a Házas hétvége mozgalom minden kurzuson.    
Tehát amint Kosztolányi az egy lehetetlen szó helyett keresi a helyzethez igazodó legjobb változatot, ugyanúgy a házasoknak is az a feladatuk, hogy az otthonról hozott, társukétól eltérő egyetlen és lehetetlen variáció helyett közösen megkeressék a közös jó változatot.

Ez lehetséges és szükséges is, mert egyedül ennek van életszaga. Hogy ide idézzem a fentieket: az élet, minden pillanatban, ezer és ezer új helyzetet és lehetőségeket teremt.
Könnyebb a mélyen hívő embereknek, mert akár együtt Isten elé is vihetik az őket feszítő gondjaikat.    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr665168345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása