Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.03.18. 09:22 emmausz

MI A SZÖSZ?

A szabadon, örömmel, szeretettel-ből alakított mozaikszó. Mint korábban több ízben megírtam, a jezsuita Nemes Ödöntől származik ez a hármas megfogalmazás. Ő ezekre a súlyponti irányultságokra fűzte/fűzi fel életét. Ami engem elgondolkoztat: A felsorolt ideák csakugyan programot tárnak elénk, életviteli módot jelölnek ki, folyamatot. Még csak töredékesen vannak jelen, de irányultságom feléjük sodor, kívánom, hogy szabad, örömteli és szeretőképes valakivé legyek.
Hadd tegyem mellé azt, ami mostanában elkezdett foglalkoztatni. A magyar nyelvben, ha más ragot kapnak a fogalmak, miközben megőrzik eredeti tartalmukat, egészen más tartományba vezetnek bennünket. Megpróbálom megvilágítani a fogalomhármason keresztül.
Amikor azt mondom ki, hogy szabadon, akkor ez azt a törekvésemet fejezi ki, hogy „ép elmével, világos tudattal és szabad elhatározásomból úgy rendelkezem”, hogy fütyülök mindenféle zavaró tényezőre, mely életem céljától eltántoríthatna, és teljes emberségemmel megragadom a jót, melyet elém sodor az élet, a Gondviselés, a nekem szánt sors. A körülményeket habozás és kétségek nélkül elfogadom, anélkül hogy hagynám, hogy az események kizökkentsenek a magam választotta értékek képviseletétől, azok megvalósításától.
Amikor pedig azt tudatosítom, hogy örömmel, akkor – hogy rövid legyek – „jó pofát vágok” mindenhez, mert tudom: valamilyen módon minden hozzájárul életem kiteljesedéséhez. A gátfutó is jól teszi, ha örül a gátaknak, hiszen nélkülük képtelen volna a gátfutóversenyt megnyerni, egyáltalán rajta részt venni is. Úgy van ez, mint ahogyan Charley haverom szokta volt mondani: „Szeretem, ha izomlázam van. Tudatosítja bennem, hogy van izmom, és azt is, hogy valamit kezdtem velük. Attól lettem izomlázas.” Örömmel vette tudomásul ezt a testérzést. Krisztus legtöbbször arra int: „ne féljetek”. Ennek az inverze: Örüljetek! Rájöttem, akarni is kell a félelemnélküliséget – az élet nehézségei ellenére, az örüljeteket pedig azért, mert a leghitelesebb valaki, Krisztus biztat rá: Én megmentettem a világot! Örüljetek, mert nevetek fel van írva a mennyben, mert jutalmatok nagy lesz, és még sorolhatnék hasonlókat.
Van tehát okunk, van tehát okom örülni.
A szeretettel programja pedig arról szól, hogy próbálom a paradoxont oldani életemben. Miközben „minden szentnek maga felé húz a keze”, tudván tudom: sem én, sem más nem szeretheti önmagát, még akkor se, ha igaz a tétel: helyes önbecsüléssel és szeretettel kell elfogadnom magamat. Mégis azt jelenti a „szeretettel” megfogalmazás, hogy figyelmem másokra irányul. Érdekel mindenkinek a sorsa, aki a közelembe kerül, hozzám fordul, és törekszem segíteni mások életének kibontását, kibontakoztatását, kiteljesítését. Istenhez meg hálás szívvel közelítek, tapasztalva a világ, a természet szépségét, tudomásul véve a gondviselés folyamatos jelenlétét, valósulását.
Most érkeztem el mondandóm akart céljához, hogy kifejtsem: Ha átrendezem a szóvégződéseket ebben a fogalom-triászban, akkor eljutok a beteljesülés kifejezéséhez, mert ha azt mondom: Szabadságban, örömben, szeretetben élek, akkor azt fejezem ki, hogy elérkeztem az Isten országába. Már itt a földön is. Ha ugyanis szabadságban élek, akkor annak a közege auraként vesz körbe, teljes a nyugalmam, a biztonságom; tudom, hogy semmi baj nem érhet, senki nem veszélyeztetheti életem közepét, végtelen értékét. Akkor mindent örök mértékkel mérek, akkor nem hoz ki semmi a sodromból, mert tudom, kinek hiszek, tudom, kiért, kikért élek, tudom, mi tesz jót nekem és másoknak. Ha elszomorít is a látott rossz, nincs hatalma fölöttem, és nem hagyom, hogy úrrá legyen rajtam, mert tudom, bármekkora vastagságú felhő tagadja is el előlem, a nap zavartalanul ragyog fölötte.
Ha örömben élek, életem eksztázis jelleget ölt. Aki örül, nem törődik a zavaró részletekkel, mert tudja, amit tesz, amit gondol, amit beszél, az építő, az éltető, az segítő és támogató. Az örömben élő olyan, mint a táncos. Mit érdekli a táncost, hogy szorítja a lábbelije, megjeleníti testével a ritmust. Mit érdekli, hogy gyorsabban ver a szíve a szokottnál, és hogy kiveri a víz. És olyan, mint az énekes. Mit érdekli, hogy nem képes kiénekelni a magas-cét. Amikor a zenének meg kell szólalni, kiénekli, mert tudja, hogy a harmóniának így lesz élő része. És kiénekli, és nem fáj a gégéje, és nem préseli ki magából nyöszörögve, kétkedve és kishitűen, hanem arra az időre felülmúlja önmagát. És boldog. Ez az öröm állapota.
A szeretetben élés pedig, mint előbb hangsúlyoztam, életünk paradoxona. Egymásból élést jelent. Létem kiüresedésben teljesedik ki. Máshogyan is körvonalazható: Aki meg akarja tartani életét, elveszíti azt, aki értem (érted, érte) elveszíti, megtalálja azt. Ennek a krisztusi kijelentésnek (Mt 10,39) a megélése a szeretetben való élés, élet. A háromságos Isten személyei is egymásból, egymásért, egymás által élnek.
Nincs ezeknél több, nemesebb, szentebb.
A feltámadás (húsvét) felé közeledve érdemes átállítani irányultságunkat, és nyitni ezekre az igazi, felszabadító értékekre.                            

 

     

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr725168356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása