Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.03.23. 20:38 emmausz

Egyszerű vagy bonyolult

Mint ígértem, ma utoljára írok az NG Földközelkép c. kiadványról.
A pénzvilággal kezdem: Már a címe sem igaz számomra: Életünk legfőbb hajtóereje a pénz – jelenti ki a fejezetcím.
Ez nem igaz.
Az én életemnek nem legfőbb hajtóereje, hanem megtűrt vacka a pénz.
Bár 2005-ben a világ áruforgalma meghaladta a http://emmausz.blog.hu/media/image/200903/10 billió dollárt, csak rángatom rá a vállam.
Na és?
Avagy meg tudja valaki mondani, mennyit ér egy dollár? És mitől ér annyit? És meddig? És mennyit ér egy lakatlan szigeten, és mennyit ér ugyanott http://emmausz.blog.hu/media/image/200903/10 billió dollár?
A tegnapi evangélium a világ legfontosabb kijelentését nyilatkoztatja ki – de ha úgy tetszik jobban – teszi közhírré. „Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy mindaz, aki benne hisz, el ne vesszen, hanem örökké éljen.” (Jn 3,http://emmausz.blog.hu/media/image/200903/16)
Az egész világról szóló előbb emlegetett című tudományos leírásban egyetlen utalást se találok arra nézve, hogy teremtett ez a föld, ez a rendszer.
Mindent nekünk kell megoldanunk – sugallja – pedig ez csacsiság.
Nekünk csak azt kell megvalósítanunk, amire teremtve vagyunk.
Minden kegyelem. Én ezt olvasom ki a kötetből, noha egészen másokról ír.
Annyit elismer ez a szuperatlasz, hogy a sarkvidékek és az egyenlítő közti hőmérséklet-különbségek okozta légmozgások alakítják bolygónk légkörzését (a helyi klímát). Mondom, hogy minden kegyelem.      
Érdekességeket is közöl. A leghidegebbet http://emmausz.blog.hu/media/image/200903/1983-ban az Antarktiszon mérték, - 89,2 C fokot! Az Antarktiszon mért jégréteg legnagyobb vastagsága 4776 méter. Olyan súly nehezedik a sarki jégtől erre a földrészre, hogy az egy kilométerrel lejjebb nyomta a Földkérget. A megfúrt jég mintáinak az elemzése 200 000 év történéseire világít rá.
Végezetül számomra a legérdekesebb ábra egy meglehetősen bonyolult háló megjelenítése, mely azt illusztrálja, hogy minden mindennel összefügg. (Van benne egy logikai hiba. Ha a háló magának az ábrának a témája, hogyan lehet egy csomópontjának a neve háló.) Próbálom a legfontosabb csomópontokat felsorolni, melyek az emberi tényezőket és a természettel való kapcsolatunkat kíséreli meg bemutatni.
Legfontosabb faktorok: Ökoszisztémák – emelkedő életszínvonal – energia – utazás - népességnövekedés.
Eggyel kisebb körök: urbanizáció – emisszió – hulladék – élelmiszerellátás – víz – éghajlat – mobiltechnikák – és még sorol 29 további kevéssé fontos, de figyelemre méltó valamit.      
Kétféle víziómat foglalom össze alább néhány szóban.
http://emmausz.blog.hu/media/image/200903/1. Ha a szeretetparancsnak engedelmeskedik a Föld, minden kérdésére megoldást talál. Istent azért nem értjük meg, mert túlságosan egyszerű, és mi mindent agyonkomplikálunk. Persze mit is tehetnénk, úton lévő, fejlődő lények.
2. A másik vízióm a hálóhoz kötődik.
Magyarország közigazgatása is leképezhető különféle prioritású szegmensekkel. Vannak fajsúlyosabb faktorok, és vannak kevésbé fajsúlyosak. De…
Minden, mindennel összefügg.
Amikor a népgazdaságban gondolkozó kabinet vagyok, arra vállalkozom, hogy a faktorokból képzett hálót egyenletesen szinten tartsam, illetve lassan emeljem a kívánatos irányban. Egyszerre, és mindenre figyelve. Akkor nem fog szétszakadni, nem fog kilyukadni a csúcson levők mohósága miatt, akkor a szegmensek megtartják egymást, sőt feltételezik és támogatják egymást.
De ehhez tisztánlátás, és tisztakezű cselekvésrendszer tartozik.
Második vízióm tehát egy egyre emelkedő háló, arányosan változó csomópontokkal.
Nem hasonlít ez keresztelő János felhívásának képéhez, aki Izajást idézi:
„A pusztában kiáltónak ez a szava:
»Készítsétek elő az Úr útját.
Egyengessétek ösvényeit!
Töltsenek föl minden völgyet,
Minden hegyet és halmot hordjanak le.
Ami egyenetlen, legyen egyenessé,
Ami göröngyös, legyen sima úttá,
S meglátja majd minden ember az Isten üdvösségét«.” (Iz 40,3–5)
Ez a tevékenység a bonyolultságtól halad az egyszerűség felé.
* * *
Még egy feladatom van: Jelentenem kell, hogy mit mértem ma este: http://emmausz.blog.hu/media/image/200903/137/80.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr965168366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása