Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.04.13. 16:08 emmausz

Tizenkét év múltán

Tizenkét év múltán semmit nem vesztett fényéből a Szilas Imre-féle Abonyi mise.
A katolikusoknak egyszer egy évben – legalább húsvét táján – a bűnbánat szentségéhez illik járulni, kéri tőlük az egyház.
A zeneszeretőknek egy évben egyszer, legalább húsvét táján meg kell hallgatni még nagyböjtben az egyik Bach-passiót, de a
húsvét elérkeztével az Abonyi mise CD-t, és utána Szilas előadásában a kivonulásra játszott John Bull-orgonadarabot.
Ezelőtt tizenkét évvel, http://emmausz.blog.hu/media/image/200904/1997 tavaszán ugyanis feltűnt az égen a Hale-Bopp-üstökös, és feltűnt egy új mise is Magyarországon, egy nagyon hosszú és nagyon éteri zene. Benne megszólal az ég és a föld: sőt az is, ami az ég fölött, és az is, ami a föld alatt van. Ettől mutat túl a földön (transzcendens), ettől méltó arra, amiről szól.
Sokan ellene vetették már, hogy előadhatatlanul hosszú, mert a főpapi zenés misék szokott pompája nem jelenik meg benne, a szokásos mise kereteit meg szétfeszíti.
Ezek igaz, de súlytalan állítások.
Vajon zavar-e valakit, ha hosszabb ideig tart az öröme?
Dehogy.
Vajon nem feszítették-e szét a normalitás kereteit Pio atya többórás miséi?
Dehogynem.
Valamiért mégis tömött templomok várták, hogy elkezdődjenek ezek a hosszú szertartások. És akiknek nem akaródzott részt venni rajtuk, nagy ívben elkerülték még a templom környékét is.
Így vagyok az előző érvekkel.
Akik valaha hallották, tudják, milyen értékes ez a mise. Kivételesen jó hangszerelésű, sokféle variációban elhangzó anyagról emlékezem meg, melyre nagyon sokan mások is visszaemlékezhetnek.
Idén is egy ültő helyemben hallgattam végig az egészet, és utána az emlegetett J. Bull-darabot. (Utóbbit más interpretálásában is meghallottam már: igen artisztikusnak és vérszegénynek tűnt Szilas elementáris változatához képest).
Maga a mise elég nehezen elemezhető. Én szecessziósnak ítélem ezt az alapjában swing-stílusú kompozíciót, de ezek csak a formájára, kinövéseire, díszeire vonatkoznak.
Két dolog máig fáj.
Az egyik, hogy teljesen érdemén alul reklámozott mű az Abonyi mise, mely bőven megérdemelte volna, hogy hatalmas tömeg előtt hangozzék el a Hősök terén. (Volt róla szó, aztán elhalkult ez a kijelentés.)
De ha ott nem, akkor a nyugati sógorok egyszer a meghallgatásának élménye miatt meghívhatták volna egy akkora szabadtéri hangversenyarénába, mint amilyen Berlin mellett van, és készíthettek volna a világ számára egy profi hanglemezt. Nem akkora ugyanis ennek a költsége, melyet ne bírt volna el pl. az Ostpriesterhilfe, vagy mit tudom én, ki.
A másik fájó valami, hogy mi se ismerjük. Néhányunknak megvan CD-n. Valahányunknak a John Bull-orgonafelvétel is. Miért nem kéri el tőlünk valaki, hogy legalább a Virtuális Plébánia zenéi között hallató legyen, mint pl. az ugyancsak Szilas Beat-mise.  
Jelentkezzen valaki nálam. Kölcsönadom a zenei anyagot.
Nem zárható skatulyába egy ekkora jelentőségű zenei opus.  
 

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr185168394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnár Csaba 2010.02.04. 10:04:32

Örömmel olvastam, hogy vannak még akik szeretik és nagyon tisztelik Szilas Imre - Beat-miséjét!Nálam is az első helyen van ebben a kategóriában.(Mi is itt Szegeden, régóta járjuk a környező falvak templomait Beat-miséket előadva.)Egyre többet nyomozok utána... Így rábukkantam, hogy az 1968-as Mátyás templomi koncertet az Osztrák tv felvette.Sőt még egy dokumentum film is készült róla Halász Mihály rendezésében - Beat mise - riportfilm (1968)- címmel!Ezekről a felvételekről ha valaki tud, örömmel venném ha megosztaná velem!Ja és persze a Beat-misék kottáit ha valaki megtudná szerezni, nagyon hálás lennék!Azért a John Bull orgonafelvétel érdekelne, mert még nem ismerem! Mégegyszer, nagyon örülök, hogy vannak még akik emlékeznek az igazán értékes dolgokra!Tisztelettel:Molnár Csaba Szegedről.
süti beállítások módosítása