Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.04.15. 09:18 emmausz

Már mindig jól és szentül élni

Bárdos Lajos–Malina János: Világmegváltó Jézus. c. dala, de még a szövege sincs fent a neten. Én legalábbis nem találtam. A nagyböjti-húsvéti időszakban ennek is letölthetőnek kellene lennie a youtube-on. De nem így van. A pletyka szerint egykor minden Bárdos Lajos felvételt töröltek az MR hangarchívumából. Ha igaz, csaknem érthetetlen ez az ördögi húzás: Ő aztán ne legyen jelen, az írmagja se, mert... Csak.
Örülnék neki, ha valaki megcáfolná ezt a csaknem hihetetlen közlést.
Legalább a szövegét idemásolom a kórusműnek, mert az önmagában is szép és felemelő. Így szól:
„Világmegváltó Jézus, / keresztre felfeszítteték, / Isten Báránya, Jézus / Érettünk megtöretteték.
Hamis világ szépsége! / Ruháknak ékes látszatja, / Pusztulj test kényessége! / Szívemet bánat szaggatja.” (Ezt az utóbbi versszakot nem szokták énekelni. S csakugyan: nélküle is jó a mű.
„Ó testem sírnak étke, / Maholnap földbe szállandó, / benned a bűnnek mérge, / Már-már halálra válandó.”
De aztán jön a dallamban és szövegben egyaránt kibomló kibontakozás:
„Föl, föl, már ébredj szívem! / Én lelkem már erősödjél, / Hogy innen égbe jussunk, / Már mindig jól és szentül élj!”
A Hozsanna énekeskönyv szerint Náray: Lyra caelestis (1695) [a kiadónak: azt írták: caclestis (Sic!)] a kórusfeldolgozás forrása.
Nehéz prózában írni a líráról, nehéz egy többszólamú, optimizmust és lelki emelkedést megmintázó hangzásrendszert szavakkal jellemezni. Ha a világ szép tájait látni kell, ezt a zenei miniatűrt viszont hallani kell, hogy a maga erőteljességében bontakozzék ki előttünk-bennünk, mint egy zengő szobor, ércnél maradandóbb. Mert lehet valami monumentális, lenyűgöző akkor is, ha méreteit tekintve kicsike. Hangzását tekintve rövidke.
Ennek a régi keletű nótának a végén csattan az ostor: abban rejlik mondandója, amelyre akár egy életet is fel lehet tenni:
Föl. föl, már ébredj szívem, én lelkem már erősödjél, hogy innen égbe jusson: MÁR MINDIG JÓL ÉS SZENTÜL ÉLJ!  Ez ugyan egy kissé didaktikus megfogalmazás, de ha magamra veszem: nagyon jól teszem.       

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr565168396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása