Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.04.22. 10:56 emmausz

Molnár Ferencnek elhisszük-e?

„...most már a pesti sajtó is boldog, ha egy borzalmas bűntény felderítésének és színes részletezésének szolgálatába állíthatja [szorgalmát]. Az a hatás, amelyet ez a divat egy-egy nagyváros apacs- és féligapacs-társadalmára gyakorol, olyan nagy, olyan csábító, olyan feltétlenül fertőző, hogy ha arra gondolok, hogy ma már az újságolvasók vezetik nyomra a rendőrsé­geket, és hogy ma már egy gyilkosság napján Párizsban is, Pesten is minden újságolvasó egy napra detektívvé válik, és egykettőre felhajtja a bűnöst, akkor azt kell mondanom, hogy inkább boldoguljon a rendőrség sajtó nélkül a maga üldözött vadjával, mintsemhogy tíz­ezer meg tízezer apacs napokon át a saját vérfoltos megdicsőülését, a saját pályájának hisztériás érdekességét, a gyilkosok borzalmas népszerűségének csiklandozó, agyforraló és csábító példáit olvassa az újságban.”
Molnár Ferencet idéztem, aki 1914. január 18-án írta a fenti sorokat.

Molnárnak elképzelése se lehetett a mai médiáról, de előrevetíti annak az árnyékát, mellyel a szórakozni vágyó emberek ma naponta szembesülnek. Én is úgy vélem, ahogyan ő: „inkább boldoguljon a rendőrség sajtó nélkül a maga üldözött vadjaival”, mintsem folytonosan az őrültség, a rossz, a gyalázat és nemtelen magatartás megvalósítóinak hatásával töltekezzen a nagyérdemű, merthogy „ezek a hatások feltétlenül fertőzők” – tartja Molnár.
Fel kellene már ébrednünk.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr485168405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_82350 2009.04.22. 12:50:23

Bocs, de ez hülyeség. Van olyan, hogy bulvársajtó, szemétsajtó, ponyva, fiction, horror, de az az igazság, hogy a nagyérdemű választja ezt. Molnárnak igaza van az inkább-ban, de sajnos nincsen igaza abban, hogy ezeket a dolgokat a sajtó generálhatja vagy hogy ez egy tőlünk függetlenül létező szórakoztatási mód. mi meg pingvinek módjára. Merthogy az ember generálja a sajtót (ahogy a nácizmust, a holokausztot, a fasizmust, a horrort, a gazdasági válságokat és a globalizmust is az ember generálja és ezek most nem egy kategóriába vont rosszak, csak szeretik személyteleníteni őket). A nagyérdemű ezt akarja hallani és látni. Lehet nem olvasni vagy nem kattintani, nem megvenni, nem megnézni. Ez a valódi szelekció, mert a közízlés is és a sajtó is alulról, az emberek ízléséből építi fel a maga piramisait.

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2009.04.22. 13:51:22

Csak a betűk és a lap fekete-fehér. A valóság nem ennyire egyszerű. 1. Nem citáltam ide Molnár kolumnás cikkét, csak egy kis részét, hogy felhívjam a figyelmet valamire. ez a valami pedig a sajtó és a média felelőssége. Ő azt írja többek között, hogy amikor a rendőrségre tartozó bűneseteket széles körben publikálják, rosszat tesznek vele a társadalommal. Persze válogat, aki elég tudatos, de a legtöbb embert megkísérti a kíváncsiság. Bizony cinikusnak gondolom a tömegtájékoztatást, mert nagyon is tudatában van annak, mit miért tesz.
süti beállítások módosítása