Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.07.11. 15:35 emmausz

Én és a fotózás

Vannak az életnek olyan mondandói, melyekről csak aránytalanul sok szóval lehetne beszámolni. Meglehet, a szavak plasztikusan adják vissza az író benyomásait, és valami hasonló érzékelést, belső látást alakítanak ki az olvasóban, mégis hallatlanul szubjektív műfaj az írás. Azért az, mert a leíró és a befogadó egymástól különböző struktúrák. Kísérletileg számtalanszor bizonyították (társasjáték is létezik ilyen), hogy az információk átalakulnak a befogadás alkalmával. Minden egyes továbbítás tovább torzítja az eredeti infót. Azt az egy kivételt, amikor a továbbítandó üzenetet bebifláztatják a küldönccel. És az szóról szóra adja át. Ennek vicces és primitív formája az, ha a gyereket megkérik, hozzon egy skatulya gyufát, és a gyerek, hogy el ne felejtse, a boltig váltig mondogatja: mék egy skatula gyufáér, mék egy sklatula gyufáér, mék egy skatula gyufáér… Ha szellemi színvonala nem kevesebb ennél, nagy valószínűséggel csakugyan egy skatulya gyufával fog hazatérni a boltból.
Visszatérve a fotózásra, ennek a műfajnak van egy hallatlan előnye az íráshoz képest. Amit a fotós láttatni akar, azt fogja látni minden egyes ember, aki képét megnézi. Mivel a szem igen gyorsan dolgozza fel az információkat, amit hat oldalon volnék csak képes körvonalazni, azt a néző sokkal gyorsabban befogadja, ráadásul azt fogja látni, amit a fotós maga. Éppen azt, sőt még inkább azt, hiszen a fényképész nem biztos, hogy az egész látott világot meg akarja mutatni. Vágásokat művel, hogy az általa láttatni kívántakat tegye hangsúlyossá. És ez nagy különbség.            
A mai fotók címet is kaphatnak. Ez arra jó, hogy szöveggel is alátámassza a fotós az általa közölni kívánt valóságot. Mintegy ráerősít a cím a képre, és a kép a címre. Sokszor úgy vagyok vele, hogy tudom a kép címét, mielőtt módomban volna lencsevégre kapni. Munkáskezek lesz pl. annak a képnek a címe, mely egy egész életében testi munkát végző valaki kezét kívánja megmutatni. Még nincs felvéve.
Korrigálhat is a képaláírás. Van egy képsorozatom bögrékről. Egyik kép bemozdult. Ki kellett volna dobnom. Ám sötétlilára „színeztem” az egészet, és az elmozdulás sejtelmessége csak ráerősít a címére: Jó éjszakát!

Hogy miért fotózom?
Azért, mert van, amit olvasni jó, de van, amit látni kell.
Hogyan láttassam a hatvanas évekből itt maradt autóroncsot, mely évről évre rozsdásabb lesz a kertben? Minden évben kellett volna egy képet készíteni róla. Ma már nem lehet, mert a kerttulajdonos elszállíttatta régi Kadettjét.
Azért fotózom, mert vannak olyan gondolataim, melyek képekben mondhatók ki hitelesen. Azért is fotózom, mert szeretném megmutatni, hogy a teremtett világnak méltósága van, minden rombolás és erőszakos beavatkozás ellenére a Teremtő szépséges elképzelését tükrözi: azaz saját Teremtőjére reflektál.
Ha hagyjuk.
Ezt szeretném megmutatni az általam felvett képkivágásokkal.     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1005168513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása