Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.07.12. 12:32 emmausz

Palindromok

Mostanában eléggé visszatérően foglalkoztatnak nyelvi struktúrák, szójátékok. Mindig is érdekelt a téma, csak valahogy úgy adódott, hogy újabban ilyen tárgyú könyvek akadtak a kezembe.
Most a palindromok felé fordulok hát egy kicsit, mely az anagrammák különös ága. Oda-vissza ugyanolyan értelmű szavak, szócsoportok, vagy legalábbis visszafelé is nagyjából értelmes, de más értelmű jelentéstartalommal bírnak. Na, ez jó bonyolult lett. A palindromot annyira bírja a nyelvünk, hogy egész irodalma van. A netről szemezgettem, meg idecitáltam saját leleményeimből is néhányat. Hátakorlásuk (ahogy ez olvasható volt egy cikkben). Oda-vissza palindromok:

Erőszakos kannak sok a szőre.

Rémes tóga bagót sem ér.

A tyúkólba rab dobál, de kenguru rúg neked lábodba rabló kutya.

Évák eledele kávé.
Sokáig él légi Ákos.

Apáca, lenyel a cápa.

Te mező, neveled eleven őzemet.
Rám német nem lel, elmentem én már.
Rút, dagadt úr.

Jöjjön néhány saját kreációm is:
Lóerő őre ól.

Ő régi igérő.

Január ráun, aj!

A bab itt a karikatúra. A rút a kirakati baba.

atomics – csimota

egészsége - egészsége

A rút, aki rak: karikatúra.

Keleti hitelek = keleti hitelek.

Csinos a Nap: Panasonics.

Anita, nos? Sonatina…?

És a magyar csúcs:

„Adoma
Ki ég, iskolát nem alkot ám az s alávalót ró bitóba zsarnoki X- el, aláz.
A tagom is előttem lelé. Finom édes a hosszú zsineg, ígér, költ oda ki tehetség?
Ő?
Hörögését, á, népének, ó, soha s cserevallás él. Ezek, Előd, Demeter, Géza, oguz, a hősök, Kürt- ős – emleget, eb amit oda írtak.
A rege majd a menedék alatt áll és Emesét nem adja már.
S ím aha, régi ikonra szótárát íratja, ró.
Rokkanó haza levén élő komor máz s a számadót sommás igém ad.
Ó, Marót alatt ölt az orosz s éledne, retteg nőd. Öreged ír. E dühös költő szeme réved, noha rémes, amit ima sem ér a hon, de vérem ez s ötlök s ő hű, de rideg erő döngette.
Rend, e lész, sorozat, lőtt a lator amoda még is. Ám most óda mázsa szám.
Romok ölén ével az, a Hon!
Akkor, ó, rajta rí, tár át, ó, zsarnoki, ígér a hamis rá, majd a mentése.
Mesél….
Láttalak, édenem adja meg e rakat riadót?
Ima?
Beteg elme s ő trükkös, ő hazug
Ó, az égre te!
Meddő!
Lekezel és áll.
A veres csahosok!
E népén át és égő röhögés, tehetik, adót lök rég. Igen is zúz s soha se démoni.
Félelmet?
Tőle?
Simogat az ál!
A lexikonra: Szabó Tibortól a válasz.
A mátok, lamentálók s igéik amoda.”
Szabó Tibor (madera) 2008. december 27. 1130 karakter

Végül álljon itt egy öszpöröntö szövög ös: Zöld öblös köcsögöt örökölt Ödön. Zöld öblös köcsög fölött bögöly röpködött, s köpött. Ödön hörgött - dögölj bögöly! S rögtön lökött köcsög törött, bögöly döglött. Ödön röhögött Hö-Hö

 

 

 

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr535168514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madera 2009.07.13. 01:14:32

Ős imád Éden e történet s irata. Vizeké - lápoké géme ki kalandor mint éj, erek ni, eső szédít és emel el. Ődeleg-é Rima, Sajóra vár? Duna terítse medrét, Tisza, Körös, a Maros, a fakó Szamos civakodó kavicsom az. Sok a fasora ma s örök az. S itt érdemest ír e tanú Dráva rója s ami rég eled, ölel, Emesét idéz s őseink erejét. Nimród, na lakik-e még ék, opál ék-e? Zivatar istenét rőten… e dédám is ő. Szabó Tibor 2009.06.03.(palindrom)

madera 2009.07.13. 01:34:30

Szervusztok! Az "Adomán" pofoztam egy kicsit már létezik egy hosszabb változata is, nem foglalnám vele a helyet itt a blogban, de annyit tegyetek már meg, hogy ezt a sort kijavítanátok, mindössze két kérdő- és egy felkiáltójellel változna: "E népén át és égő röhögés, tehetik, adót lök rég. Igen is zúz s soha se démoni. Félelmet? Tőle? Simogat az ál!" Köszönöm, Üdvözlettel: Szabó Tibor

Ismeretlen_11533 2009.07.13. 08:58:19

Kedves Tibor! Kösz a pontosítást. Remélem, helyesen javítottam. Mielőtt kommentedet olvastam, azon jkárt az eszem, hogy egy szavalóversenyen mit kezdene egy profi egy ilyesféle szöveggel. Össze kellene kapnia magát, hogy az asszociációkat hitelesen bontsa ki. Üdv. mik

Ismeretlen_98944 2009.07.13. 10:56:31

Kedves Miklós! Érdekes amit írsz, pntosan ilyesmin törtem a fejem, hogy szerkesztek egy nyelvtörő-féle verset gyerekeknek, mert a palindroma struktúrája megfelel ennek. Még várnom kell egy kicsit vele, mert a nevem magáé az ördögé manapság. A rekord versike kiverte a biztosítékot napjaink nagy "tanítóinál" :-)) Az indexesek rábeszéltek anno, hogy vigyem az "adomát" a Wikipédiára, ott a helye. Kb., fél évig fent is volt mire rájöttek kinek is szól. Persze leszedték és minden fórumot támadnak - támadják a honlapkat ahol megjelenik. Így van ez azzal a tinifórummal is ahol te is találtad. No, nem húzom tovább, üdvözlettel: Tibor ----------------------------------- Már ma keserűn Életem előtt ezer év lesi az a hatását. Jó fejés, emelt adót rád költém. Érdek? Éden? Emeld főd Etelének éke! - Honon napi égi igéi. Pannon oh, ekéken élete. Döfd le menedéked rémét, lökd ártódat le, meséje fojtását. A Haza is elvérez ettől, eme telén üres e kamrám… Szabó Tibor 2009.05.31.(palindrom)

Ismeretlen_98944 2009.08.17. 11:22:33

Sziasztok! A múlté a rekordom, íme az új: ------------------------------ A Névsorom Ám, eremen a tér, a por, eget rak Attila, örömök. Dele, Edő, Nelli, Palkó, Panna, Tobor, Tomor, Dezső, Léla, Emőd, Zsuzsa, a Donát, Oguz e Levedi, Mari, nála Réva, Gizi az „leg” Emőke, Bede, Alíz. Rege, unna Tas, oka Felda. Tevel, Édát ad Nilla, Faragó, a Rózsa, Aladár. Kala s ő Gertrúd. A Maros tán rebeg. Emike, Niki, Vanda, Erika, Nórim, Enikő, Réka, Manó, Ede, Géza, Tordos, Zoltáni-szó, Jani. Tasom Lívit akar, ő, de Levente Valit, Timire Fanni. Másolok le- te, Ákost is - őtet értik, alakja Vince. Fél Előd. Őze, Máté mozog. Artúr, a Sári, Nóri, Zalán, Ági, Szabó, Tibor, Bod. S ő trükköl, üt a Lehel a tülökkürtös. Dob Robi tóba. Zsigánál az iron - írása rút-ragozó. Métám – ez ő, dől elé fecni. Vajk - alakít rétet ősit soká Etel. Kolos ám inna Ferim itt. Ila vetne veled, őr a Kati Vilmosa. Tina Józsin átlóz sodrót. Azé Gedeon, ama kérő ki nem író. Na, kire adna Viki - neki meg e Bernát sora ma dúrt. Regős alak - rá dala a szóra, ó, Gara fal, Linda. Tádé - levet ad le. Fakó s a Tannu, Eger, Zila, Ede, Bekő meg Elza ízig a vér, Alán iram. Ide vele zúgó, tán oda a szusz? Döme alél ő szed romot, robot. Anna pokla Pillen, ő, de eled Kömörő, Alit takar Tege, Ropa, Réta, Nemere, mámoros véna. Szabó Tibor 2009.08.16.(palindrom) 1250 karakter és 1000 szóközök nélkül. Üdv.: Tibor (madera)

Ismeretlen_98944 2009.08.17. 12:47:13

Ez még hozzátartozik, a nevek túlnyomó-többsége innen származik: http://www.magyarnevek.hu/index.php?page=index
süti beállítások módosítása