Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.08.27. 08:06 emmausz

Zenék élnek bennem

Kiskorom óta folyamatosan zenék raktározódtak el a fejemben. Saccolásom szerint mintegy 5000 féle melódiát képes volnék előhívni magamból, ha egy megmérettetés során szükség volna rá. De nem ez a lényeg. A többször hallott zenék „képe” megőrződött emlékezetemben. Itt tehát nincs hangrezgés, de a hangok keltette érzetek idegi(?) úton előhívhatók éjjel-nappal. Ha tehát kedvem szottyan egy Beethoven-szimfóniát meghallgatni, megteszem minden külső történés nélkül. Szól bennem. Ugyanígy a könnyűzenék is. Mégpedig, ha nem figyelek rá, egyik szám után nem áll le a dolog, mert a magnóra felvett sorrendben szólalnak meg az egykori kedvenc Elvis, Beatles stb. -melódiák. Ma reggel pl. kétféle gitárszóló „dolgozott/dolgozik” bennem. Először egy Duane Eddy, most pedig egy Shadows-szóló. Bármikor lepötyögöm zongorán kívánságra.
Előfordul aztán, hogy olykor ráunok egy-egy makacsul visszatérő dallamra. Ilyenkor képes vagyok egy másikkal „kiütni” a korábbit. Ha aztán sikerül gyorsan valamiféle hétköznapi tevékenységgel erősen lekötnöm figyelmemet, megszabadulok a sokszor ismételttől is, és azzal is, ami kiütötte.
Megjegyzem, hogy ez épp úgy egyszerre átok és áldás is, mint mindenféle tehetség. Átok, ha szórakozottá tesz, mert valamennyire csak megosztja figyelmemet. De áldás is, mert ha valami kikészít vagy elfáraszt, nemegyszer az előhívott zenék megkönnyítenek, felüdítenek.
Hát hogyne tennék: pl. a Denevér-nyitány, a VII. szimfónia II. tétele, a Három a kislány betétdalai, a Messiás zenekari betétszámai, az Aida vagy a Faust balettzenéi stb. Felsorolhatatlanul sok ilyen van.
Nem véletlen, hogy az idegi panaszokkal hozzá forduló, zenéhez értőket Popper Péter elkergeti: Ne pszichiáterhez járjatok, üljetek le a zongorához, fújjátok a furulyát stb., és az majd harmonikussá teszi lelketeket.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr265168575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2009.08.28. 09:10:45

Hát, bizony, van az úgy, hogy az ember órákon át nem tud megszabadulni egy zenétől, folyton megy a fejében, és bármit csinál, mindig visszajön. Van, amikor még a másik zenével való "kiütés" sem segít. Legalábbis én már jártam így. Nekem is sokszor "zenél" a fejem.

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2009.08.28. 10:36:07

Próbálom isteni ajándéknak felfogni. Máskor meg azt gondolom, a zene ma már lehet, hogy távol tart Tőle, és elandalít, mint egy megigéző bálvány.
süti beállítások módosítása