Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.09.18. 18:34 emmausz

12. este

Fordítva kezdem a nap eseményeit. Délután meglátogattam Tücsit. Mivel az már több mint tízszer fordult elő, alig van hírértéke. Most, hogy egy napot kihagytam, azt vettem észre, hogy műtött lába valamelyest kevéssé duzzadt. Hőemelkedése 37,2. Nyomatják lefelé, és csaknem folyamatosan jegeli a lábát. Reggel megtornásztatták. Rendesen érezte a hajlítgatásokat. Sebgyógyulása halad, nemsokára kiszedik a varratokat. Úgy dolgozik ágyában, mint légtornászok a trapézon, hogy aztán a járókeret segítségével feltápászkodjon. Ma rávettem, hogy jöjjön ki a ház tornácára a napra. Jól érezte magát kb. negyedóráig a verőfényben. Langy meleg volt, afféle vénasszonyok nyara. 28 fok. Enyhe szellő, egyelőre ökörnyál nélkül. Aztán visszakísértem. Útközben elmesélte, hogy ha kiengedik is, legalább három hónap, mire járókeret mellőzésével, bottal járni fog. Az idő hát neki dolgozik, ha kissé lassan is.
Cseréltünk.
Amit vittem, nála hagytam, amit korábban vittem, most hazacipeltem. Felvettem holnapi rendelését: paprika, paradicsom, felvágott, tea.  Vizet is viszek, mert hét végén itthonról kocsival megyek. Az Eucharisztiát már a zsebembe készítettem.
Holnap két kolléganője látogatja meg. Én meg utánuk – délután kb. fél négy felé. Onnan megyek regnumi talira.
Ennyi.
* * *
Nehéz a lektor-korrektorok élete
A héten egyik beérkező kéziratban olvastam, hogy két petesejt találkozásából élet támad. Muszáj volt javítanom két ivarsejtre, mert legjobb tudásom szerint – embernél – két petesejt legfeljebb ásít egymásra. Egy emberen belül meg aztán nem is szokott havonta egyszerre csak egy petesejt beérni a sejtcsírából. Ha a másik ember meg férfi, annak aztán igazán nem szokott petesejtje érni, az ondószálakból viszont kismillió, és ezek szintén fütyülnek egymásra. Sőt. Versenyben vannak, mint a herék az anyaméh körül.
A másikon majdnem felröhögtem. Azt írja valaki egy könyvcsírában, hogy „1986-ban a templom kézen állt”. Mert még ha fejre állt volna, gondolhattam volna tervezési vagy kivitelezési hibára, melynek következtében pl. a toronysisakkal lefelé landolt. De kézen?…
No nem kell sok ész a talány feloldásához. A büszke tollnok azt kívánja a világ elé tárni, hogy a hivatkozott évben elkészült a templom, azaz készen állt. Még ha nem is ezt írja.
Az a szomorú ebben, hogy a helyesírás-ellenőrző program mindkét esetben fütyül az előfordulásra, mivelhogy nyelvtanilag minden rendben van. Az ipse meg, aki nyomdára készíti elő a könyvet, folyóiratot, kap a fejére, ha nem veszi észre a szamárságokat. Arra viszont senki sem fog emlékezni, hogy a nap jó részében ehhez a csendet kívánó feladathoz a feltételek legalábbis változóak voltak.
Így fordul elő, hogy a szegény korrektor megpróbál kikapcsolni, ahogy tud. Hol süketet játszik, hol amikor hozzá beszélnek a többiek, néhány ahá-val, igennel, nemmel, naháttal próbál ott maradni figyelmével a szövegnél.
Ez olykor kínos, különösen akkor, amikor megkérdezik tőle, hogy hány óra van, és ő megpróbálja rávágni, hogy nahát. Ühüm.                 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1005168609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2009.09.20. 20:53:57

A helyesírás-ellenőrző program egyébként is időnként olyan vad dolgokat művel, hogy én úgy, ahogy van, nem szeretem. Ki is kapcsoltam mindkét gépemben. Itthon is, a munkahelyemen is. Zömmel nincs is rá szükségem, de ha valami miatt mégis kell segítség, akkor megnézem az Akadémia által kiadott helyesírási tanácsadó könyvben. Az legalább biztos. (Az is idegesít a számítógépes programban, hogy minden nevet és általa nem ismert szót aláhúz.)

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2009.09.20. 21:11:31

A helyesírás-ellenőrző program szemet huny afelett, hogy ás-t írok és helyett, mert értelmes az ás is, és tovább nem érdekli. Én azért használom, mert túl sokszor csapok mellé a billentyűknek, kallantyúknak és azért talál valamit, ha nagyon keres. Egyebekben nem követi az akadémiai kiadást mindig, ez tény. Olyankor eldöntendő kérdés elé állít, és magam teszek igazságot.
süti beállítások módosítása