Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.10.21. 08:26 emmausz

Tematikus könyvek

Olvastam nemrég egy istenes könyvet, a témája Ki nekem az Isten? Ki az Isten? stb. Meg is írtam róla reflexióimat a közelmúltban.
Párhuzamosan olvastam egy másikat is a híres magyarokról. Már a címére nem emlékszem pontosan, de a témájára igen. Egyoldalas portrékat hoz neves magyarokról. Ez a szerkezet kialakítását megkönnyíti, de a szerkesztést nem. Hogy lehet mindenkiről pontosan egy oldalt írni? Ha rám bíznák, biztosan nem sikerülne. Nem miattam, hanem az alanyok miatt. Akivel életében sok fontos esemlény történt, nem fér bele egy oldalba. Akivel meg kevesebb, annak lehet, hogy sok is az egy oldal. Érezheti a szerző is, mert furcsa módon a futottak még kategória tele van további, épp csak megemlített nevekkel, akik a fejezethez tartozó területen jelentőset alkottak, de nincs kifejtve róluk semmi. Kaptak két sort, és annyi.
Nem szívesen élcelődök a magyarok mindent átható tudásával, mert magyarságtudatunk állapota pocsék. Azt azért hadd jegyezzem meg, hogy ebben a kérdésben nehéz korrekt ítéleteket hozni. Mert értem én, hogy a magyarok mennyi mindennel hozzájárultak a világtörténelem összképéhez, de azonnal előtolakodik egy másik megfogalmazás is. Az itt nem említettekhez viszont nem. Melyik a több, és mennyivel?
Elhiszem, hogy mélyebb nyomot hagytak az emberiségben, mint talán az eszkimók és még sorolhatnám. És mennyivel kevesebbet, mint más, még nagyobb nemzetek.
Hallottam már olyan véleményt, hogy a magyar azért olyan tehetséges, mert igazán kevert népesség alkotja a nemzettestet.
Hallottam olyat is, hogy kreativitása átlagos, sőt alatta is marad
egyben-másban az átlagnak.
Eközben persze örülök annak, hogy magyarok oly sok mindennel hozzájárultak ahhoz, hogy a világ előre haladjon.
Nem baj az sem, hogy készült erről egy gyűjtemény. Legalább ott megtalálom, akik jó hírünket terjesztették a nagyvilágban.
A válogatás szempontjai nem mindig világosak előttem, kik kerültek bele, és kik maradtak ki belőle. fejből kellene megidéznem a listát. Ez nem könnyű, de megkísérelem. Benne van Benyovszky, de nincs említve Magyar László. Benne van Az első férfi, aki megmászta a Mont Everestet, de nincs benne az első nő. Benne van Tony Curtis, de nincs benne Kodály és Bartók. Benne van Irinyi János, de nincs benne Munkácsy, Paál László, Mindszenty, az Árpád-házi szentek sokasága. jeles íróink, a Nobel-díjas sem, két sorban se.
Az már inkább elgondolkoztat, hogy nem lehettek próféták saját országukban legalább felében-harmadában. Itt születtek, vagy legalábbis Nagy-Magyarország területén, és valahol Nyugaton haltak meg.
Ennek oka volt.
Nem is egy.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr845168661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása