Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.10.25. 19:19 emmausz

Pleonazmus, tautológia, redundancia

Zsuzsa felhívta figyelmemet egy újabb redundanciára. A francia champignon szó jelentése gomba. Tehát, amikor champignon gombát veszek, gomba-gombát veszek. Miként szalonna-szalonnát, amikor bacon-szalonnát veszek. (Utóbbit érdemes volna pontosabb megnevezéssel hasaalja szalonnának hívni, merthogy erről van szó.)
Hogyan is áll össze egy ilyesféle sor?

Bacon – szalonna

Mici (Mütze) – sapka

Champignon – gomba

Népi demokrácia – népi néphatalom
CD-lemez – Kompaktlemez lemez

Cicer /latin = borsó/ – csicseri borsó
Nem túl sűrűk ezek a feles szóismétlések, redundáns voltuk azonban kétségtelen.

Ezt a kategóriát sokféle hasonló tartalmú kifejezéssel illetik, pleonazmus, redundancia, tautológia. Az idegen kifejezések nyelvi eredetének túlzott hajszolására is külön terminust kreáltak. Ez a hiperkorrekció. Mert csakugyan határeset a normalitás és a bolondéria között, amikor idegen rövidítések tartalmi ismeretét kívánnánk meg a köznapi emberektől. Az SMS Short Message System rövidítése. Aki SMSt küld, nem a szisztémát küldi, hanem a messaget, az üzenetet. Ám megkívánható-e, hogy mindenki mindent eredetétől nyomon követve kristálytisztán értsen? Azt hiszem, nem. Ilyen határeset a fenti egyik példa, a CD-lemez. Köteles-e a használó tudni, minek a rövidítése? Azt hiszem, nem.

De sorolhatnám vég nélkül őket: Pl. médium/média, de ilyenek a mondatban alkalmazott újságnevek is. Megőrül tőle az ember. Azt írta a The Times, a l’Osservatore Romano, a Le Monde stb. Ezekben az esetekben tudván tudjuk, hogy a névelő magyarul és idegen nyelven egymás után szerepel. Igen suta. Elhagyása is az.
Persze magyar lappok esetén sem könnyebb a helyzet. Azt írta az A Szív.          
Azt írta A Szív? Ez se szerencsésebb.
Feltehetően kerülni jobb ezeket, mint megpróbálni keresztülverni sutaságukkal együtt.
Hacsaknem humorizálás céljából. Akkor mindent szabad. Pl. szemológusnak hívni az optikust, fülológusnak az otológust, fogológusnak a dentológust stb.

A pleonazmussal egy érdekes webhely foglalkozik: a szerteágazó kulturális enciklopédia. Érdemes oda lapozgatni olykor.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr875168667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása