Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.11.05. 11:13 emmausz

Úton, útfélen

Tegnap délután a lábadozó T.-vel belátogattunk az ő munkahelyére. Először megnéztük új boltjukat. Szép ez az üzlet. Kialakításában, és a személyzet hozzáállásában is remek. Mindenkinek tudom ajánlani így karácsony előtt. Címe: Bp. V. Kossuth L. u. 1. Sebtében készítettem is néhány képet róla, róluk. Majd elvándoroltunk a központjukba. Ott már jártam korábban. Szintén kedvesen fogadták a régi-új munkaerőt. Olyan sokféle megbeszélnivalóval vették körbe, hogy fölöslegességem tudatában megültem az ajtóban egy széken, mint egy jól nevelt vécés bácsi.
Péter kedvesen említette, hogy Kriszta felolvas blogomból, és fel-felnevet rajta. Lám, mondom, ha akarná a társulat, ki is adhatná – némileg megszerkesztve.
De tapasztalom, hogy nem kap rajta. Értem én, értem: a blog nem könyv: más műfaj.
Bár a csoda tudja.
Az összes korábban élt író morfondírozó jegyzetei teljesen hasonlók. Jobb híján elkeresztelték őket „füveskönyv”-eknek.
Erről asszociálom: Kiadható volna egy újabb sorozat ilyesfajta címmel: „A világ legszebb füveskönyvei.” (De ez is csak akkor működik, ha pedigrés nevek soroltatnak fel a tartalomjegyzékben. Vö. egykor az anekdotákról írtakat. Ha Deák Ferenc mondta, akkor szellemes, hjHa Kis István, akkor mitől volna az?)
Visszatérve a Péterrel folytatott eszmecserére, elmondtam neki, mennyire jó halászlé készült az általa pecázott halból.

* * *
Rendbetették azt az útvonalat, melyen naponta közlekedem. A Zöldlomb utca új burkolatot kapott. Tetszik, hogy simán lehet rajta közlekedni, s nem tetszik, hogy telerakták erőszakos jelzésekkel. 
Több helyen – az úttestbe épített kockakőből kirakott – szigetek terelik a buszokat a megállók után, sávváltásra kényszerítve őket. Az úttervezőknek legyen mondva, ma ezekbe a „siklató akadályokba” egy-egy terelőtáblát szúrtak. Lassan leginkább karácsonyfára emlékeztetnek a közutak.
Különösen is idegesít az, hogy a járda mellett parkolósávot létesítettek, majd egy kerékpár-sáv következik, és legbelül egy sáv az autóforgalomnak. A meglehetősen lejtős úton még elképzelni is rossz: mi történik, ha egy kocsijában ülő sofőr kinyitja a kocsi bal első ajtaját, amikor egy 40–60 km/h-s tempóban közlekedő bicikli érkezik féktávolságon belül. A kerékpáros biztosan elszáll, és ... vagy meghal, vagy sem. Hogy lehetett ilyen szörnyűséget kitalálni?  
Még az is emberibb lett volna, ha a belső sávot jelölik kerékpáros sávnak. Kevesebb kockázatot jelentett volna a cangásoknak.
A magyar útvezetés homlokegyenest eltér a nyugat-európaitól. Legalábbis a Rómában érvényestől. Olyan szembeszökő az eltérés, mint a diktatúra és a demokrácia közötti.
Budapesten telerajzolják az úttestet azzal, hogy itt és csak itt mehetsz. Meg ne próbálj letérni róla, mert tankcsapdába ütközöl, ld. feljebb, büntethetővé válsz helyszíneléskor stb. Rómában senkit sem érdekel, van-e valami az útra festve, vagy nem. Annyi kocsi tolakodik úti célja leggyorsabb elérése érdekében, ahány elfér az utca széltében. Nem az utasításokra, hanem egymásra figyelnek, és ez hatalmas különbség. Akkora különbség, mint a diktatúra és a demokrácia közötti.
De amikor leesik az első hó, megszűnik az összes íróasztal mellett megálmodott elképzelés. Egyenletes lesz járda és úttest, fehér mossa össze a sávkijelöléseket. Olyan zavarba ejtően így van ez, hogy aki nem ismeri az út vonalvezetését, könnyen bajba kerülhet.
Viszont megszűnik a sokszor „faxnis szabály”, olyannyira meg, mint az adóhivatal rigorozitása az ügyféllel szemben utóbbinak a halála esetén.    


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr875168681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása