Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.11.17. 10:19 emmausz

Szégyen

Nem tudom bizonyítani, hogy léteznek-e hálók a világban, melyek gazdasági érdekek érvényesítésére jöttek létre, és folyamatosan manipulálják a bolygó egészét, minden egyéb szempontot maguk alá gyűrve. Ez nem megy másképp, mint kényszerítő eszközökkel, mely eszközök semmivel sem jobbak, mint a minden folyamatot pénzegyenértékre átszámító őrület. Joggal feltételezhető valóságuk arra int, hogy továbbgondoljuk, mi is következik belőle?
A legfontosabb, hogy helyi érdekekre való összpontosítással készüljön hasonló háló. Ebben minden gazdasági szereplőnek, tényezőnek helye van. Kicsit a KSH tevékenységére emlékeztetne működése, de komplex egészként kellene átjárnia a társadalmi összetevők egészét, és minden szegmens arányos fejlődését kellene előmozdítania optimum-számításokkal, feladatokkal, és a felelősök ismételt beszámoltatásával. Minden intézkedési terv lényege ez volt. Egész egyszerűen nem tartható fenn a jelenlegi céltalan, parttalan sodrósdás-tengődés-linkség.
Akármeddig gondolkozom, erkölcsi tartás nélkül, a demokrácia játékszabályainak betartása nélkül teljesen meghasonlik a társadalom, mely senkinek sem lehet az érdeke. Már másutt megírtam, de napi tapasztalatok újra megíratják velem, hogy egy ilyen agrár adottságú ország és az országban megjelenő éhség kettős valósága számomra teljesen abszurd. Most arra kellene koncentrálni meglévő erőinket, hogy elviselhető színvonalú táplálékhoz jussanak, akiknek erre nem telik, mert hosszasan nem lehet éhezni, szomjazni. Párhuzamosan gondoskodni kell a lakhatás valamilyen megoldásáról. A franciák első lépésként pl. a hajléktalanokat egy-egy sátorral láttak el. És mi?
A jelenlegi helyzetben a legnagyobb gondot az erkölcstelen individualizmus gerjesztette bizalmatlanságban látom. A káosz nem vezet sehová, mert rombol. Nekünk értelmes közmegegyezésre van szükségünk, és tisztulási közakaratra, melyet ki is kell kényszeríteni. Különben a semmibe süllyedünk.
Tegnap valaki mesélte, hogy kölcsönből vett házat egy sokgyermekes család. A kölcsön olyan feltételeket tartalmazott, melyek következményei ellen semmit sem tehettek. A lényeg. Ma közel egymilliós tartozásukat kellene rendezni, de ez csak a kamatok egalizálására elég. Maga a tartozás összege ettől még nem csökkenne. Hiteles valakitől hallottam. És ez csak egy eset az emelkedő számú sokból.
Micsoda uzsorás tempó uralkodik itt? Mondanom sem kell, hogy nincs ez így jól. Mondanom sem kell, hogy a pénzügyi szakemberek tétlensége ez ügyben bűn.
Normális ember nem maradhat tételen. És ekkor találkozik a dilemmával. Adok abból, amiből adhatok, de mi a garanciám arra, hogy segítettem. Vajon adományom maffiózók továbbgazdagodását mozdítja elő, vagy a szegény túlélését. Ki garantálja, hogy az ilyen-olyan célra létrehívott alapítványok nem élik-e fel maguk a küldött összegeket, és röhögnek a markukba.
Nem mai és nem magyar probléma ez. Emlékeztetek az egykor jótékony célból megtartott bangladesi koncertre. Garantáltan nem jutott el a szegényekhez az összegyűlt összegből semmi. Mintha ez a mentalitás terjedne.
Nos ennek kellene valahogyan elejét venni.
Sokak együtt mozdulására, tápászkodására van szükség.
Sok szociális munkás összehangolt és hatásos tevékenységére is, hogy a társadalom sejtjei magukhoz térjenek, hogy visszakapja ki-ki emberi méltóságát, hogy teljesíthető célokat lássanak maguk előtt, és hogy többé soha ne verhessék át őket a fehérgallérosok.
Jut eszembe. Vasárnap karitász-gyűjtés lesz minden templomban.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr135168702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása