Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.12.25. 11:24 emmausz

Egyszerűségben

Eljött, itt van, aki mindig is itt volt, csak mi csatangoltunk el olykor-olykor nem is kis időkre.
Ez többé nem fordulhat elő. Mert rajta kívül nem adatott más név az égben, akiben üdvösségünk volna. Ezt is kétezer év óta tudjuk Pétertől.
Most már csak egyre jobban jelen kell lennünk. Ez a szegényeknek jobban megy, mert jövőjük nincs, múltjukkal foglalkozniuk pedig nem érdemes, marad a jelen.
Olyan ez mint a zenehallgatás. Csak a jelenben tudod átszürcsölni az éppen hangzó zenei folyamot. A következő taktus még nincs itt, bár többé-kevésbé kiszámítható a ritmus és a dallamív, az elhangzott pedig már bennem él, belülről szól, bennem hagy nyomot a jelenből a múltba áttűnve.
Tehát a szegény a jelenben él, mert nincs gondja a jövőre, és nem számol a múlttal se. Igazolják ezt az indiánok, de India páriái is.
Önmagában ez nagyfokú naivitás, de Vele együtt nem az, hanem az élet megragadása, a pillanat megragadása. Szegénnyé kell hát lennünk, ha gazdagok már voltunk, mert az nem vezetett eredményre, az nem vált be. Igazán csak a gazdag tud szegénnyé lenni, mert választási lehetősége van. Az ínséges nem választja az egyszerűséget, hanem állapotszerűen és kivédhetetlenül veszi körbe.
Mostanában Dél-amerikai szegényekről olvasok, innen ezek a gondolatok.
Ha nem tetszik a szegénység, helyettesítsed az egyszerűségre való törekvésre, és máris képben vagy.
Ld. még a jezsuita TávlatokIV. számában megjelent Hafenscher-cikket (Egyszerű karácsonyt!)
Ma egyebekben egy különleges zenei élményben volt részünk a misén. Az orgonista egy végletekig átrajzolt dalt adott elő. A hol konszonáns, többnyire pedig disszonáns hangfürtök egymásba tűntek, mint a váltókon áthaladó vonat teszi, amikor egy előre megalkotott terv szerint váltja a sínpárokat, hogy valahova megérkezzen.
De úgy is hallottam a darabot, netán improvizációt, mintha kaleidoszkópban kezelte volna, és kezében lassan-lassan elfordítva a hengert más és más alakzatokká állt volna össze a folyamatosan változó színorgia.
Még másképpen leírva: hol konvergens, hol divergens hangzásokkal találkoztunk. Ebből a tarka kavalkádból bontakozott ki a dolog végén kétütemnyi – a Stille Nacht dallamának lezárása.
Akkor esett le a tantusz: Lehet, hogy végig azt hallgattuk, fel nem ismerve amannak fahéjas, vaníliás, polgári békét sugárzó, karácsonyi meghittségét.

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr505168752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikfic 2009.12.25. 14:39:45

Áldott Karácsonyt, kedves Mick!

emmausz · http://emmausz.freeblog.hu 2009.12.25. 16:10:41

Kedves Ágnes, aki Bikfic! Feleségemmel együtt viszont szép karácsonyt és Isten áldását kérjük Rád ebben a nyári télben, amikor olyik községben több mint 20 fokot mértek.

bikfic 2009.12.25. 18:54:34

Köszönöm szépen! :) (itt már túl vagyunk egy igazi szélviharos, égzengéses "nyári" zivataron, ilyet se láttam még karácsonykor)
süti beállítások módosítása