Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.01.12. 13:58 emmausz

Produkciók

Vasárnap megnéztük az Alfonzóra emlékező tévéműsort. Alfonzó egy építésvezetőt alakít a szocializmus idején játszódó jelenetben, egy hotelátadást kellett levezényelnie, mely hotel egyáltalán nincs kész. A nyers falak állnak, egy malteros vödörben hozza valaki a telefont, melyen bejelentkezett a főhatóságból a hivatalos főtisztviselő, akinek tiszte az átadás-átvétel lebonyolítása, egyben a szalag ünnepélyes elvágása. Telefonbeszélgetésükből kiderül, hogy már el is indult autón az épülethez. Alfonzó megszervezi a brigádokat, hogy a szemfényvesztés tökéletes legyen, hiszen mindnyájuk prémiuma az eredményes átvételi aktus függvénye. A könyvelési brigád húzza fel „biomechanikus módszerrel” csigán a „lift”-et a vendégekkel, az asztalosok húznak magukra bútorlapokat, mintegy a lambériát utánozva. Egy akrobatikus trapéz szereplői emelik magasba az erkélykorlátnak látszó valamit, a felső emeletre néző ablak előtt pedig egy másik trapéz-brigád faágakat lenget, mintha szél fújná az ágakat. Egyebekben a tizenkét emeletes épület liftajtaja előtt ellentétes irányban húzogatott, celofánra festett számok „mutatják” a szintek előtt való elhaladást.
Néhány tag pedig próbálja az egyetlen szőnyeget itt, meg ott leteríteni, képeket ide, meg oda felszögelni, ahogy az egyre újabbnak feltüntetett emeletek térképzése megkívánja. A bejárat mellett pedig fehérre mázolt alak próbált sóbálvánnyá változni, ő volt „a szobor”.
Summa summárum, a szemfényvesztés sikerül, mindenki megkapta a borítékot a maga pénzecskéjével.
Ugyanaznap délután tartották meg Pécsett az Európa fővárosa 2010 megnyitóünnepségét is. Óhatatlanul a kabaré jutott eszembe, látva a színes fények épületekre vetítését, a művészcsoportok fáradságot nem kímélő produkcióit, a tűzijáték szépséges pukkancsait, és négy együtt élő nemzet(iség) táncait. A magyar kezdte, talán délszláv, sváb, cigány táncosok következtek ebben a sorrendben. (A cigány páros tánca fergetegesre sikerült, a többi is jó volt.)

Mi tévénézők korábban tanúi voltunk annak a sok hercehurcának, ami a megnyert pályázat eredményhirdetése után keletkezett a kivitelezés mikéntje során. Nem reméltem, hogy időre elkészül a „főváros”. Mondják, hogy a megnyitás napján toronydaruk dolgoztak még egyes tervezett építkezéseken.  
Igazán alig változott valami. Persze nehéz dolga volt a pécsieknek, akik idő közben új polgármestert választottak. A korábbi helyére az ellenzék jelöltjét választották meg, akinek nyilván hatalmas erőfeszítésébe került, hogy átpolitizálás közben igyekezzen befejeztetni határidőre és elindítani egy ilyen beruházás-igényes rendezvénysorozatot.
Hát sikerült, ahogy sikerült.
Ki tudja, mi valósult meg abból, amit korábban elterveztek.
Mindenesetre volt abban valami kísérteties humor, ahogy a két tévéadás egymást követte.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr25168776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2010.01.13. 08:38:24

Az a régi Alfonzó-műsor nagyon jópofa volt, sok jó ötlettel. Régebben többször is láttam a TV-ben. (Most nem láttam ezt az ismétlést.) Egyébként úgy emlékszem, az a címe, hogy: "Riadó a Pitypang Szállóban."

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2010.01.13. 09:14:48

Jól emlékszel! Sajnos a karikatúra örökzöld valamire mutat rá. „Vannak, akik mindig elkésnek” - és mindennel. Miközben igyekszem kifejezni: minden tiszteletet megérdemelnek azok, akiknek a jóvoltából mégiscsak lett valami kedves és elfogadható. Ránk a lelkiismeret-vizsgálat utolsó passzusa vonatkozik általában a legerőteljesebben: ... és mulasztással... :-(
süti beállítások módosítása