Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.05.13. 18:01 emmausz

Vegyessaláta két adagban

És még sincs este.
Pedig kelés 5.45.
Indulás 6.10
Mise 7,30
Fénymásolat zárójelentésről
Nyomtatások két anyag.
Inf.-k: Megszűnt a helyi fax szám, két hét múlva jön az üzemorvosica
Haza néhány Szív újság.
tel: antikvárba. Megjött szerénységem könyvrendelése.
10.10: Elrobogok érte.
10.20: Körbenézek a Szt. István könyvvásáron. Áttekinthetetlenül sok kiadó kínálja sok könyvét. Két ismerőst üdvözlök, két ismerőst nem, mert nem kerülnek velem szemkontaktusba.
11.00 Átveszem a Fiatalok Bibliáját, mely immár nem Bálint Gabriella tulajdona, mint az bele van írva, hanem Gyorgyovich Miklós tulajdona, mint az nincs beleírva.
12.00: Megérkezem a parkolóba, kocsiba vágom magamat, megtankolok és lemosom a kocsit.
12.30 Auchan. Visszaviszem az üvegeket az automatához. Veszek négy műlevest, két nyári pantallót, 15 zsömlét.
12.50: A köszörűstől elhozom a kifent kisollót. És átvágok a füvön.
13.00: A bankautomatából újabb összeget hívok le, hogy kifizessük hét végén a konyhába szánt új bútorokat.
13.10: Megmelegítem a tegnapról maradt halszeleteket, ebédelek.
14.00: beírom a délelőtti történéseket a blogba.
14.10: Még nem esik az eső, elmegyek gyalogolni.
Ma nem unatkoztam.
Eddig.
Kedves olvasóim: Melyi betűtípus tetszik jobban: a fentio Ariel, vagy az alábbi Times New Roman?

Délután csakugyan mászkáltam egyet. Félszemmel a felhőket bámultam, a szélirányt, és a közeledés sebességét, másikkal próbáltam felfedezni korábban elkezdett kutakodásaim nyomán néhány objektumot.
1. Gyaloglásom az időjárás miatt kb. spirális alakban a házunk körül való cirkálásból állt. Felfedeztem közben a Platán könyvtárat, mely az iskola mögött eldugva létére utaló irányító tábla nélkül áll a nagyérdemű rendelkezésére. Mivel ócska rövid gatyában érkeztem, az ajtó előtt megtorpantam és elnapoltam a beiratkozást. 61 000 kötet áll a rendelkezésére az érdeklődőknek. Ha 100 évig élek, és több könyvet a könyvtár nem vesz, akkor se tudom befogadni ezt az írástömeget, de még a tized részét sem. Mi indított arra, hogy megnézzem magamnak ezt az intézményt? Tegnap a villamoson egy pasas (nyugger csákó – hogy a fiatalok is értsék) azt mesélte, hogy kb. 100 könyvet kölcsönöz ki és olvas el egy év alatt, ezzel mintegy 200 000 Ft-ot takarít meg, arról nem is beszélve, hogy mihez kezdene a könyveknek ekkora tömegével. Hol tárolná stb. Igaza van. Csatlakozom gyakorlatához.
2. Nem találtam nyitva a hűtőgépszervizt, noha vennék egy üveglapot a törött helyére, ha van nekik. Snassz szembesülni naponta az ócska lappal.
3. Megtaláltam annak a növényfajnak (bokornak) a nevét, melyből annyi ontotta fülledt szagát egykoron Münchenben, s mostanság nálunk. Íme: gyöngyvessző (Spiraea) a helyes kifejezés.
4. Régóta figyelem fügebokrunk rügyezni nem akarását. Most, mintha az élet halvány jeleit mutatná a gyökérhajtásokban elsősorban, de a fás-bokros rész tövénél is. Mivel az eső már szemeregni kezdett, gyorsan megtisztítottam a tövét a gizgazoktól, hogy látsszék: ezek itten fügekezdemények, ezek itten füge levelek. S lesz még belőlük valami. Feltételezésem szerint a télen elfagytak a bokrosan felnyúló törzsek. A tél hőmérséklete nem tartozik hozzám – mondaná illetékes elvtárs.
5. Befejeztem Szendi püspök interjúkötetét, mely többek között egy Csernoch-anekdotát hoz. Csernochról azt kell tudni, hogy rafinált főpap volt a múlt század elején. Számos anekdota örökítette meg slágfertig viselkedését, szövegeit. Ezekből való, amit Szendi József idéz (s tőle most én):
„Az első világháború után a vitézek közül azok, akiknek legalább nagyezüst kitüntetésük volt, háborús helytállásukért földtulajdont kaptak. A vitézi rend vezetői azzal a kéréssel keresték fel Csernoch János, esztergomi hercegprímást: az egyházi birtokokból is bocsásson rendelkezésre területeket a háborúban kitüntetett vitézek számára. Erre az egyébként szlovák tetőfedőcsaládból származó Csernoch János az esztergomi érseki palotában így fordult a küldöttség tagjaihoz: »Uraim, jöjjenek ide az ablakhoz. A Duna túloldalán lévő rész, ameddig ellátnak, mind az esztergomi érsekségé volt. Nyitra és Szepesség kivételével Pozsonytól Kassáig minden terület az esztergomi egyházmegyéhez tartozott. Ha önök olyan nagy vitézek, foglalják vissza, s a felét azonnal felajánlom.«”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr405168913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása