Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.06.13. 13:05 emmausz

Elmentek

Tegnap este 8-ra lett kész a villanyszerelés. Profi munka normális fizetségért.
Azért sajnáljatok, már három napja tart a szögecselés, fúrás, vésés, a kismegszakítók le- és felkapcsolása. Kb. százszor söpörtük össze a koszt részben és egészben a lakásban, kb. 15-ször állítottam újra a digitális óránkat, mely sárga villogóra váltott, amint nem kapta meg a szükséges áramot. Nos a szögecselők elmentek. Ugyanúgy el, mint Gárdonyi könyvében, az általam már idézett és nagyon szeretett, mert hatásos mondatszó: – Elmentek.  
T. meg azt fogalmazta meg, hogy most megint magunk vagyunk.
Ez igaz. De.
Ránk maradt az előszoba kifestése. A térség előkészítése a festéshez, a szín beállítása, kikeverése, két rétegben felvitele, újabb takarítás, a bútorok visszahelyezése. Vettek a fiatalok barnát és egy kis sárga színezőt. Összhatásában mégis rózsaszínes az elkészült falrész. Szerintem növelni érdemes a fehér felé a tónust, akkor sápadtabb lesz, akár milyen árnyalatú marad. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy az energiatakarékos izzók nem természetes fényűek, valamint a közlekedő sötét részein egészen más hatású ugyanaz az árnyalat.
Festőművészek is sokat kínlódnak azzal, hogy a bennük élő árnyalatokat nem képesek visszaadni színkeverések után sem.
Mondom ezt én, aki egy évet töltöttem a fehérkonyhán a Goldbergerben. Egyszer azt a feladatot kaptam, hogy egy szín-szvacson megadott színt hozzak össze az adott receptura szerint. Kb. ötven liter festékre volt szüksége a nyomómesternek. Kikevertem becsületesen a színt, de nem hasonlított eléggé a mintához. 
Hívatták a „kolor”-mérnököt, akinek textilvegyész végzettsége volt.  Jött is HJ.
Jól leteremtett mindenkit, hogy milyen bénák vagyunk, majd fehéríteni kezdte a festéket.
Lett belőle kétszáz liter.
Nem egyezett a mintával.
Újabb kétszáz litert kevert ki más színnel.
Az sem volt azonos a megrendelttel.
Végül is kb. 600-800 l festék keletkezett, mire véget ért a műszakunk. Gyanítom, lemondták a megrendelést, mert senki nem tudta előállítani a megfelelő árnyalatot. Hogy mi lett a fél műhelyt beterítő pasztellkék tónusú fehér festéktömeggel, már nem emlékszem.
Több is veszett Mohácsnál.
Most itt állunk a valamiért rózsaszínbe hajló barnával, és nekem egy másik irodalmi alkotás mondata jut eszembe: „Hank négykézlábra ereszkedett, elhülyülve tépni kezdte a füvet és fütyült.” (in: O’Henry, Borús bölény váltságdíja)
Posztom befejezésekor még tart a kísérletezés a megfelelő színárnyalat kikeverése ügyében.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr935168946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2010.06.13. 22:37:57

És tulajdonképpen milyen színű akar lenni az a fal?

Ismeretlen_11533 2010.06.14. 19:10:56

Úgy döntöttünk, hogy legyen pasztell mokkaszínű, de ehelyett (a korábbi, pirossal kicsit megbolondított sárga fal átfestésekor)rózsaszínbe hajló, nekünk nem tetsző árnyalat lett. Így áttértünk egy másik verzióra, miszerint ne kísérletezzünk a színkeverési technikával, hanem legyen semleges fehér. Lett is. (Kétszeri felhordás után kis tojáshéj stich-hel), de az egyébként elég sötét közlekedőt feldobta a mostani világosság. Nem bántuk meg. Lehet, hogy lefotózom. Ma a lakás kitakarításával és berendezésével bajlódtunk.
süti beállítások módosítása