Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.10.19. 19:38 emmausz

A Foucault-ingáról és egyebekről

Mai képeim (4) zárják az új mappa-albumot. Holnap újat kezdek Tanúim vagytok
Egy érdekes adalék a tegnapi felvételdömpinghez. Megtaláltam a neten a lócitromszerű (egyebekben ehetetlen) termésű fa rendes nevét (Narancseperfa) és a fa történetét. Egyszer, egy télen a Margit-szigetet két és fél méteres jégtáblák zúzták. A legtöbb fa tönkrement. Ez az általam összevissza fényképezett fa tanúskodik róla megroggyant állapotában és törzsének sérüléseivel. Ettől kapta címét, könyöklő, és két kép, mely arról szól, hogy szobrászok megirigyelhetnék, amit a természet művelt. E sorsűzte fa látványa lám, engem is megihletett: körbefényképeztem.
* * *
Naplófunkciók
Ma egy nagyon találó megfogalmazásra bukkantam munka közben. Philippe Lejeune szerint a naplók funkciói (és hadd terjesszem ki korunk netes változatára is: a blogra gondolok természetesen):
kifejezési lehetőség – elmélkedés – emlékezet – az írás öröme.
Tökéletes. Kezdem a végével.
Hát nem öröm az írás, amikor ilyen frappáns mondandóm adódik?
Az emlékezet gyökereink hangoztatása, ami nélkül nem létezhetünk, identitásunk része! Ma retro néven fut.
Elmélkedés? Az is. Valamit tapasztalok, ez gondolatsort indít bennem. Sokszor nem is sejtem, mire fogom végezni az írást, mert az írás találja meg formáját. (Ugyanúgy, mint a fotótémák. Néha rám törnek, néha törnöm kell a fejemet, hogy mit kapjak lencsevégre.) Tehát valamiféle témaelemzés, valamiről elmélődés, fejtegetés, vagy éppenséggel kroki, esszé, ritkán tanulmány, ahogyan a téma megkívánja.
Kifejezés. Ha nem érezném, hogy képes vagyok pontosan azt leírni, amit akarok, nem merném megkockáztatni, hogy mások idejét raboljam ürességekkel.
***
Utoljára hagytam, bár a maga nemében páratlan. Nászomék ma eredményesen újraindították a Foucault-ingát a helyi (szombathelyi) székesegyházban. Az eseményre kiszállt a tévé is. Tudományos előadás is elhangzott. Sokat dolgoztak rajta a szervezők, hogy sikerüljön, ami egyszer már ott megvalósult. Még megtekinthető két napig. 130 éve mutatkozott be az ingakísérlettel Kunc Adolf Sz.helyen. Akkoriban (XIX. sz.)  mindössze hárman tudták kivitelezni a kísérletet. Foucault, K., Onnes és Kunc Adolf két tanítványával: Gothard Jenővel és Gothard Sándorral.
***
Ráadás. Ma utánanéztem, hogy a Názáreti Máriát hány földrész és ország tekinti pátrónájának. Nem hiszem, hogy mindet megtaláltam, de 47 ilyet találtam. Egy kis összerendezés után lehet, hogy megosztom Veletek. Emlékezetem szerint Szlovákia nem szerepel köztük, pedig a Fájdalmas Szűzanya annak az országnak a védőszentje. Talán még nem volt önálló állam, amikor a felsorolás készült. Nem tudom.
címmel.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr345169116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása