Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.10.31. 18:35 emmausz

Kié a Duna-part?

A tőkés récék úgy tudják, hogy az övék.
A dankasirályok is, talán azért is veszekszenek időnként amazokkal.
A horgász egészen biztosan tudja, hogy a part az övé. Tesz is érte, időnként a sporttársak összefognak, és az áradások szutykát ellapátolják betonstégjükről.
A hajléktalanok úgy tudják, hogy az ártér senkié, így zavartalanul elfoglalható a senkiföldje. Két sátrukkal találkoztam idén. Lehet, hogy több is van.
A hal- és lángossütők elképzelni sem tudják maguk nélkül a partot. Ha nem az övék volna  a part, miből élnének meg?
Ám jól megélnek, mert a parton sétaút vezet kilométereken át. Világos, hogy a part a sétálóké, akik időnként megéheznek, kiváltképp, ha orrukat megcsapja a lángos fokhagymás illata, vagy a sült hal semmi mással össze nem téveszthető szaga.
Igaz, a flaszterre helyenként kerékpáros közlekedésre utaló felfestés megmutatja, hogy ez a biciklisek számára kijelölt terület. Szeretnék is, ha a gyalogosok inkább az út menti földes részen közlekednének.
Ha bármikor sétálsz a parton, futókba fogsz botlani, merthogy az övék. A Duna felett általában légmozgás van. Az ottani tiszta levegőben sokkal elviselhetőbb a kocogás, mint másutt a nagyvárosban.  
Viszont egyetlen kutyasétáltató sem hiszi el, hogy másé volna a part, mint az övék. Otthonosan érzik magukat a parton a gazdik, a kutyák pedig olykor a vízben, kivált, ha a gazdi fadarabot hajít a folyóba. Nincs az a fáradt kutya, amelyik ne ugrana azonnal utána a kivadászható botnak. A parton aztán mindenki örömére lerázzák bundájukról a vizet.
A Duna-part persze a vízi embereké. A kenusoké, kajakozóké, a kílbótosoké. A csónakosoké és a motorcsónakosoké. A jetsky-vel szórakozóké, és a vizisízőké. Naná, hogy az övéké. Ki-be vontatják a csónakokat, drótkötélen és spéci terepjárókkal. Mintha az övék volna a part.
De ez messze nem igaz. Mert a part a pihenni vágyó szállólakóké, akik előszeretettel napfürdőznek a stégeken, a part menti gát gyepén.
Vannak, akik párban töltik itt az időt egy-egy padon csókolózva, ölelkezve, szerelmes szavakat suttogva vagy éppen egy-egy italt lenyelve.
A part nem utolsó sorban a kisgyerekeké, akik begyűjtik az uszadékfákról leeső husángokat, a lehető legtöbb kavicsot, nagyobb kődarabokat dobálják unhatatlanul a folyóba, apjuk pedig feltétlenül megkísérel kavicsot kacsáztatni.
Mondhatnám persze azt is, hogy halpusztulás után a part a döglött halaké. De ez tényleg nagyon ritka valami.
Ami viszont elég sűrű, a magas vízállás, amikor a víz megmutatja, hogy ki az úr a parton.
Számos fotóm bizonyítja.
Apropó fotó. A Duna partja a fotósoké is. Örök téma a fényreflexek játéka, megismételhetetlen egyszerisége. Találkoztam már aktfotósokkal is az Óbudai sziget-spiccnél.
A legmeglepőbb viszont, hogy a Duna-part a hangyáké. Az, noha nem tudom, egy-egy árvizet hogyan vészelnek át. Mindenesetre az ártérben millióegy hangyaboly található, melynek lakói időnként költözködésbe fognak, és vonulnak az út mentén, a part mentén, a fák tövében.
A végére hagytam, hogy a Duna-part az enyém, aki a nyuggerek egyike vagyok. Ide (is) járok(unk) nézelődni, szemlélődni, gondolkozni vagy éppen önfeledten lebegni az időtlenség alkalmi megélésével.
Jó el-elmélázni azon, hogy ezer évekkel ezelőtt ugyanezeknek a természeti tüneményeknek a látványa fogadta az avarkor, a római kor stb. embereit. A patríciusokat, a légionáriusokat és a rabszolgákat, valamint a bennszülötteket is. Generációk váltották egymást, a part – ahol megmaradt kiépítetlen mivoltában – teljesen hasonlóképpen nézett ki, mint ma. A sirályok, kacsák röpte mit sem változott, a halak is csakúgy dobták fel olykor magukat a víz felszínére mint manapság, és eztán is, tovább – az idők végezetéig.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr465169129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása