Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.12.21. 08:58 emmausz

A téli napforduló

Az év egyik legellentmondásosabb napja. Nekem külön is az.
1. Az év legrövidebb nappala, ami után már növekszik a fény mennyisége a világban.
2. Joszif Visszarionovics Dzsugasvili, alias Sztálin születésnapja (az év legsötétebb napja).
3. Pontosan ötven éve temettük el apámat, apánkat. 
És mégis szépséges. Az árnyék és a fény nagyon kontrasztosan elválik egymástól. A roráte misén az ószövetség egyik legszebb olvasmányát olvassák. Az egészet ide másolom, hogy együtt örüljünk neki. „A menyasszony: Csitt! A szerelmem! Nézzétek! Ő jön ott, ugrál a hegyeken és szökell a dombokon! Szerelmem olyan, mint a gazella, a fiatal szarvas a hasonmása. Nézzétek, már itt áll házunk falánál, benéz az ablakon, nézelődik a rácson át. Aztán köszön, s így szól szerelmesem (A vőlegény): Kelj föl, kedvesem, gyere szépségem! Nézd, elmúlt a tél, elállt az eső, elvonult. A föld színén immár virágok nyílnak, itt van a szőlőmetszés ideje, és gerlice hangja hallatszik földünkön. Már színesedik az első fügetermés, hajtanak a szőlők s jó illatot árasztanak. Kelj föl, kedvesem, gyere szépségem! Sziklák hasadékában fészkelő galambom, rejtekhelyeden, a szirtek szegélyezte ösvényen mutasd meg arcodat, hadd halljam hangodat, mert szépen cseng a hangod, és bájos az arcod.” (Én 2,8–14) Akinek füle van, hallja meg!
Több olvasata van: a) Korabeli szerelmes vers. b) A vőlegény Isten, a menyasszony a rá reflektáló ember c) a vőlegény Krisztus, aki kisgyermekként érkezik, a menyasszony az ő közössége (egyháza). d) Saját leleményem, hogy a szöveg eme fordítása egy „y” híján a karácsony szót is magában rejti. (vastagítottam) :-)))
A rorátén Tücsi megbökött a lábával, én meg cinkosan vissza. Régen találtam rá erre a szójátékra, és emlékez(tet)ett rá.
Mit lehet még ehhez tenni.
Talán érdemes megjegyezni, hogy a Szentföldön lényegesen melegebb van ilyenkor is, mint nálunk. Ellentétben tehát azzal a valósággal, hogy a Szentföldön alig ismerik a havat, itt havas karácsonyra áhítozunk, mert van annak is mondanivalója, hogy a természet is megtisztul, miként mi is a magunk módján megpróbáljuk a megújulást, a forráshoz való re-formot, visszaalakulást, próbálunk megtisztulni, próbálunk bizalommal nézni a jövőbe, s örülünk annak, hogy a nappalok világosabbak ezután, mert ez az éves körforgás rendje, mert eljön a világ Világossága, hogy övéi befogadják.
Tehát vigasztalódjunk, ha fekete karácsony előtt állunk is. A világnak csak egy részén szokott néha fehér karácsony lenni.
Nem ez a lényeg.
Még akkor se, ha van abban valami kihívás, hogy
a hideg ellenére,
a lábunk alatt krosnyogó hó ellenére,
a ránk törő álmosság ellenére elmegyünk az éjféli misére.
***
Ma a rádió óva int mindenkit attól, hogy autóba szálljon, mert igen szmogos a levegő. Így hát elhatároztam, hogy HÉV-vel, busszal fogok munkába menni, átvenni a gépiratot, miegymást, s együtt ünnepelni a kollégákkal – tán utoljára – a karácsonyt.



 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr915169191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása