Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.01.06. 09:21 emmausz

Mit adhatunk mi Néked?

Ama kijelentés, mely ma is elhangzik minden misén, régóta foglalkoztat: „Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte…” (Jn 3,16) Ez azért igen fajsúlyos kinyilatkoztatás, mert Pál a római levélben kifejti: „A Krisztus a bűnösökért [értünk, emberekért] halt meg, noha az igazért is alig hal meg valaki, legfeljebb jó emberért vállalják a halált.” (Róm 5,6–7)
Persze megszokhattuk már ezeket a gondolatokat: a Krisztus életével, kínszenvedésével és feltámadásával váltott meg minket.
Mégis adódik a kérdés: Mi hogyan szeretjük a világot, hogyan Istent, hogyan az embereket, a jó embereket és a bűnösöket, hogyan látszólagosan vagy ténylegesen ellenségeinket.
Ha jól számolom ez nem egy kérdés, hanem  legalább öt.
– A világot az szereti, aki gazdájának tekinti magát, és jó gazdához illő döntéseket hoz meg, hogy elriassza a világ kártevőit, óvja a károsodástól, építi, szépíti a  számára elérhető eszközökkel és a számára adott lehetőségekkel.
– Az Istent az szereti, aki teljes bizalommal nyílik meg neki, osztja meg minden életrezdülését, vonja bele saját történéseibe, és sűrű párbeszédet kísérel meg vele. Az ilyennek (az Isten-szeretőknek)– mondja az írás – minden a javukra válik.
– A jó emberek feltehetőleg azok, akik iránt bizalommal vagyunk, akikről tudjuk, hogy soha nem támadnának hátba, se másképpen. A barátaink, a szerelmünk, a társunk, a felmenőink, lemenőink, példaképeink, és mindenki, aki bizonyította, hogy jó szívvel viseltetik irántunk.         
– Az ellenségeink azok, akik harcot vívnak ellenünk, akiknek oda kell(ene) tartanunk másik arcunkat is, akiknek a parancsára mégannyit kell(ene) cipelnünk terheiket, akiknek oda kell(ene) adnunk köntösünket is, ha kabátunkat kéri. Akikről sokszor úgy véljük, hogy nem tudják, mit cselekszenek, és akik felől nézve mi vagyunk az ellenségek, mert úgy vélik, nem tudjuk, mit cselekszünk. Utóbbi illusztrálására álljon itt egy kommentem, melyet egy tőlem teljesen idegen gondolkodású bloggernek küldtem: „Valahogyan közeledni kellene a kettéhasadt feleknek a gyűlölködés oldásával..."
Ezt válaszolta: „Én is így gondolom … Ehhez persze szükség van arra is, hogy világos legyen a párbeszédet folytatók álláspontja – ezért került a bejegyzés végére a (megengedem, elég sommásra sikerült) ’fikázó’ álláspont.”
Merthogy „bénák” értelmű, de obszcén kifejezéssel bélyegezte meg azokat, akik mást gondolnak, mint az ő tábora.
Hát igen.
Párbeszédhez közös platform kialakítására van szükség, ami nélkül csak a némaság, az életvitelünk modellként való szelíd, de szolid megélésére, bemutatására van lehetőségünk.
Vágyom a közös értékrendre, vágyom arra, hogy a jogok és a kötelességek szétválasztása ne történjék meg, vágyom arra, hogy azonos szavak azonos jelentést hordozzanak az ellenkező véleményű emberek, csoportok számára.
Építeni szeretnék, sokadmagammal, és nem rombolni.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr405169209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_46946 2011.01.07. 10:26:17

"obszcén kifejezéssel bélyegezte meg azokat, akik mást gondolnak, mint az ő tábora" Ez azért így csúsztatás. Egyrészt nem tudom, van-e "táborom". Vannak persze, akikhez több közöm van, mint másokhoz - és vannak, akikhez semmi közöm. Másrészt jelen esetben nemcsak a gondolattal van bajom, hanem a tettel. Engedelmeddel belinkeltem ezt a bejegyzésedet az "Olvastam - ajánlom" rovatomba.

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2011.01.07. 10:41:10

Ha csúsztattam, akaratlanul tettem. Kevéssé ismerem blogodat ahhoz, hogy kristálytiszta képem alakulhatott volna ki róla. Persze, hogy megengedem. Barátsággal, Mick
süti beállítások módosítása