Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.05.11. 11:47 emmausz

Reccsenések

1. Apánk mesélte: Évekkel azután, hogy jó súlyban lévő apja meghalt, éjszaka ugyanolyan ritmusú lépteket hallott, mint korábban, amikor még apja rótta a köröket föl és alá a parkettás lakásban. Mondhatod, hogy képzelődött, mondhatod azt is, hogy nem abban a lakásban járkált valaki, hanem  a felettük lévőben, és hogy éjszaka felerősödnek azok a zajok, melyeket nappal meg sem hallasz. Ő mindenesetre azt élte meg, hogy az elhunyt jár-kel a szokott „útvonalán”.
2. Csia története.
Kis tini lehetett, amikor elhagyta egyik télikabátgombját. A télikabátgombokról legalább annyit lehet tudni, hogy egyedi kialakításúak, és ha egyszer az egyik észrevétlenül leesik, többé sose tudod pótolni, legfeljebb lecseréled azt egész garnitúrát. Persze az is lehet, hogy az említett esetben valójában kettérepedt egyik gombja. Ki emlékezik ötven évvel korábbi eseményekre pontosan. Mindenképpen kellemetlen egy ilyen hír bejelentése, talán ezért találta ki a következő mesét az előszobafogason lógó kabátjáról:

– Halljátok? Valami reccsent. Gomb reccsent. Megnézem, nem-e pont az én kabátom gombja reccsent.
Lássatok csodát, csakugyan az ő kabátgombja lett oda.
3. Ezúttal hangicsálásról volna szó: nem egészen reccsenésről, inkább cikkanásról.
Zuglói házunk lépcsőházában vaskorlát vitt az emeletre a lépcsősor oldalán. Egyszer ledobtunk néhány kavicsot, melyek éles hangon cikkantak meg, ahogyan a korlát csöveit megkongatták. A kopasz falú lépcsőház falai egyébként még fel is erősítették ezeket a zörgéseket. Nem vettük észre, hogy P.-né kijött a lakásából, és felfigyel a zörgő kövek cikkanásaira. Kieresztette a hangját és a következő monológot adta elő, talán még helyesebb így fogalmazni: kiabálta bele a csendbe.
– Ki dobál?
– Ki a rosseb dobál?

– A rosseb egye meg, ki dobál?
Ugye értékelhető az irodalmi igényű fokozás eme egyedi megnyilvánulása?          
4. Van, akinek a lakásában tücsök húzódik meg, és amikor elcsendesül minden, akkor elkezdi vég nélküli nótáját. Van, akinek a bútorai reccsennek meg a hőtágulás következtében. Esetleg a szú perceg bennük.
Nálunk is van egy érdekes jelenség. A vasbeton házunk lakásainak vasbeton falai vannak. Ezek rugalmasak, és „dolgoznak” is. Tapasztalom, hogy a legkisebb helyiségbe lépve, és ott rövid ideig elidőzve egyszer csak egyetlen kattanást hallok. De minden alkalommal. Mint akit üdvözöl a fal, a falba épített kicsi kőevő manó, avagy ki tudja, mi.
Úgy vélem, hogy tekintélyes súlyom idézi elő a parányi rugalmas elmozdulást a helyiségben, és – mivel a hang mindig ugyanonnan szól, alighanem valamelyik csempe feszül neki jobban a többinek, vagy éppen távolodik el tőlük, azt a jellegzetes „tak” hangot adva.
Mennyivel jobban hangzanék, hogy „így üdvözli gazdáját a toilette fülke”.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr205169362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása