Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.05.13. 11:04 emmausz

Pattern

Sablon, minta, sorozat, tömeggyártás.
Ismétlések.
Ismerős minden műfajból.
A Modern idők c. Chaplin-film szalagon dolgozó munkása naponta egész műszak alatt kezében egy-egy csavarkulccsal egy-egy csavart húz meg. Hazafelé mentében az esőcsatorna pántjainak két csavarját is meghúzza két mozdulattal. Egy öregasszony télikabátpántjának két gombját is „meghúzza” szórakozottságában.
A zeneszerzők is a leggyakrabban a szekvenciákkal élnek. Dallamdarabkák ismétlődése ez eltérő hangokról indulva.
A jazz mesterei pedig előszeretettel élnek vissza-visszatérő akkordmenetekkel. A mindig ugyanaz hol harmonizál, hol diszharmonikus a dallamívvel, átmeneti feszültséget okozva, hogy annál megnyugtatóbb legyen a visszatérés a harmonizáló részekhez.
A fotósok is szeretik a sorozatokat. A pillanatonként alig változó mozgássorozatokat. De szívesen készítenek fotót a ritmikusan ismétlődő valóságelemekről, póznákról, kerítésekről, hídpillérekről, stb.
Az ókínai terrakotta-hadsereg szobrászai ugyanígy azonos nagyságú szobrocskákat alkottak.
Az építészet klasszikusai is szerették az oszlopsorok alkalmazását.
József Attila is él vele: Mondd, mit érlel annak sorsa … és szinte minden költő (A magyarok Istenére esküszünk, esküszünk…)
Engem is vonzanak az ismétlődő ritmusok. Vonalak, árnyékok, fasorok, tutajon utaztatott autók százai. Tegnap megpróbáltam egybeláncolt bevásárlókocsikról elfogadható képet gyártani.
Igazán egy belső képet szeretnék készíteni az Auchan pénztársoráról. Olyan egyforma az ötven kalitka, mint a sivatag homokszemei. Olyan egyforma távolságra helyezkednek el egymástól, oly egyforma ruhában üldögél a pénztári személyzet, olyan egyforma táblák sorakoznak minden pénztárhely felett AKCIÓ felirattal, hogy szinte kényszert érzek: Készüljön már végre egy frappáns kép erről a falanszter-részegységről.
Egy akadálya van. A biztonsági őrök jelenléte. Nem hiszem, hogy  jó néven vennék, ha én a pénztárakat akarnám fotózni, bár ki tudja. Meg aztán talán felesleges is. Részletező leírásom alapján kinek-kinek a szeme előtt megelevenednek a piros négyzetben ülő sárga körök, melyek a pirossal írt AKCIÓ feliratot hordozzák.
Ma az Auchan meg akart szabadulni a nyakukon maradt nyuszifiguráktól. Egy doboz figura ára 60 forint. Mivel 60 figura van egy dobozban, vettünk kettőt. Egy forint/nyuszi nem rossz ár. Sorba rendeztem őket a műanyagtálcán, hogy megalkossam róluk az én terrakotta (na jó, festett alufóliába csavart tejbevonó massza) nyúlhadseregemet. Nem olyan kemény legények, mint a kínai cserépszobrok, de egy gyáva nyúltól ezt senki sem várja el. 
Mutatom:


2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr935169365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ági 2011.05.14. 20:23:26

Ehhez képest én tegnap itt a kis közértben csokimikulásokat (!) láttam egy műanyagkosárba ömlesztve. Annyira meglepődtem, hogy még azt is elfelejtettem megnézni, mennyiért akarják rásózni őket a vevőkre így majd' fél évvel az ünnep után. :)

Ismeretlen_11533 2011.05.16. 14:43:15

Könnyen lehet, hogy egykorúak. Az öntött forma sokszor azonos, csak az alufóliára festett figura formáz mást. Elég pocsék íze van. Olyan egyforintos pacsmag.
süti beállítások módosítása