Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.06.30. 07:39 emmausz

Hit és tapasztalat

Befejeztem Varga László itthon meglévő lelkigyakorlatos könyveinek az olvasását. Az általam elolvasott hét kötetke közül nekem A halál tehetetlen c. tetszett a legjobban. Ez persze nagyon szubjektív, de hát lehet véleményem, mint ahogyan másoknak is lehet. Ha már belemelegedtem, el kell áruljam azt is, hogy miért.   
Elég nehezen tudnék rá egy mondatban válaszolni, mert Laci okfejtése sem egy mondat, hanem másfélszáz lap. Leírhatnám ide, de nem teszem, ne tessetek megijedni. Akit érdekel a könyv, megveszi magának. Csak emlékeztetőül jegyzek fel néhány gondolatot, hogy el ne felejtsem magam is.
Laci az örök élet dimenziójába helyezi jelenünket. Itt nincs idő, örök jelen van és örök jelenlét. Az Isten jelene és jelenvalósága.
Ha mi a keresztségben elkezdtük örök életünket, akkor halálunk életünk kiteljesedésének az aktusa. A búzaszem elhal, hogy a mag kicsírázhasson és termést hozzon. Ez a termés a halál utáni jelen örök folytatása, Isten megdicsőülése bennünk.
Ha Isten jelenében próbálunk élni, életünket nem a kronosz, az óra által mért idő fogja meghatározni, hanem annak a megélése, hogy Isten minden pillanatunkat áthatja, velünk van, létterében cselekszünk. Kapcsolatunkat a teljes bizalom, a teljes ráhagyatkozás fogja jellemezni. Mintegy hétköznapi folyamatos párbeszéd alakul ki köztünk és a megdicsőült Krisztus között. Soha nem lesz rajtunk úrrá a félelem, mert nincs mitől félnünk. Mindig gondviselő szeretet vesz körül mindnyájunkat. Időnk a kairosz lesz, mely a szeretet cselekedeteinek a dimenziója.
Igen fontos gondolata, hogy ehhez a Krisztus-követő létmódhoz a hit felől közelíthetünk kizárólag, és nem saját tapasztalatainkon keresztül.
Annak hiszünk, aki Lázárt feltámasztotta, aki minket is feltámaszt, aki csodáit mind annak az igazolására tette, hogy ebben a világban jelen van az örök élet, mintegy Krisztus által. Nem a halálé az utolsó szó. Hiszen már elkezdődött örök életünk, és folyamatosan benne élünk. Ahogyan Krisztus a jelenben VAN, jelen van bennünk, és mi őbenne, hogy megajándékozzon állandó figyelő szeretetével.
Ezt csak a hit fényében élhetjük át, de akkor folyamatosan.
Mindenkire az Ő tekintetével nézünk, mindenki létét az Isten ajándékának fogunk tekinteni, s építjük kivel-kivel az Isten országát, ahogy lehet.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr715169427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása