Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.07.14. 10:20 emmausz

A tekintélyes emberek is tévednek

Vigyáznunk kell a neves emberek kijelentéseivel.
Ma reggel hallgatom a rádiót. Escrivá gondolataiból szemezgetnek. Escrivá kb. ezt gondolja, sajnos mondja is: Aki nem tárja fel magát teljes mélységben lelki vezetőjének, az gyáva. Szerintem árnyaltabb ez a kérdés ahhoz, hogy egy mondattal le lehessen tudni.
Minap hallgatom egyik jeles és neves hitszónok dörgedelmes előadását, melynek az elején falháborodottan kijelenti, hogy papi életének legnagyobb fájdalma, hogy olyan emberek és asszonyok, akik egész életükben a rózsafüzért pörgették, bűnvallomásuk során efféle kitételt tesznek: A fiamat elvette az Isten. Be kell vallanom, itt kikapcsoltam az adást, nem kívántam tovább hallgatni. A szónok úgy véli, hogy ezek az emberek kétségbe vonják Isten jóságát, Krisztus feltámadását, és akkor minek az egész vallásosdi. Miért nem azt mondják, hogy magához vette.
Úgy gondolom, hogy a szónoknak nincs igaza, nincs oka dühösködésre sem.
– Jób kifakad az őt ért megannyi megpróbáltatás hatására. Barátai, ismerősei szemére hányják viselkedését, hogy szégyellje magát, amiért kifakad az Úr ellen. Isten pedig tudtára adja, hogy vele (Jóbbal) ért egyet, barátai meg szemforgatók, hiszen  nem őket érte a sokszoros gyász.
– Krisztus könnyekre fakadt, amikor megtudta, hogy Lázár meghalt. Másokat pedig (akiket magához vett az Isten) feltámasztott, életre keltett. Erre legfeljebb rácsodálkozni lehet, magyarázni fölösleges.
– Ha a nép egyszerű gyeremeke azt mondja, hogy elvette tőle az Isten, akkor igazat mond.
Ha azt mondom, hogy Józsi elvette a lányomat, akkor igazat mondok, örülök neki, noha elvette. Hadd tegyem hozzá, hogy e kijelentésnek szinonimája a magához vette megfogalmazás. (József magához vette Máriát.) Csaknem mindegy, hogy melyiket alkalmazom. Ez pusztán nyelvérzék kérdése.
– De még ha pontatlanul fogalmazott is a nép egyszerű gyermeke, nem volna szabad cikizni miatta. Végül is nem végzett teológiát.
– A dühös artikulálást hallva minduntalan arra gondolok, hogy az emberiség túlnyomó többsége igen messze áll a lelki emelkedettségtől. Mégis, valamennyiüket, valamennyiünket egyaránt szereti az Isten, Aki maga a Szeretet. Vajon a keresők, a tévelygők egy ilyen beszéd hatására közelebb kerülnek-e ahhoz, hogy megváltozzanak?
Nem.
Taszítani fogja őket.
– A szónok szembemegy valamennyi gyászolóval, akik valahogyan megfogalmazzák a bennük keletkező űrt, az elvesztett (szem elől vesztett) hozzátartozók halála kapcsán.
Hadd tegyem hozzá, ha egy ember haragudni akar, akkor haragudni fog.
Ezt véltem az illető szónok patetikus kirohanásán is.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr205169442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása