Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.08.16. 16:48 emmausz

Villámfotók


Tegnap este rövid időre megadta magát a hőség, és egy hidegfront szellőztette át a térséget.
Sűrűn zuhogott az eső és kitartóan.
Sűrűn villámlott és dörgött is.
A zegernye ellenére tizenegy felé elhallgattak a gyerekek, mindenféle számítógépezést abbahagytak és elvonultak aludni. Mi is elvackolódtunk, de befejezős ember lévén az idétlen meghatározásokkal operáló keresztrejtvényemet még befejeztem.
Azt gondolhatnád, hogy a keresztrejtvények nagyjából azonos minőségűek. Kell találnod egy szinonimát, kiegészítened egy idézetet, beírni egy rövidítést, és eljutsz a megoldásig. Nem így van. Amikor harmadszor találkozol a füzetben azzal, hogy pépes étel=darakása, akkor gyanakodni kezdesz, hogy az egész füzetet ugyanaz a mester rakta össze, innen az ismétlések, annak ellenére, hogy számos pépes étel létezik, és nemcsak a darakása. A fejtörést igazán az adja, hogy rájöjjél: miféle észjárású a rejtvénykészítő. Csak akkor kezdesz eredményesebb lenni, amikor erre rájössz.
De még ez sem minden.
Lexikális tudásra is szükséged van, meg sok-sok türelemre.
Ismételten belebotlom abba az őrületbe, hogy az általam nem ismert kérdés megfejtéséhez elővehetem-e a lexikont, a szótárt, az enciklopédiát, vagy sem. Mert ha utánanézek bennük, az „kóser”. Ha a rejtvényfüzet végére lapozok, időt nyerek vele, de az nem etikus, az „tréfli”.
Annyi idő elteltével, míg ezeket leírtam, elkészült a rejtvény. Próbáltam aludni, de kidobott az ágy, az égiháború nem hagyott nyugodni. Lementem a földszintre a fényképezőgépért, és ráálltam villámok fotózására. Ez ügyben több tapasztalatot szereztem.
A képek egy része nappali fénybe vont kertrészleteket mutatott.
Mások semmit a sötétségen kívül. Ez akkor következett be, amikor elkéstem az exponálással.
A képek harmadik csoportja hatalmas fényeket ábrázol.
Ekkor jöttem rá, hogy erős napsütésnek felel meg egy-egy nagyobb erejű villám. Próbálkoztam még a tűzijáték fotózására kihegyezett programmal.
Ez hozta a legnagyobb sikert. A módszer a következő: Félig lenyomott exponáló gombbal állok lesben – készen a kattintásra, amint meglátom a fényjelenséget. Mert – különösen a felhőkben maradó villámok lefutása nem olyan gyors, mint a földbe csapóké. De még az utóbbiak között is akad, amelyik „cifrázza” a kisülést, és marad időm és esélyem a fotó elkészítésére. Nos, ezzel szórakoztam éjfél után negyed egyig. Akkorra be akart szakadni a hátam, ezért beszüntettem a tüzelést az égre.
Ám most is be akar szakadni a hátam, és különben is néhány perc múlva megérkeznek Mica és Elvira, ezért itt abbahagyom e poszt írását is. A fotókat majd otthon teszem a netre.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr955169486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása