Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.03.01. 17:21 emmausz

Játékaink

Mi felnőttek alig játszunk. Legalábbis társasjátékot alig. Csak a szoliter megy. Mahjongg, pasziánsz, tetrisz, rejtvényfejtés.
Valamikor ez nem így volt.
A Regnum-klubban a sakk dívott és a rikiki kártyajáték. A magasiskolát persze a tarokk és a bridzs képezték.  
Csoportunkban, bár igen ritkán, de rikikiztünk, talán kanasztáztunk is.
Egy időben kerestünk és találtunk olyan szavakat, melyek jelentését alig tudta valaki. Ilyen szó volt emlékezetem szerint pl. a sinkó, melyről kiderült, hogy alkalmasint századokkal korábban a debreceni diákok egyfajta jellegzetes süvege volt. (Gyanítom, hogy olyan tájszó ez, amely tájegységenként nem biztos, hogy ugyanazt jelentette, ám bizonyítani nem tudom.)   
Ha időben visszamegyek ifjúházas korunkig, számos vetélkedőt rendeztünk, melyek főleg okosságok kitalálását célozta: kvízjátékok voltak zömmel, de ügyességi próbák is vegyültek közéjük (pl. Szkanderezés), hogy a vegyes összetételű társaságban esélye legyen mindenkinek a sikerhez. A bulikon a táncon kívül a krémes evős játékot űztük. Mindenki egy dobókockával igyekezett hatost dobni. Akinek sikerült, kendőt kellett kötnie a nyakába, majd székre ülve nekiláthatott késsel-villával a krémes evésnek. Ha ugyan közben újabb valaki nem dobott hatost. Ekkor az előzőnek fel kellett állnia az asztaltól, és azonnal átadnia helyét az újabb szerencsésnek. Voltak nagy nevetések. (Ma egy részünk le se ülne: Bocs, nem ehetek édeset!)
Páros játékokat is játszottunk. Félgömb alakú műanyag vacak közepébe vájt üregbe kellett egy fekete golyócskát beleszuszakolni. És akinek sikerült, felordított: Megvan!!!
Cs. egy időben bevezette az aukciót, az árverést. Nagy sikere volt évekig.
De puszta kézzel is játszottunk: kétféle játékot. Kő, papír, olló. Nem írok róla, mindenki ismeri. Másrészt játszottunk 21-et is kézzel. Meghatároztuk a sorrendet. Kinek mutatunk először, kinek másodszor.  Három lóbálás után a két játékos tetszőleges ujját felmutatta zárt ökléből. Érthető okokból 17-nél újabb kör nem következett, mert a 17, az a kritikus szám, melyre az újabb mutatásban az ellenfél öt ujjat fog mutatni. És az már 22.
Sokáig játszottunk maja 6x6-ot. Alig tudom az okát, miért hagytuk abba.
T. szólt, ki ne hagyjam a memoryt. Csakugyan, elég gyakran elmúlattuk ezzel a játékkal is az időt.   
Valamikor forszíroztam, hogy élesszük fel játszós hagyományunkat.
A játékok ugyanis
kiejtenek az időből, úgy belefeledkezhetünk, olyan önfeledtté lehetünk általuk;
ingyen segítenek a kapcsolattartásban;
ingyen szórakoztatnak; és
ingyen válnak az öröm forrásává ebben a csaknem meghasonlott világban.
Talán még ma sincs késő.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr385169629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása