Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.03.07. 20:10 emmausz

Összegezés a nap végén

A nap száma a 3,3 kg, Levente tegnap este mért súlya. Összeszedte magát a drága. Az összeszedés hátterében persze rengeteg szülői odafigyelés áll. Náthás még, de a tegnapi kontroll azt mutatta, hogy nem tért vissza a tüdőgyulladása. Hála Istennek!
Ma megmutattuk neki a Lőpormalom utcát. Szombathelyen meg majd a Hadnagy utcával fog ismerkedni. (Mindkét településen megfordultak a rómaiak, tette hozzá Elvira, és igaza van.)
A nap hírei még: Meglátogatott bennünket a nászuram, Feri. Elhozta a szombathelyiek üdvözletét, és finom biotermékeket, ruhaféléket is – ami a kocsiba befért.
Gábor hazavitte a kórházból QQ-t, kiváltották a gyógyszereket, vettek ennivalókat, stb.
Mica ma hosszúnapozik, hétvégén hosszúhétvégézik. Zsuzsa náthás lett, Blanka úgyszintén, mi meg meglátogatjuk őket. Meglátogatjuk őket?    
Hála Istennek befejeztem egy újabb korrektúrát is. Nemrégiben írtam róla, hogy a nyugati nyelvek sokkal inkább élnek segédigékkel, mint a mi nyelvünk. A magyar közvetlenül cselekedteti az írások hőseit.
A fordító szövege: A válaszom ez volt (Ezt válaszoltam.)
A fordító szövege: hogy szeretve legyünk (szeressenek bennünket),
A fordító szövege: ki tudd nyitni a szívedet, (nyisd meg a szívedet)
A fordító által megadott angol „nagyon sokat segít” kifejezés jelentése a szövegösszefüggésekből adódóan többnyire így hangzik magyarul: Nagyon hasznos.
Úgy látszik, az angol sűrűn operál ilyesfajta mellékmondatokkal. „Légy férfi, aki bölcs!”
A fordító ezeket rendre átveszi. Ám magyarosan így szólna: Légy bölcs férfi!
Sajnálom a dolgot, mert épp elég baj, hogy ma sokkal kevesebben olvasnak, mint ezelőtt.  Jó ízű fordításokra volna szükség.
Ám az se járható út, hogy egy korrektor átírja a könyvet.
Viszont maga a mű néhány eredeti megfogalmazást tartalmaz. Kár, hogy ezeket nem jelöltem meg, mert utóbb elég keserves kikeresni egy jól eltalált mondatot, kijelentést.
Tanulság: Kis öntapadós cetliket kell odabiggyeszteni, ahol az efféle idéznivalók kínálkoznak.
Maga a könyv jól fogja a lényeget, át is adja, kár, hogy didaktikus. Majd megmondja nekünk a frankót. Azt hiszem, a magyar olvasó nem ezt szereti igazán. A vallomásszerű megnyilatkozásokat inkább: Ez történt velem, ilyen tanulságokat vontam le, okuljatok belőlük.


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr55169635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása