Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.03.26. 21:16 emmausz

Minden máshogy van.

...Karinthy szerint.
Vagy hát sok minden.
Legalábbis a Zsuzsa császár-műtétjének a dátuma, mely elmozgott, közelebb
jött a mához. 
– Hogy lehet egy még meg se született gyerek születésnapját ide-oda tologatni? – kérdem én.
A telefonértesítés szerint úgy, hogy az orvos húsvéthétfőn szolgálatban lesz. Így az utána következő reggelen nem szabad neki már műteni. Na, ezt megértem. 
Így az aneszteziológus (nem tévesztettem el ezt a szószörnyet?) Zsuzsa és a műtő orvos megbeszélték, hogy nagycsütörtökön, tehát április 5-én lát napvilágot újabb emberkénk, Angéla.
Jó hír, hogy a tegnap még keresztben fekvő kis hölgyemény mára meggondolta megát, és „beállt”, ahogy köll. Igaz, hogy tegnap ketten győzködtük Zsuzsával, hogy tegyen így, és legyen olyan szíves (seien Sie so gut) fejjel lefelé elhelyezkedni. 
Lám megértette, és ekként cselekedett.
Mivel tegnap nem értem rá éjfélkor befejezni dolgaimat, ma reggel meg hatkor kidobott az ágy, elég álmosan javítgattam* a görög katolikus könyv kéziratát. Mi magyarok a görögkeletit egybe, a görög katolikust kettőbe vesszük, de a szerző kérte, hogy csak azért is maradjon egybeírva, mert ők, görög katolikusok egybeírják. Ettől őszül meg a korrektor. Adva a Magyar Helyesírási Szótár, ehhez illik alkalmazkodnunk. Ám ekkor belép a kettes szabály, miszerint az egyes szakterületek kizárólagos terminus technikusait úgy kell írni, ahogyan a szakterület diktálja. (Vö. pl. postai borítékcímzési minta.) 
Esetünkben a nyelvhelyességért felelős nyelvészeknek és a parókusoknak össze kellene dugniuk a fejüket, és megegyezni. Pl. a parókusok kijelenthetnék, hogy leteszik a nagyesküt arra, hogy minden írott anyagukban konok következetességgel egybe fogják írni vallásuk nevét, sic: görögkatolikus. Erről a békesség kedvéért felvesznek egy protokollt, és kölcsönösen szignálják (lecingálják). Ráütik a két cég nagypecsétjét és szent a béke. A nyelvészek meghajolnak az egyház képviselői előtt és punktum. A szótár következő kiadásában egybeírva szerepel a gör.kat. Mint pl. ínség idején a zsíroskenyér.
De ez nincs így.     
A nyelvészek úgy tudják, hogy a görögök olyan katolikusok, akik nem római rítusúak, hanem görög rítusúak. Ezért katolikusságuk jelzőjeként alkalmazzák a római, illetve a görög szót. Márpedig a jelzőt és a jelzett szót általában külön írjuk. Kivéve a büdösbankát.
Erre varrjon valaki gombot!  
*Lábjegyzet. Megittam hát délután egy újabb kávét, és azóta nem érek rá a könyvet javítgatni, mert a neten újabb kihívás érkezett. Majd talán éjfél felém, mert hiszen a kávé ébren tart.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr225169655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása