Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.05.23. 13:49 emmausz

Ötven komment magamnak

QQ küldte.
50 érdekesség az emberi testről
Ha valamiről van mondandóm, szívesen leírom. ezekről volt. Álljon itt ötven megállapításra ötven komment.
1. Az agy annyi energiával működik, mint egy 10 wattos égő. Nem lehetne éjszaka visszatáplálni a rendszerbe?
2. Az ingerek 170 mérföld per óra sebességgel közlekednek az idegpályákon. Ha ez egyszer az állam tudomására jut, attól kezdve gyorshajtásért mindenkit rendszeresen megbüntet.
3. Az agy használja fel a véráramban keringő oxigén 20%-át. A zsenikre nem áll. Az ő fejük „oxigénnel van tele”.
4. Az arcszőrzet sokkal gyorsabban nő, mint bármely mást szőrzet a testen. Nem vettem észre nőismerőseimen.
5. Átlagosan napi 60-100 hajszálat vesztünk. Már akinek van.
6. A női hajszál átmérője fele a férfiakénak. Az iszlám jog szerint két nő tanúvallomása egyenértékű egy férfiéval. Hm. Nem értek egyet.  
7. Kezünk körmei négyszer gyorsabban nőnek, mint a lábkörmeink. Jobban is kopnak.
8. A szőkék több hajszállal rendelkeznek. A többi szőkénél, a más színűeknél? De még így sem érik el a férfiakat súlyban, mert fele akkora átmérőjű egy-egy szál. Vö. 6. pont.
9. Legalább a hajszálaink 50%-át el kell veszítenünk, mielőtt ez feltűnne valakinek. József Attila is így tapasztalta:  „…csomókban hull a hajaszála s nem veszi észre maga se”.
10. A szív olyan nyomást fejt ki, mellyel akár 9 méterre is kilőhetné a vérlemezkéinket. A szív mint fegyver még nincs kitalálva. Bár van abban valami, hogy „mennyi bajt csinál a szív” (Németh Lehel).
11. Az emberi gyomorban található sav elegendő egy borotvapenge feloldásához. Talán ettől olyan penge éles egyeseknek a gondolkozása.
12. A gyomrunk belseje 3-4 naponta megújul, mivel a régi feloldódik a gyomorsavban. Ha mégse újul meg, azt úgy hívják: gyomorfekély.
13. A nők szíve gyorsabban ver, mint a férfiaké. Az újszülött csecsemőké pedig nemre való tekintet nélkül kenterbe veri mindkettőt a maga 134/min teljesítményével.
14. A tüdő bal fele kisebb, mint a jobb fél, helyet hagyva így a szívnek. Ez így van most az ország tüdejével is. A jobb és bal aránya kétharmad, kontra egyharmad. És mindenki szív, tenném hozzá, ha balos volnék, de én jobbos vagyok.
15. Az ember túléli azt, ha a belső szervei nagy részét eltávolítják. Mennyi a kis rész? Az ember azt is túlélheti, ha elveszíti mind a négy végtagját. Túlélheti, de a halálhoz közelít minden tagvesztéssel. Ha nem veszti el tagjait, akkor is. Engem az gondolkoztat el, hogy két sovány ember kijönne tömegemből. Nem vagyok takarékos fajzat.  
16. A nők kétszer többet pislognak, mint a férfiak. Találkoztam nagyon sűrűn pislogó férfival. Lehet, hogy a felesége helyett is ő pislogott, ha már a nehéz cekkerét nem vette el tőle.
17. Az emberi test 75%-a víz. Csaaaak? Az éti csiga ebben megelőz bennünket az ő 84%-ával. A medúzákról nem is beszélve (98,2%.)
18. Az ember élete során annyi nyálat termel, mellyel akár két úszómedence is megtöltető lenne.
25 m-es, 33-as vagy 50-es? Alkalmasint korfüggő? A rövid életű emberé két 25-ös, az átlagéletkort megérőké két 33-as, az aggastyán korúak nyála két 50-es medencét tölt meg.
19. A fülzsír termelése elengedhetetlen a normális fülműködéshez. Én elengedném neki.
20. Naponta kb. 120 millió szexuális aktus történik a Földön. Te csak ne leselkedjél!
21. A legnagyobb sejt az emberi testben a heréé, míg a legkisebb a spermiumé. Hajrá férfiak!
22. A fogunk már a születésünk előtt 6 hónappal elkezd nőni. És sokunké halálunk előtt évekkel eltűnik.
23. Minden baba kék szemmel születik, ez később az UV-fénynek köszönhetően éri el a szülőktől örökölt színét. Anyám barna-, apám kékszemű volt. Azért nem egyforma színűek a szemeim. Amilyen erős ma az UV, lehet, hogy az újabb generációk szemszíne élénkebb árnyalatú lesz, mint felmenőiké volt.
24. Minden ember kb. fél óráig egyetlen sejtként létezik, ezután indul be a robbanásszerű sejtosztódás. A világegyetem nagy bummjához kevesebb idő elég volt.
25. A férfiak alvás közbeni erekciója a REM-fázis normális és szükséges velejárója. Ez volna a szeméREM-fázis. Akinél kimarad, az rosszat álmodik?
26. Egy nagy étkezés után a hallásunk élesebbé válik. Lám, ösztönösen faldokolok, hogy ellene dolgozzak süketedésemnek.  
27. Ha a nyálunk nem oldja fel a falatot, akkor nem érezzük az ízét. Igaz, csakhogy a nyálunk feloldja a falatokat, még a vasat is, hiszen, ha azt mondom: vas ízű, mindenki tudja, milyen ízről beszélek.
28. Az emberi orr képes 50 000-féle szagminta megjegyzésére. Jelentkezzen nálam, aki megszámolta. Szerintem 52 349-féle szagot tudunk megkülönböztetni.
29. Egy emberből kb. 4,5 kg hamu marad az elhamvasztása után. Ezért gondolkozom rajta, van-e értelme az urnatemetkezésnek. Nem létezik, hogy az urnában elfér 4,5 kg hamu. Még ha a fejem hamuja kerülhetne bele, de nem. Egy tetszőleges adagot adnak át a kuncsaftnak a hamuból. Ha a többi odavész, minek az egyötödét urnában őrizni?
30. A 60. életévünk környékén elveszítjük az ízlelőbimbóink 50%-át. Nem igaz. Meg vagyok róla győződve, hogy ezek a mai ételek ízetlenebbek a régieknél. A Nesquik olyan, mint a téglapor. 65 év tapasztalata alapján mondom.
31. Míg a szemünk mérete nem változik a születésünk után, az orrunké és a fülünké igen. Lehet, hogy szemünk nem nő, sőt mintha életünk vége felé összeszűkülne. Fülünk pedig mintha megnőne.
32. Hétfőnként sokkal több ember hal meg szívinfarktusban. Hagyjuk ki a hétfőt. Kezdjük a hetet keddel. Ennél hatásosabb és olcsóbb közegészségügyi határozat szerintem nem hozható.
33. Az ember előbb meghal az alvás hiányától, mint az éhezéstől. Az ember legalább háromszor hal meg: előbb az alváshiánytól, majd a szomjúságtól s csak harmadikként az éhségtől. Rossz termés esetén tanácsolom elzárni a csapokat, és azt, hogy az elalvókat egy erre kiképzett járőrszolgálat folyamatosan rázogassa fel.
34. A betegségek 90%-át a stressz okozza. A stresszek 90%-át pedig a betegségek.
35. A nevetéshez 17 izmunkat használjuk, míg a homlokunk ráncolásához 43-at. Ha mérgünkben nevetnénk, lefogadom, ehhez is 43 féle izmunkra volna szükség. Legjobb, ha kiröhögjük saját magunkat.
36. A babák még 300 csonttal születnek, ez felnőttkorukra 206 darabra csökken. És ez akkor se változik számottevően, ha felnőttkorunkban eltörjük néhány csontunkat.
Jut eszembe: A protkósoknak még további 32-34 csonttal kevesebbjük van. Engem érdekel annak a 106 csontnak a neve, amelyik eltűnik. Egyik unokám másfél hónapos, a másik 4, a harmadik 14 hónapos. Melyiknek hány csontja van most?

37. Az ember kb. 1 cm-rel magasabb reggel, mint este. Ez igaz. Reggel kihúzza magát. Majd néhányszor megmosdik. Estére összemegy a mosásban. Ha ez nem volna elég érv: Találkozik a főnökével, aki „ad az önérzetének”. Csoda, hogy csak egy cm-rel csökken magassága ágyba bújásakor.
38. A legerősebb emberi izom a nyelv. Lehet. És az is, hogy a legnehezebb a magyar nyelv.
39. Egy lépés megtételéhez 200 izom munkája szükséges. Szerintem a vigyázz álláshoz is, sőt utóbbihoz a három félkörös ívjárat állandó idegi rásegítése is.
40. Percenként 3 millió sejtünk pusztul el. Egy kis matematika alsó tagozatosoknak: másodpercenként hány sejtünk pusztul el? Felső tagozatosoknak: Hány sejtünk van, ha hét év alatt cserélődik le a szervezetünk összes sejtje? A számítás során tekintsünk el az egy vagy két közbülső szökőnaptól.
41. Minden emberi nyelvlenyomat egyedi. Az én ujjlenyomatom koromnál fogva már használhatatlan. Javasolom a hatóságoknak, hogy biztonsági okok miatt az idősekről gipsz nyelvlenyomatot készítsenek.
42. A leggyakoribb vértípus a 0-ás. Istenbizonyíték. Ki tudta, mikor ez így alakult, hogy az emberek többségének a vére alkalmas lehet a többiek számára vérátömlesztéskor. Hol volt a teremtés kezdetén az ember attól, hogy csoportosítsa a vérfajtákat, hol volt a vérátömlesztés elmélete, gyakorlata. Mondják, hogy kétféle vér volt: piros és kék vér. Utóbbit én még sose láttam.
43. Az emberi ajak azért piros, mert gazdagon átszőtt hajszálerekkel. Nono, néha az egész arc elpirul! Merthogy az is gazdagon átszőtt hajszálerekkel. Egyes nők nincsenek megelégedve hajszálereik sűrűségével és arcpirosítót, továbbá rúzst alkalmaznak. Ki kellene fejleszteni az elektromos arcpirítógépet.
44. Minél hidegebb helyen alszunk el, annál nagyobb eséllyel lesz rémálmunk. Ezt látatlanban elfogadom. Mondjuk, ha engem a fagyasztóba zárnának, rémálmaim lennének. Nem érted? Akkor megfordítom. Előfordulhat, hogy rémálmodban egy fagyasztóban találod magadat. Erre felébredsz, és rájössz, hogy leesett a paplan rólad, s az ablakot nyitva felejtetted este.
45. Az emberi könny olyan enzimeket tartalmaz, mely számos baktériumot elpusztít. Sajnos ezek az enzimek nem oldják a szembe jutott muslicát, szálkát, szénport, homokot.
Egyébként  –  nem azért mondom, de szerintem – nagy piaca volna a könnyenzimnek.
A nők könnyen sírnak. Különösen a munkanélküliek. Csak egy laborhelyiség kellene hozzá, amelybe vöröshagymaszagot permeteznek. A könnyezők itt termelnék a jövő gyógyszerét. Ha egy fiola 1000 ft-ba kerülne, mindenki gyorsan meggazdagodna. A könnyenzimre is igaz: Hat hét hit és hat.
46. Az emberi test annyi hőt ad le fél óra alatt, mellyel felforralható akár 2 liter víz is. Nincs pazarolóbb az emberi testnél. A hőcsere tökéletesítésével főzni lehetne. De ennél is sokkal jobban fájlalom, hogy az olajfinomítók állandóan égő fáklyáira nem tettek nagy edényeket, hogy ne menjen kárba az a hatalmas mennyiségű energia. Látott már valaki üstöt pl. a százhalombattai tornyok tetején? Én még soha.
47. Senki sem tudja önmagát megcsiklandozni. Kár. Többet érne, mint a Xanax. Ha nem tetszene valami a tömegeknek, csak megcsiklandozná magát mindenki, míg csak röhögő görcsöt nem kapna. Ez akkora hisztérikus kitöréssel járna, hogy megfékezhetetlenné válna a követelődző népség. Az ellenük küldött rendőrség tagjaira is pillanatok alatt, láncreakcióként ráragadna a röhögés. Röhögne a kárvallott, röhögne a verőlegény, röhögne az osztály, az iskola, az utca népe, a város, az ország, az egész világ.  
48. Az ember az egyetlen olyan élőlény, mely képes érzelmi okok miatt könnyezni. Néha érzelmi okok fennforgása esetén sem. Ismerős közhelyek? Csak nem sírsz! Katonadolog. Milyen katona lesz belőled? Egy férfi nem sír. (El is patkol előbb, mint a nő.)
49. A jobbkezes emberek átlagosan 9 évvel tovább élnek balkezes társaiknál. Kösz. Balkezes vagyok. A feleségem is. Sírunk szövegét fogalmazom: Azért haltunk meg idén, mert balkezesek voltunk. Igazán csak kilenc év múlva lett volna esedékes.
(Engem átszoktattak a „szépkezemmel írni”. Rohadt rondán írok azóta is.)
50. Az orrunk és az ajkunk közötti bemélyedésnek saját neve van, philtrumnak nevezik. Vannak egyéb vágányaink és horpadásaink is. Azoknak mi a nevük? Egyet ismerek: a nevetőgödör hivatalos neve gribedli, alias bájgödör vagy arczgödör, mosolygödör.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr95169725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása