Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.05.24. 09:51 emmausz

Halmazok

 

Régóta foglalkoztat, hogy a keresztény vallásoknak köze van a halmazelmélethez. A második bekezdést vetettem képernyőre mise előtt. Érdekes az egybeesés, ugyanis a mai perikópa arról szól, hogy Krisztus az utolsó vacsorán, főpapi imájában említi: „…akik szavukra hinni fognak bennem, legyenek mindnyájan egyek. Amint te, Atyám, bennem vagy s én tebenned, úgy legyenek egyek ők is mibennünk, hogy elhiggye a világ, hogy te küldtél engem” (Jn 17,21). A prédikáció idevonatkozó kitétele: Krisztus előre látja, hogy az általa alapított egyházban szakadások fognak keletkezni. Ám azt is látja, hogy egyszer létrejön a keresztény vallások közötti egység, mert amiért Krisztus imádkozik, az úgy lesz. Ha nem is mindjárt, majd egykor.
És akkor jöjjön, amit írtam.
Halmazoknak tekinthetem a különféle vallásokat. Mivel Krisztus tanításának teljességét az általános, azaz katolikus tanítás tartalmazza, ezért egy meghatározó nagy körrel lehet ábrázolni. Azok a reformátorok által összehozott hittartalmak, melyek időközben saját elgondolásuk alapján keletkeztek, többé-kevéssé átfedésben vannak ezzel a körrel. Így szemléltetve látszik, hogy egyelőre csak többé-kevésbé áll fenn az egyházak egysége. Ezeket a közös pontokat kellene erősíteni, és visszamenni az egyházszakadásokig. Felül kellene vizsgálni a szakadást előidéző okokat. Kölcsönös vádaskodás helyett kölcsönösen be kellene ismerni azokat az emberi gyengeségeket, melyek a szakadáshoz vezettek. A kölcsönös beismerések kölcsönös megbocsátáshoz vezethetnének. Az általános (katolikus) egyháznak kellene – mint minden krisztusi tanítást tartalmazó közösségnek (halmaznak) – befogadni (visszafogadni) a többi egyházat, mivel az akkori viták okafogyottakká lettek. 
Aki vizuális típus, annak írom: Olyan ma a kereszténység, mint egy krumpli, melyen számos kisebb-nagyobb gumó található. Mindenki ismeri ezeket a rücskös burgonyákat. Nos, itt tartunk ma. Az Isten kegyelméből egykor ez a krumpli ismét szabályos, ovális vagy gömbszerű, de egyetlen gumóvá lesz (vissza a gyökerekhez, vagy ha úgy tetszik a gumóhoz).
Ekkor lesznek (leszünk) mindnyájan egyek. Ebben biztosak lehetünk.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr505169726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2012.05.25. 23:12:09

Ez melyik templom a képen?

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2012.05.26. 07:37:36

A Tihany mögötti falucska, Aszófő temploma.
süti beállítások módosítása