Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.06.19. 11:11 emmausz

Két gondolat a nevelésről

Egyszer bekéredzkedett a szerkesztőségünkbe egy egyetemista lány, aki a nevelésből írta diplomamunkáját, és arra a kérdésre várt választ sokunktól, hogy mi a nevelés lényege? Tőlem azt a választ kapta, hogy a nevelés nem túl komplikált valami, igen hasonlít K. Lorenz etológus tapasztalatához, aki kiskacsákkal folyatatott kísérletei nyomán leírta a „követési effektus” mibenlétét.
Ez arról szól, hogy a tojásból kikelő kacsa ösztöneitől hajtva az előtte először megmozduló valamit követi. Lehet mondani, hogy az embernél nem ilyen merev a képlet, mert számos tanulható viselkedési metódus hat a gyerekekre.
Persze.
Hat.
Mégis meghatározó a szülői példa. Annak következetessége, és a személyiségi jegyekből következő személyessége. Mondok egy megtörtént esetet. E. barátom mesélte: Nővére, V., füzetet vezetett arról, hogy anyja milyen nevelési hibákat követett el. Szándéka szerint ezeket ő saját gyakorlatában tudatosan el akarta kerülni. Nos V. füzete E. kezébe került. Jót mosolygott rajta, hogy a V. által kipellengérezett hibákat pontról pontra megismétli saját gyereke nevelése során.  Miért? Egyszerű az oka. Az ember 90%-ban ösztönlény. Döntéshelyzetben automatikusan a tapasztalt példát fogja követni.
Egy másik gondolat. Fiam meséli: Valamikor ifjabb korában egy alkalommal bekukkantottam hozzá a szobájába, és láttam, hogy édes semmittevéssel tölti idejét. Azt mondtam neki: Neked úgy kell összegyűjtened mostanság az ismereteket, hogy ezekre támaszkodva munkát találj, mert felnőve családot kell eltartanod a most összeszedett tudás segítségével. Ez a mondat úgy elült benne, hogy attól kezdve úgy dolgozott, mint aki felel későbbi családja eltartásáért.
Mint elmesélte, ezt a mondatot ő is elmondta az általa vezetett klub egyik tagjának, aki könnyedre fogta egyetemi tanulmányait. Telt-múlt az idő, majd a fickó megköszönte fiamnak a figyelmeztető mondatát, mert rájött, hogy csakugyan az övé a jövő családjáról való gondoskodás terhe. Ez megváltoztatta életvezetési stílusát, és ettől kezdve komolyan nekilátott a tanulásnak.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr185169756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása