Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.07.08. 10:44 emmausz

Ami marad, és ami változik

A hőség marad egyelőre. (Segít rajt a hideg lőre.)
Ami változik, az a létszámunk. Mica megtér az ifi táborból, Elvi és Levi megtér Szombathelyről, nászomék hozzák őket, s viszik a táborból szintén megtérő Ilcsit.
Mióta ismerem őket, sokat fejlődtem logisztikában, máig bámulom ésszerű szervezéseiket. Mindennek, és mindenkinek hasznos funkciója van, két kocsival mennek Lébényig, egyet hoznak fel Pestre, melybe Lébénytől átül F., aki a másik autót leadja. Nálunk kiteszik Elvit és Levit, felveszik Ilcsit és visszatérnek Sz.helyre.  Akármeddig törhetem a fejemet, ezeket a fázisokat ésszerűbben nem lehet megszervezni.
Valaha attól tanultam logisztikát, aki országunkban meghonosította egykoron. Ő azt mondta: Mindennek a közepe a logisztika. Nincs olyan műveletsor, melynek legcélszerűbb lépéseit ne lehetne és ne volna érdemes meghatározni. Ez az a célszerűség, mely lerövidíti az utakat, a szükséges időt, az átrakodások számát, stb.
Biztos, hogy igaza volt. Még akkor is, ha vannak egyéb szempontok is:
Talán Bernáth Aurél írja egyik könyvében, hogy általában személyvonattal közlekedve járta be az országot, hogy megismerje. Jó időben leült a lépcsőjén, és élvezte a jó levegőt, a szép tájakat közvetlen közelről, s ha hosszasan álltak egy éppen érő szilvafa előtt, odaballagott, hogy szakítson néhány csorgó levű gyümölcsöt. Nem foglalkozott azzal, hogy mikor ér hová.
Van azután egy megint más hangsúlyokat érvényesítő rendszer. Nem akarnám a felmenőimet befeketíteni, csak a példa kedvéért említem, hogy apai nagyapám kadétiskolát végzett, aki valamikor – az első háború alatt és azt követően – nevelgette apámékat. Apám mesélte, hogy egy alkalommal így szólt hozzá:
– Funca! Hozd ide a pipámat. Funca odahozta.
– Most hozd ide a dohányzacskómat is. Odahozta.
– Keresd meg a pipaszurkálót. Megkereste, odavitte.
– Most hozzál gyufát.
Funca a zsebéből előkapta a gyufát. Apja pedig nyakon csapta, s azt mondta neki: Nem azt kértem az imént, hogy a szurkálót és a gyufát hozd ide, hanem csak a szurkálót.
Funca pedig az apám volt, aki elébe akart menni a további egzecíroztatásának, sőt ha úgy tetszik, már 1920-ban logisztikus módon gondolkozott.
Azt hiszem, igaza volt. De hát más korok, más szokások, más emberek…   
Meg kell értenünk, hogy mások voltak, sőt (és most magamat plagizálom) meg is kell nekik bocsátani, hogy tőlünk különböztek, s ha elég hősiesek vagyunk, még meg is köszönhetjük a Teremtőnek, hogy nem teremtett minket egyformáknak.


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr665169778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása