Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.08.25. 12:12 emmausz

Népek hazája, nagyvilág: globalizmus

A globalizmusról így nem írt Karinthy, de áttételesen igen. Ő játékos kedvében fogadásokat kötött arra, hogy a világ bármelyik emberéhez eljut 4-5 közvetítő után, vele kapcsolatot talál.  
A globalizáció azért mégiscsak új keletű fogalom. (A franciáknál Mondialisation.) Nálunk tehát egyfajta -izmus, mely általában gyanús. Sokszor efemer is. Ma bevezetik, holnap elfeledik.  
Egy kis magyarázat azért szükséges, mert a katolicizmus pl. régóta létezik, de a fauvizmus, a kubizmus, etc. lecsengetek elég hamar. A londoni olimpia pedig azt igazolta, hogy globalizmus ide, globalizmus oda, minden győztes sportoló azonosul lelke mélyén nemzetével himnuszuk felhangzása alkalmával, és büszke rá, hogy a világ szemeláttára becsületet szerzett kisebb-nagyobb hazájának. 
A globalizmus legnyilvánvalóbb jelei az üzletközpontokban követhetők nyomon. Hiszen megjelenik a világ minden részéből beszerzett áru. (Most felejtsük el, hogy a nemzeti zászló is Kínában készül.)
Na de itthon?
Igen. Évekkel ezelőtt vettem egy szuper lemezjátszós rádiót. Kínai, s csodák csodája, még működik. A neve Millenium (szerintem a latinok még két n-nel írták). Valamiért két tűt adtak hozzá és csak féléves garanciát. Nekünk meg évek óta megvan. Igaz, hogy eddig a pianínó előlapja mögött töltötte az unokákban gazdag hónapokat. Jelentem egy tű még ép, a zenegép pedig szól! 
Méghozzá analóg módon. 
Ugye az LP-lemezek még nem digitálisak. Most jön a globalizmus. Most jön a néhány közvetítővel eljutás egyik embertől a másikig.  
- Elővettem a kínai lemezjátszót, és feltettem rá Django Reinhardt jazzgitáros lemezét. A németes hangzású nevű, egyébként cigány származású Django lemezét az EMI (USA) készítette, de a francia Pathe vásárolta meg sokszorosításának a jogát. Francia vejem mondja, hogy nászuram, aki velencei származású (szintén zenész, hegedűs) összefutott egy koncerten D. Reinhardttal, és együtt zenéltek.  
- Ezután Satchmót hallgattam (Nobody knows). Aki Amerikába hurcolt néger. A lemez a francia Polygram France tulajdona, melyet természetesen Jugoszláviában nyomtak.
- Majd sorra került az angol Beatles (Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band. Parlophone) nagylemeze, melyet viszont Indiában sokszorosítottak. 
- Utána pedig meghallgattam még néhány spirituálét (The Golden Gate Quartet, USA), mely szintén Pathé Marconi (francia) felvétel, s melyet az NDK-beli Amiga sokszorosított. 
Nem zárom ki, hogy egynémely LP-t öcsém hozta/küldte haza, aki Kaliforniában él, és érthető okokból Gordonra változtatta a nevét. Kapott is haverjától, Petrovitstól: 
- „Hogy tehetted, hogy a szép magyar nevedet (Gyorgyovich) elcserélted amerikaira?”
:) Hát így élünk itt Magyarország szívében, „népek hazája, nagyvilág”.


4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr805169835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_5026 2012.08.26. 12:48:34

Ajjaj, ezt végtelenségig lehetne fejtegetni, egy kis kanyarral mindjárt kiindulhatnánk a Petrovits nevű haver "szép magyar nevedet" kitételéből, ami már az ő neve ismeretében is vicces. :)) Merthogy magam is el szoktam filozofálgatni például anyai nagypapám Istvánovits vezetéknevén, az is "szép magyar név" (igazából bajai bunyevác, mint legutóbbi családkutatásaimból kiderült számomra).

Ismeretlen_11533 2012.08.26. 17:04:51

Igen. Anekdotává lett a haver kijelentése. Jókat szoktunk rajta mosolyogni. Pedig igaz, ami igaz. A költő is Petrovics volt „Hruz”-zal gazdagítva. Mondják, hogy csakugyan ennek a keveredésnek a gazdagsága termeli a tehetségeket az országnak. Lehet benne igazság. Ha más nem, arany középutat biztosít a rasszok egyoldalúságaival szemben. Úgy gondolom, hogy ez igaz lehet.

Ismeretlen_5026 2012.08.26. 19:37:47

Szerintem is így van, egyetértek. :)

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2012.08.26. 20:55:49

Ági: Azt tudtam, hogy őseim délről jöttek felfelé a török időkben.tréfásan bunyevácnak tituláltam magamat. Fogalmam se volt róla, hogy horvátok vagy szerbek voltak őseim. És akkor... Tordon Ákosnál (RIP) járva egyszer életemben váratlanul azt mondja: „Te dalmata vagy. Hidd el, jól ismerem a szlávságot. Tipikus dalmata fejed van.” Hiszem. Legalább ő tudta, amit én nem. Hozzáteszem sebtében, ez csak az apai ág. Ott is voltak egyebek a nők részéről.
süti beállítások módosítása