Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.08.27. 20:45 emmausz

Ádám és Éva óta folyamatosan

A gyónás nálunk, katolikusoknál szentség. A bűnbánat szentsége.  Krisztusra megy vissza eredete, aki kijelentette, amit megköttök /feloldotok/ a földön, meg lesz kötve /fel lesz oldva/ a mennyben is.  Kezdetben az oldás-kötés hatalma a felnőttek megtéréséhez kötődött, és vagy 7-800 évig tartotta is magát ez a gyakorlat. HA egyszer felvetted a krisztusi normákat, nyilvánosan bevallottad, majd levezekelted korábbi életed csalárdságait, feloldozást kapsz, és ezután a Mester tanítványává leszel, élete példáját követed.
Úgyszólván sohasem követte újabb feloldozás, csak nagy ritkán és igen kivételesen. Szokás szerint még egyszer kapott a keresztény életében feloldozást, haldoklása idején.
Az írek vezették be a vissza-visszatérő gyónás gyakorlatát. 
Amiről tegnap beszélgettünk, az az az érdekes – nem nagyon sűrűn előforduló, de létező – gyakorlat, miszerint házaspárok egymás jelenlétében gyónnak azon az alapon, hogy immár nem annyira két emberek, mint inkább házas „felek”, akik egyek lettek szövetségük révén. Elképzelem, hogy mennyire vigyáznak rá: semmi különösebben megbotránkoztatót ne kövessenek el, mert igen szégyellenék egymás előtt elismerni pocsék viselkedésüket. Hiszen tisztességtelenségeiket egymás jelenlétében tárják fel és rendezik. (Lehet, hogy a közöset külön-külön megvallás is követi, hiszen nem minden hasznos, amit szabad.)
Próbáltam továbbgondolni.
Nemcsak a házastársam jelenlétében élem, jól-rosszul életemet, hanem annak a jelenlétében is, aki Van. Nem lehetek olyan együgyű, mint Ádám és Éva, akik megpróbálták a lehetetlent: elbújni az Úr „szeme elől”. Szégyellték ugyanis előtte mezítelenségüket. Szégyellték azt, hogy ellene szegültek a „Jóságos” parancsának.
Idő múltán – már bőven Krisztus halála és feltámadása után – Pál az Areopáguszon az athénieknek kifejti, hogy „Benne élünk, mozgunk és vagyunk”. És itt ér össze az egyszerre való bűntől tisztulás a házaspárok részéről és ennek a páli kijelentésnek a hasonlósága. Ha a házasok igyekeznek a botrányos életviteltől, és cselekedetektől távol tartani magukat, mert be kell számolniuk egymás előtt viselt dolgaikról, mennyire inkább távol kell tartanunk magunkat mindenféle botrányokozástól, szamár viselkedéstől azért, mert hiszen az Úr tud minden tettünkről még az előtt, hogy kieszeltük volna őket.
A Jelenlétében való lét nemcsak Ádámra és Évára vonatkozott, hanem mind a több milliárd emberre, akik azóta megszülettek, éltek és haltak.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr825169837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása