Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.12.26. 13:52 emmausz

Egy vérbeli jazz-zenész, Duke Ellington

Duke Ellington könyvét olvasom, a Mindenem a muzsika címűt. Ebben többek között portrét rajzol – ha jól számoltam – 99 jazzmuzsikus társáról. Mégis inkább egy személy alakja rajzolódik ki a terjedelmes kötet lapjain, a századik zenészé, Duke Ellingtoné. Miközben mind a 99-ről elmondja mindazt a jót, ami a legkülönfélébb zenészeket jellemezte (nem emlékszem rá, hogy bármelyiküket negatív színben tüntette volna fel), három legyet üt egy csapásra. Kiderül, hogy milyen változatosan gazdag az emberi nem mint olyan. Mindenki egyedi darab, mindenkivel szót lehet érteni, mind valahogyan az Isten képmása. A miniportrék lényegre törően mutatják meg a benne szereplő művészek különös mivoltát. Másodszor a másokról mondott jók ellen egyiküknek sincs kedve tiltakozni, ennél fogva nem kellett a szerzőnek bíróságra járni a személyiségjogok megsértése miatt. Harmadszor: kiderül az írásokból, hogy D. Ellington milyen jó ember. Aki képes időt és fáradságot nem kímélve másokról ennyi jót összehordani, az maga sem lehet más, mint jó ember (B. Goodman). Ám könyve nemcsak a Szintén zenész c. rovatokból ál, hanem aki türelemmel végigolvassa, rájön, hogy Ellington mekkora munkásságot tudhatott magáénak.
Melódiákat különösebb erőlködés nélkül bármikor képes előhúzni, mert benne élt a zenei közegben. Általa mindenféle érzését, gondolatát ki tudta fejezni, akár énekszóval, akár szavak nélkül, pl. a zongora mellől.
Diszkográfiája úgyszólván leírhatatlan, mert akkora tömegben ontotta a szerzeményeket, vagy adta elő az állandóan változó tagokból álló zenekaraival mások szerzeményeit.
Írt rövidet, hosszút, történelmit, épp divatosat, egyházit és profánt. Dalokat és zenekari kompozíciókat. Játszott a könnyű műfaj képviselőivel és „komoly zenét” játszó zenekarokkal.
Ellington maga egy kis világ a nagyvilágon belül.
Egy külön világ a jazz-en belül,
egy külön világ a jazz-zongoristák között, aki közli egyedülálló módon közli magát a zenében: Improvizál, bigband-et dirigál, minden részletre odafigyel, hogy a hangok és hangzások a helyükön legyenek. Az általa megálmodottat hozza az összhatás.
Bár több időmet rászánhatnám, hogy végigkísérjem munkásságát úgy, mint amikor végigolvasom egy holt író összes könyvét, vagy azon meditálok, hogy XY költő összegyűjtött munkáit hiába is olvasom végig, mert még él, még újabb verseket fog írni, én pedig csak a töredéket tudom elolvasni, mert az illető akár túl is élhet engem.
Itt abbahagyom, mert kezdődik a Tücsi-rokonság közös karácsonya.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr855169972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akimoto · http://akimotonapjai.blog.hu 2012.12.26. 23:50:01

Ellington a jazzvilág Jókai Mórja. :)

Ismeretlen_11533 2012.12.27. 07:32:07

Úgy valahogy. Igen termékenyen és igen sokszerűen élt benne a muzsikálásban. 52 évig nonstop művelte, mint megvallja, nem ismerte a szabadságot, se hétvégén, se az év során. Csak a jazz, mindhalálig.
süti beállítások módosítása