Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.02.16. 08:44 emmausz

Egy poszt margójára

A. blogjában a pápa lemondása kapcsán kitér arra, hogy a XVI. Benedek bocsánatot kér azoktól, akiket valaha is megbántott, és hogy ettől a kedves öregembertől milyen távol állhat a bűn, a gyengeség, a hiba.
Fejtegetése indította el bennem a következő gondolatsort. Annak idején a Távlatok jezsuita lapot szerkesztettem, olvastam, írtam. Évtizedek messzeségéből rémlik fel egy Nemeshegyi P. által írt cikk. Ha emlékezetem nem csal (bár a név ebből a szempontból oly mindegy), Yves Congar domonkos teológus egyik lelkigyakorlatából idézte:  Congar arra építette fel beszédét az első napon, hogy térjetek meg kedves híveim. A második napon arra, hogy térjenek meg a papok, a harmadikon, hogy térjenek meg a püspökök s a negyediken, hogy térjen meg a pápa. Ez utóbbi azután túlságosan is forradalminak bizonyult, Congart egy időre félretették.
Pedig igaza volt.
A sokak által és méltatlanul kritizált XVI. Benedek (Ratzinger) pápa nekem ideális ember, tiszta gondolatokkal, írásokkal. Igazságos, irgalmas és szeretetre méltó.
Ha más emberekkel mérem össze, valóságos szent, ragyogó mintakép.
De ha a tökéletes Istennel hasonlítom össze, akkor ő is gyarló, gyengeségekkel bajlódó valaki, hiszen az ő természete is eredendően rosszra hajló. Ne botránkozzon meg ezen senki: Szent Pál azt írja magáról: „nem azt teszem, amit szeretnék, a jót, hanem a rosszat teszem, amit nem akarok” (Róm 7,19)
János apostol pedig így fogalmaz: Ha valaki azt állítja magáról, hogy bűn nélkül való, az az ember hazudik. (Vö. 1Jn 1,8)
Jézus kétféleképpen közelíti meg a témát: Részben kijelenti, hogy az ember a saját erejéből nem üdvözülhet, csak az irgalmas Isten jóvoltából, másrészt figyelmezteti övéit: „legyetek tökéletesek, amint a ti mennyei Atyátok tökéletes”. Ez nyilvánvalóan eszményi elképzelés, mely csak töredékesen sikerül.
Ezek miatt van szüksége mindenkinek, a szentnek és az aljas gazembernek egyaránt a megtérésre. Mert egy „szentgyanús” ember az átlagos emberihez képest kiváló valaki, ám Istenhez csak akkor mehet, ha minden „salak”-tól megszabadul. Ez itt a földön elkezdődik, de csak az Istennel való szembesüléskor teljesedik be.
Nagy szerencsénkre Isten minden embert szeret – válogatás nélkül –, és mindenkit magához vonz.
Ebbe az Isten–ember viszonyba kívánt a lemondásra készülő pápa még intenzívebben belekapcsolódni, ezért határozott úgy, hogy ezután az imádságnak kíván élni.
Az imádságnak, amely elsősorban kapcsolaterősítés a Teremtővel.


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr515170030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása