Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.02.19. 11:50 emmausz

Írás az írásról

Aki ír, annak többnyire fontosak a visszajelzések. Ösztönzőleg persze főleg a pozitív visszajelzések hatnak. Az író, aki gondolatait maradandóbb formában rögzíti, az elismerő mondatokat vágyja. Nem a túlzásokat, csak az igaziakat. Amit ő is úgy gondol, ha egyáltalán gondolkodik azon, mit ír és kinek, minek.Nevezzük pozitív megerősítésnek. Olyasmi érzés ez, mint a szülő asszonyé.
Képzeljük el, hogy senkinek sincs jó szava újszülöttjéhez. Mit érez?
Képzeljük el, hogy sokatmondó félmosollyal megmosolyogják a kicsi ábrázatát.
Képzeljük el, hogy az összes benyomásuk annyi, hogy milyen kis veres a magatehetetlen csöppség. 
Képzeljük el, hogy összeráncolt szemmel mustrálgatják, és csak hümmögnek. 
Mindez a szülő nőt depresszívvé teszi, aki a legszívesebben odakiáltana a kritikusoknak: Hagyjátok békén az én újszülöttemet. Ilyen lett, nekem kedves, mert belőlem fakadt. Akármilyen, felnevelem. Máskor majd másmilyen kinézetű lesz a csemetém. Most ilyen, és kész.
Még egyszer idézem a Kosztolányiról hallott igaz legendát, hogy az előzőeket hitelesítse az ő sztorija: Bement a nyomdába éjfélkor, hogy megnézze verse kefelevonatát, noha elég sűrűn megjelent tőle valami egyik-másik lapban. Előfordult az is, hogy hajnalig sétált a nyomda előtt, hogy lássa, tárcanovelláját milyen egyéb írásokkal környezve, s megfelelő helyre tördelték-e a kolumnán belül. A friss lapból elkért egyet, megszagolta a friss lap nyomdafesték illatát, megnézte „újszülöttjét”.
Most pedig visszakanyarodom az első mondathoz, melyben a „gondolatait maradandóbb formában rögzíti” kitétel szerepel. Hogyan is fogalmazhatnék, hogy igaz maradjon. Az írással kapcsolatos korábbi szófordulatok eléggé értelmüket vesztették. Tollat ragadni sose volt alkalmam. Mármint lúdtollat. Tehettem volna a játék kedvéért, de nem faragtam magamnak sose ilyen íróalkalmatosságot. Az általam használt tollszár acélheggyel, már csak átvitt értelemben toll. A töltő- és a golyóstoll pláne nem toll. De még mindig a tűréshatáron belül van az elnevezés. De vajon toll-e a klaviatúra, a billentyűzet az-e? Egyáltalán nem.
A névváltozás az írógép feltalálásával egy idős. Hála REMINGTON-nak, már az ő tolla sem igazi. Az írógépeken billentyűsor, azaz tasztatúra áll a gépelő rendelkezésére. 
Joggal kérdezhetem: mit teszek, amikor „írok”? 
Verem a billentyűket, szöveget viszek a gépbe, belekalapálom mondandómat a virtuális lapba. Mi tagadás, elég vérszegény a lista, melyek az egykori írás mai szinonimái. Pedig egy szóval szeretném kifejezni, hogy írok. Talán még leginkább a bebillentyűzök etw. a leglényegretörőbb. 
Ha kitalálom a legalkalmasabb szót, közlöm pótlólag. 
Addig is a sorok rovását,
a látszólagos árkus (tabula rasa) összefirkálását,
a betűk cirkalmazását, 
mondandóm gépi cizellálását berekesztem.            
PS.: Isten éltesse Zsuzsánkat és minden Zsuzsát, Zsuzsannát.
A többit már ismeritek. 
Nem? 
Akkor még egyszer – utoljára – leírom: „… és Isten éltessen mindenki mást is, aki nem Zsuzsa”.

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr855170032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akimoto · http://akimotonapjai.blog.hu 2013.02.19. 20:35:32

Na, most megnézem, hagyhatok-e néhány szót. A bejegyzés margójának margójára hosszú lábjegyzetet alkottam, de a freeblog semmibe vette, és törölte. Még egyszer nem bírom összehozni.:(

emmausz · http://emmausz.freeblog.hu 2013.02.19. 21:10:51

Roppant sajnálom, ami történt. Ez is a Bill Gates miatt lehet. :( :) Magam sem értem a masinák következetlenségeit. Azt is sajnálom, hogy nem tudok segíteni. Számítógéptanból bizonyára megbuknék.

kati123 2013.02.20. 20:36:58

valaki úgy mondja bepötyögöm a gépbe:)te is használtad már ezt a kifejezést, de most kihagytad:) az Ige, ill. a szentírás, jövendölés szent-szó is Megtestesült egyszer és Krisztus lett..ez most csak eszembe jutott az írás és a személyessé válás kontextusában.

Ismeretlen_11533 2013.02.20. 20:46:45

Az Ige megtestesült Názáretben.
süti beállítások módosítása