Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.03.08. 15:16 emmausz

Mosás az ötvenes években és ma

Zsuzsával beszélgettünk telefonon arról, hogy hogy is volt az akkor régen. Többek között a mosásról. Említi, hogy naponta telik meg a mosógép az öttagú család levetett ruháival, hol tarkával, hol fehérrel. Mondom neki, hogy valamikor hetente mostak az asszonyok. Itt és most kicsit részletesebben fejtem ki, mit jelentett a mosás akkor.
Mosni rendesen a mosókonyhában szoktak a bérház asszonyai, és mivel ráment a napjuk, beosztással éltek. Mindenkinek volt egy „mosónapja”. A vegyes tüzelésű katlanba már reggel begyújtottak, mert az ide hordott (v. slaggal belelocsolt) hideg vízen alapult a mosás. A mosókonyha fűtése elég pocsék hatásfokú volt, hiszen szimpla üveges ajtón jött a fény és télen a hideg. Persze nagyon nem maradt idejük fázni az asszonyoknak, mert tüzet kellett rakni, élesztgetni s életben tartani mindaddig, amíg a nagy mennyiségű víz fel nem forrt. A teknőben, vagy ha akadt nagyobb dézsa, közben folyt az áztatás, hogy fellazuljon a kosz a textilneműkön. Biztos, hogy a fehér göncöket, ágyneműt külön mosták a tarkától, s az is biztos, hogy az ágyneműt, gyerekpelenkákat etc. kifőzték, részben a sterilitás miatt, részben pedig azért, hogy az izzadság- stb. foltok biztonságosan eltávolíthatók legyenek. Maga a mosás fateknőben történt. Abba merték vödörrel a katlanból a forró vizet, s annak rézsútos oldalára fektették és sikálták ún. gyökérkefével a szennyes, nedves ruhaneműt – sokszor igen forró vízben –, hogy csakugyan tisztává varázsolják. Az ősi módszer (a sulykoláson túl) a hamuzsír használata volt. Nem térek rá ki. Gyerekkoromban már hasáb alakú mosószappannal, finomabb flóraszappannal vagy lekvár sűrűségű káliszappannal dolgoztak. Utóbbi még kenőszappan névre hallgatott. Használtak mosóport is. Az 50-es években kétféle szappanalapú mosópor volt divatban. Az Asszonydicséret és a Persil. Egyik szennyvivő képessége sem volt jobb a szappanénál. A mosás tehát olyan forró vízben történt, amit még elbírt a nő keze, karja. Nem úgy az öblítés. Ahhoz csapvíz szolgált. Dézsában öblögették el a ruhákat, hogy a szappanos kosz leoldódjon róluk. Majd az immár tiszta textilek egy részét „Búzavirág”-kékítővel átöblítették, hogy fehérsége teljesebb legyen. Az ingeket, ágyneműt stb. pedig keményítős oldattal kezelték (keményítőként használták a kifőtt tészta öblítővizét, utóbb a gyári készítésű keményítőt), hogy ropogós és teljesen sima legyen vasalás után. De a vasalástól még messze vagyunk. A mosási műveletre ráment a délelőtt. A jócskán elfáradt nőkhöz a délután sem volt kegyesebb. Ekkor darabonként – sokszor fagyosan hideg vízben – történt a mosott ruhák kicsavarása. Csakugyan erejük megfeszítésével tekerték a textíliákat, hogy száradásukat felgyorsítsák. A tiszta holmit ruháskosárba („nyikorgó kosárral ölében ment a padlásra, ment serényen”) gyűjtötték. Ez egy ovális, rézsútos, mély fűzvessző alkalmatosság volt. Az ebbe gyűjtött matériával kellett felemelkedni a padlásra. Ahol mi laktunk, a padlás két és fél-háromemeletnyi magasságban leledzett.
A mosás megkoronázása a teregetés volt, s „a ruhák – csakugyan – fényesen, suhogva, keringtek szálltak a magosba”. Megjegyzem még, hogy télen átkozott hideg tudott lenni a padlás. Napok múlva sem szublimált a fagyott pára a kiteregetett textilneműkről. A nagyobb darabokat törni lehetett, a kisebbek is kopogtak a jégtől. Viszont vasalásukhoz nem kellett vizet spriccelni rájuk.
Ezek után nem csodálható, ha a gyerekek nem minden reggel kaptak frissen mosott tiszta inget, fehérneműt, hanem csak ahogyan a szükség megkívánta.                    
De az is igaz, hogy azoktól a mosószerektől semmiféle károsodás nem érte az emberek szervezetét. A szintetikus mosószerekről nem merném ugyanezt állítani. Bizonyítékaim nincsenek, mégis feltűnő, hogy a civilizált emberek tömegesen keresik fel a bőrgyógyászatot a legkülönfélébb aberrációkkal. Nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy köze lehet mindezeknek az öblítőkhöz, samponokhoz, krémekhez, mosóporokhoz ...
PS.: Lám, akaratlanul is tisztelegtem a nők munkája előtt.
Lám-lám Zoli sógor és hasonnevű bérmafiam névnapja van.
Lám-lám-lám, nászom Miklós fiának és Ágoston unokámnak születésnapja van.
Lám-lám-lám-lám: Ildi húgom két nap múlva névnapját üli.
Isten éltesse mindnyájukat!
Kláritól felkérést kaptam, hogy írjam le az
50-es évekre jellemző vasalási szokásokat is.
Lehet, hogy így lesz, de nem holnap, mert elég sokat távol leszek.




8 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr465170051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klaribodo · http://klarimondja.blog.hu 2013.03.08. 17:21:20

Ha azt is elmeséled, hogyan, mivel vasaltak, ahhoz majd ott szólok hozzá. A mosásról: tökéletes ismertetés.(Bár a Persilben nem vagyok biztos. Hamulúg, mosószappan, kékítő, ahogy mondod. És a hülye keményítés, ami miatt nem lehetett aludni a frissen húzott ágyneműben.)

Ismeretlen_11533 2013.03.08. 19:49:29

A Persilt halványzöld dobozban, a másikat jószerével piros papírdobozban forgalmazták. Jobban fogyott az Asszonydicséret. Ilyet kért a helyi kis-közértben az egyik asszony. Mire a roppant humoros és megfáradt öreg boltos széttárta a kezét, és közölte: Asszonyom, jelen pillanatban az Ön által kért mosópor elfogyott, csak „Persil-dicséretünk” van.

klaribodo · http://klarimondja.blog.hu 2013.03.08. 21:16:13

Nem akartam külön penzumot a nyakadba varrni. Bocs.:(

emmausz · http://emmausz.freeblog.hu 2013.03.09. 10:12:16

Gondolom, hogy nem, de a kettő úgy összetartozik, mint József Attila két versében (Anyám, Mama).

Ismeretlen_58433 2013.03.09. 14:35:09

A Persilre én végképp nem emlékszem gyerekkoromból (hoztak volna be hozzánk Persilt a háború utáni években is? szerintem még a hetvenes években is nagy szenzáció volt), emlékszem viszont a Rapidra és a Tisztaságra. És persze a Trisóra.

emmausz · http://emmausz.freeblog.hu 2013.03.09. 20:19:39

Én emlékszem. Fakózöld doboza éppúgy papírkartonból volt, mint az Asszonydicséreté. Gondolom, hogy a Henkel megkerülésével forgalmaztak valamiféle bóvlit, csakúgy, mint Zwack nélkül az eredetitől eltérő összetételű Unicumot.

Ági · http://szerintemazelet.blogspot.com 2013.03.11. 22:57:32

Hát meg kell mondanom, Persilt én is csak a 70-es évek végén láttam először. Korábban pedig csak a képét ismertem a Jugóból hozott divatkatalógusokból.

emmausz · http://emmausz.freeblog.hu 2013.03.12. 06:50:19

A boltos szövegére emlékszem. Halványan a mosóporos dobozra is. A google kiröhögött, amikor rá akartam keresni. Még próbálkozom.
süti beállítások módosítása