Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.03.22. 14:43 emmausz

Keresem azt

Egy általam sokszor használt, sokszor megélt fogalom. És most nem pénzkeresésről beszélek. 
Hanem arról, amiről a nigériai Gabriel Okara ír A hang c. kisregényében: főhőse keresi AZT.
Egészen biztos, hogy magam is igen sokat kerestem.
Gondolok itt az antikváriumokban, könyvesboltokban eltöltött órákra, amikor és ahol kerestem azt. Kerestem az állandó választékhoz olykor hozzácsapódó kiváló és ritkaságszámba menő valamit: azt.
Keres(t)em a rádióadókon azt: az igaz hangot, az őszinte beszédet, az értékek felmutatását.  
Kerestem és keresem napjában X-szer azt: Azt a katalizátort, mely valamerre megindít, valamire inspirál, valamit előhoz belőlem, valamire késztet.  
Publikációk. Keresem azt. Azt az igazságot, jó hírt, valamit, amivel egyet tudok érteni, vagy ami megerősít a jóban, kiegészíti érdeklődésemet, többé tesz.
Zene: Keresem a hangot. Olykor megtalálom a klasszikusokban, olykor a modernekben is. Olyanok ezek a mai zenék, mint egy-egy sose volt aroma. Valaki valamit összerakott, és az a valami embernek való.
Keresem azt a képzőművészetben. Nem az izmusokban, hanem a művészi remekekben található – meg nem álmodható mégis láthatóan felmutatott – valamit, amely megérintette Isten köpenyét (hogy V. Deskét idézzem).
Keresem azt naponta a perikópákban: a végtelent, a megmentőt, a gondviselőt, a szentet, az erőset, a halhatatlant, a megfoghatatlant és felfoghatatlant.
Utóbbi keresést így fejezi ki Szent Ágoston: „Nem keresnél, ha már meg nem találtál volna.” Milyen igaz.
A Mester megmondta, mit keressünk: „Ti keressétek elsősorban az Isten országát és igazságát, és ezeket (szükséges étel, ital stb.) mind megkapjátok hozzá.”
Ezért olvasom a Bibliát, ezért hallgatom meg a homíliát, veszem az Eucharisztiát, ezért teszem ki magamat a művészetek hatásának, ezért nyitom ki X-szer naponta a számítógépet, ezért keresem a kapcsolatokat virtuálisan és élesben, ezért tekintek szeretettel a gyerekek szemébe, ezért fotózom a természetet és legszívesebben festeném is, ha szikrányi tehetségem volna hozzá.
 Ámbátor…   
A keresés akkor igazi – azt hiszem –, ha önfeledt. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr95162697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása