Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.03.27. 12:32 emmausz

Tesz-vesz

Amikor én kis srác voltam, tett-vett a drótos, a szemetes, a jeges, a szódás, a szép szenes ember, a boltos, a trafikos, a hentes, a szabó, a tanító, az utcaseprő, a masírozó katona, az út közepén álló rendőr, a postás, a kalauz és a villamosvezető, a faesztergályos, az üvegfúvó és a gyepmester.
Amikor pedig fiam volt kis srác, gyermekkönyvei közül kiemelkedő figyelmet kapott részéről egy képeskönyv, melyben bonyolult ábrák mutattak egy városképet, ahol mindenki tett-vett.  A könyvnek Tesz-Vesz város (The Busy World) volt a címe, és Richard Scarry írta. Messze meghaladta iránta való érdeklődése a Rémusz bácsi meséit, és vetélkedett az Ifjúsági Biblia érdekességével is. Utóbbit többször elmeséltette velünk végig, az előző képeit pedig százszor apróra nézegette. Szerette szemével követni a kanyargó csöveket, az épületeken dolgozó mestereket, a gépeket, a darukat, az autókat stb. Elmeséltette, hogy ki, mit csinál. Valahogyan összeállt benne a városi civilizációról egyfajta kép. Ki tudja, tán ide vezethető vissza, hogy utóbb szociológus lett. Nem véletlen tehát, hogy felcsillant a szemem, amikor a könyvmegállóban felfedeztem Scarry könyvét. Azonnal hazahoztam, mert a régit fiunk már rég „szétnézegette”.
Mindenesetre a közelmúlt és a jelen a tevés-vevés jegyében telik el. Hol ő, hol Elvira sürgölődik vásárolt lakásuk felújítása érdekében.  De ami még érdekesebb a dologban, talán az, hogy Levente is belekényszerül az eseménysorozaton való részvételbe.
Nem mondhatni, hogy unatkozik. Leköti őt a különféle mesterek és apja-anyja tevékenysége. Mégpedig szokatlan tevékenysége. A múlt héten bútorok kerültek a lakásba és befejeződött a festés-villanyszerelés. Majd elvégezték munkájukat az asztalosok a konyha felújításán, a mosogatógép helyrerángatásán. Tegnap a parkettás dolgozott, ma a vízszerelők munkálkodnak. Mind egy-egy újabb szeletét mutatja meg a felújítás kapcsán végzett szakmunkáknak. A kisember pedig szent áhítattal nézi, hogy hányféle eszközzel, mennyi fajta műveletet végeznek el a bácsik és saját szülei.
Most Levente a kissrác, aki élesben látja a tesz-vesz munkafázisokat. És valahol tán el is raktározza a benyomásokat a munkáról.
Közöttük téblábolva tán átérzi, amit egyelőre nem tud artikulálni: „Akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz, majd ha egyszer én is nagy leszek.” 

11 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr915175709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2013.03.28. 08:29:03

klassz lett itt a blogod - formailag is!:) ÖSSZEKÖTÖTTED - A FELAJÁNLÁS ALAPÁJÁN - A FACEBOOKKAL?

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2013.03.28. 08:31:18

egyébként már az első bekezdésednél is beugrott a tesz-vesz város... lányomnak is egyik kedvence.. (gondolom az én unokámnak is az lesz, épp mondja lányom, hogy milyen érdeklődéssel figyeli, amikor tesz-vesz a közelében...)

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2013.03.28. 08:34:01

Hűha! Most látom...Hogy tudtad áthozni az egész(?) blogod a freeblogról?! a blogexporttal?

emmausz 2013.03.28. 10:40:00

Nem én voltam. Fiam írt egy levelet a blog.hu-nak: „Tisztelt Blog.hu!
Az emmausz.freeblog.hu-n lévő 2742 bejegyzésemet szeretném áthozni az emmausz.blog.hu új blogom bejegyzései alá. Csatolva mellékelem a freeblog.hu-s blogom export file-ját.” A blogod egyik fülét lenyitva nyílik erre lehetőség. A kész küldeményt a blog.hu rendszergazdái rántották át, majd erről emailben értesítettek.
Magam elég béna kacsa vagyok a technikájához.

emmausz 2013.03.28. 10:46:20

PS. Örülök, hogy tetszik a blogom. Inden poszt írásakor megkérdezi, hogy akarom-e a facebookra tenni. Általában akarom (rábeszéltek), s akkor a „be” lehetőségre kattintok.
Értelmes arcú, nagyon szerethető kis unokád van. Elképzelem, alig várja, hogy tevékenykedhessen, segíthessen a mamának stb.
Biztos az ő egyik kedvence is lesz a Tesz-vesz város.

emmausz 2013.03.28. 11:30:23

Még valamit: A hasznos holmik között szerepel egy lehetőség blogexport. Ebben kell indítani a váltást.

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2013.03.28. 16:23:39

kösz:) az inditást tudom, csak még a kezdő lökést nem kaptam hozzá meg...(fizikailag legalább is:)- majd egy röviddel kipróbálom. egy linket kapsz? és az csak potenciális lehetősésg az exportra.?Csak egy másik bloghelyen lehet kinyitni? és akkor amott mi lesz vele? azért ott is megmarad? (két példányban) ez egy másolat lesz?(persze épp attól félünk, hogy esetleg eleve nincs biztonságban "ott. Még mindig nem történt semmi előrelépés. (csak hátra- se legyen...)
Én is itt irkálok (itt már volt egy kis rövid blogom)
de képeket itt se tudok felrakni (legfeljebb egyet, és azt se tökéletesen) - a te sablonod nagyon profi!

Unokám máris "tesz-vesz": folyton leveszi a cipőcskéjét, amit anyukája visszarak rá, majd kezdődik előlről...:)

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2013.03.28. 16:25:02

még egy pótkérdés: a facebook-kal összekapcsolást egyenként(posztonként) csinálod, vagy egyszer és mindenkorra?
(én az indán más emailcimet adtam meg, mint ami a facebookon van - az enm, okozhat zavart?)

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2013.03.30. 06:20:25

kösz... de (még?) nem vagyok itt/hon!:(
süti beállítások módosítása