Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.04.23. 15:25 emmausz

Mit parancsolsz, édes gazdám?

Egyszer Nemeshegyi Péterrel arról beszélgettünk, hogy nagyon jó hasznát vehetné az ország, ha nemzeti teológiával rendelkezne. Talán nem tévedek, amikor azt mondom, valahogy a néplélekbe plántálva kapná az evangéliumot. Ez belőle szólna, a magyar világkép motívumait megfeleltetnék a krisztusi tanítással, hogy ne kelljen sokat magyarázni, hanem belülről szólaljon meg: mit kell tenni, hogyan helyes élni. Tegnap eszembe jutott egy népmesei fordulat, mely kb. így hangzik különféle változatokban:
Ülj a hátamra, és elviszlek az üveghegyre, mondja az aranyszőrű paripa, a vasderes, a táltos ló a gazdájának.
Még gyakoribb ez a fajta mondat: „Mit parancsolsz, édes gazdám? – kérdi a vasderes (a táltos ló vagy éppen az aranyszőrű paripa). A mondat tökéletes, pusztán az lehet a gond, hogy amikor mesét hallgatok, a főhős helyébe képzelem magamat, aki ebben az esetben az „édes gazdám”. Ám a valóságban fordított a helyzet. Én vagyok a vasderes (aranyszőrű paripa, táltos csikó stb.), és a minket szerető Isten az édes gazdám.
Amikor felhangzik a kérdés: Mit parancsolsz, édes gazdám, akkor „hegyezem a fülemet” és ugrásra készen várom, hogy megtegyem, amire kér.
Tehát nem jó „fordítva ülni a lovon”, és azt gondolni, hogy Isten „ugrásra készen” várja kéréseinket, hogy azonnal és minden fenntartás nélkül teljesítse.
Ezzel a képpel igazán a miatyánk egyik mondatának a fontosságára hívom fel a figyelmet. Így hangzik: „Legyen meg a te akaratod.” Hozzátehetnénk: Édes gazdánk, legyen meg a te akaratod. S hogy megtudjam, mi volna az, megkérdezem: Mit parancsolsz, édes gazdám?       
A helyes alapállás az, hogy ugrásra készen várjuk akár vasderesként, akár aranyszőrű paripaként, akár táltos lóként: mit parancsol édes gazdánk? 
A kép továbbfejleszthető. A ló csodás táplálékoktól erőre kap, csodákat művel, stb. Ezt az édes gazdától kapja, és mi kegyelemnek szoktuk nevezni.   
Van még egy hasonló alapállást bemutató kép. A pulié. Aki gazdája elé ül, s várja parancsát. Amint az füttyent neki, a puli ész nélkül vágtat végrehajtani azt. Majd a jó munka derűjével, farkcsóválva ül vissza figyelő pózba, édes gazdájára függesztett teljes odafigyeléssel, úgy várja a gazda új parancsát.
Mi Isten relációjában csak a parancsra váró puli lehetünk, és nem a mindent jobban tudó valaki, aki a legkülönfélébb parancsokat adja a pulinak.
Jól tudom, hogy ezzel nem hoztam létre a nemzeti teológiát, de reményeim szerint elkaptam egy olyan képet, mely segíthet megérte(t)ni a nemzeti teológia létét s fontosságát.
Egyébként Nemeshegyi páterrel abban maradtunk, hogy a nemzeti kultúrába ágyazott teológiai kulcsfogalmak átültetése sok ráfordítást, néprajzi ismereteket, a magyar szólások, közmondások ismeretét feltételezné, és hatalmas munkával lehetne csak a lényeges megfelelőségeket összeszedni, és kiadatni.  Ám ahhoz túlságosan kevesen vagyunk, hogy egy teljes körű értelmezés rentábilisan végigvihető volna.
Mindenesetre a fenti képek jól rávilágítanak hitünk – és egyáltalán emberi létünk – egyik legalapvetőbb aspektusára, az ember Teremtőjéhez való viszonyulására.          
            

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr535243135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akimoto 2013.04.23. 18:33:15

Majdnem ilyen a magyar népmesék mitikus figuráit felvonultató rajzfilm, Jankovics Marcellé: A fehérlófia
port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=752
Minden idők legjobb rajzfilmje kitüntetést kapta meg Amerikában.

emmausz 2013.04.23. 19:30:37

Igen. Persze én arra akartam kihegyezni mondandómat, hogy az édes gazdám nem mi vagyunk, mi a kérdezők vagyunk: Mit parancsolsz...

akimoto 2013.04.24. 09:29:27

Jaj, hiszen ott van az eszmefuttatás végén. Leragadtam a népmesénél. Bocs.

akimoto 2013.04.24. 14:25:01

Titokban Ipolyi Arnoldra gondoltam, de az ő magyar mitológiája eléggé pogány.

emmausz 2013.04.24. 16:19:55

Olyan képekre kellene vadásznunk, amelyek mintegy belülről szólnak, annyira az idegrendszerünkben (eszméletünkben, tudatunkban?) van. Így a teológiának megfelelése szinte automatikus. Közös kép és transzponált jelentés.
Azt hiszem, ebbe elég rendesen belebonyolódtam.

akimoto 2013.04.24. 17:34:42

Mi tagadás... Nekem nehéz. :)
süti beállítások módosítása