Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.05.03. 15:07 emmausz

Ejtőzős nap

A tegnapi tizennégy órás szemgyötrés után ma kifejezetten elvonási tüneteim vannak.
Tegnap fejeztem be egy könyv olvasását, lektori véleményezését.
Tizenegy után lettem kész vele.
Ehhez képest a mai nap tele van „lyukasórákkal”.
Reggel kiszúrtam, hogy milyen rajzos Tücsi tulipáncsokra ellenfényben. Le is fotóztam – szép napot kívánva mindenkinek (Bonjour toutes!). Mivel a csokor bent állt a félhomályos étkezőben, sötét kontúrokat mutatott. Kaptam is visszajelzést „feketetulipán”-ra asszociálva, pedig nappali fényben jól látszik, hogy minden tulipán sárga. (Fekete vagy sárga? Esetleg swarz-gelb. Nézőpont kérdése, vagyis inkább megvilágításé.)
A szép nap elég gyorsan hőségessé vált. Pontban délben megmelegítettem a tarhonyás krumplilevest, pontban ekkor csöngettek. Meghozták a kánikula-túlélő klímát. Rendes nagy darab. Jégkorszakot fog gyártani a lakásban. Tényleg: nem akar nálunk filmezni valaki a jégkorszakról? A vicc az, hogy a forróság azonnal enyhülni kezdett, ahogy meglátta a szoba közepén a bedobozolt masinát. Most sincs több húszegynéhány foknál. Nemrég még csapkodtak a villámok, s újabb zápor öntözte meg Aquincum agyagját. A vihar elállt, a villámok cikázása is megszűnt, így kinyitottam a számítógépemet, hogy megírjam a történéseket.
Szokás szerint rámentem a fb mai „felhozatal”-ának a meggusztálására. Két fotón akadt meg a szemem. Az egyik, egy szépséges éjszakai felvétel a Vár sziluettjével, midőn az égi szikrák bőven járják vitustáncukat a hegy mögött. Mégsem ez fogott meg. Ez mesterség, jó látószög, állvány, kitűnő optika kérdése, és kész. A másikat jobban értékeltem, mert azt nem lehetett ennyivel megúszni. Négy lány fotói évente 1975-től napjainkig. Döbbenetes, ahogyan a négy testvér arca, testének idomai átalakulnak. Tudja csuda, mit mondjak rá: érettebbek, majd fonnyadtabbakká lesznek. Ez teljesen életszerű, mégis meghökkentő. Ami pedig a teljesítményt illeti: A testvéreket, noha felnőttként nyilván különféle helyeken laknak, nem is olyan egyszerű összeterelni, és évenként kitartóan kattogtatni. Ha alkalmi munka is, harmincöt évig készült a sorozat! http://inspired.blog.hu/2013/05/02/negy_testver_fotoja_1975-tol_minden_evben
Egy hasonló élmény ért engem is egykor munkahelyemen, ahol a közös étkezések közben elhangzó vicceket ebéd után lejegyeztem. Év végére egy-egy kis füzetnyi összegyűlt belőlük. Érdekes tapasztalatra tettem szert.
Ahogy a szokott összetételű társaság öregedett, akadt egy vicc, amelyet egyre sűrűbben mesélt el valaki. Ahogyan az évek múltak, ez a vicc, a mely – viccen kívül – mindannyiszor így kezdődött: „Nem tudom, meséltem-e már nektek, gyerekek, hogy az egyszeri pasas…”
Üssenek agyon, ha tévednék abban, miszerint nem is sejtette a mesélő, hogy már jó párszor előadta faviccét. A mesélés üteme évkönyveim tanúsága szerint kb. így sűrűsödött: 
Három év után újra,
évenként újra,
negyedévenként újra,
havonként újra.
Mivel régóta nyugdíjas vagyok, csak extrapolálhatom, mi lehet a mai helyzet. Úgy saccolom, mostanában heti egy-két alkalommal kerülhet elő a vicc.
Mert nemcsak a testünk öregedik, ahogy a fotók mutatják, hanem szellemünk is.
Az én sorozatom is kb. tíz éves, és az alkalmi poénokon kívül ezt a különleges desszertet is tartalmazza. A figyelmes olvasó rájöhet a sűrűsödő közlések megmosolyogtató voltára.
Kellett hozzá egy évtized.
Hú! Nem lett ez a történet egy kicsit bonyolult?     

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr245264217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akimoto 2013.05.03. 16:47:46

Egyáltalán, mesélnek manapság vicceket?

(Majd szólj, hogy a jégkorszaki filmezéshez hozzanak mammutot, mert az nem volt a csomagban.)

emmausz 2013.05.03. 18:06:39

A kérdés jogos. Nem tudom,mert itthon vagyok. Lakásméretünk miatt inkább mammutkát.
Jó a vicc egyszer. Feledékenység esetén még egyszer, de...
Az emlékezetkihagyásról szóló vicc is igaz, sajnos. Józsi bácsi pontosan emlékezik rá, hogy mi történt 1936. dec. elsején 15.00 órakor, csak arra nem emlékezik, hogy öt perccel ezelőtt mesélte el legutóbb.
:)
süti beállítások módosítása