Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.05.26. 20:44 emmausz

Jókai és én

Ági (bloggerina) jóvoltából nézegetem a balatonfüredi Jókai-villáról készült fotókat. Sok képet készített az enteriőrről.  Belül tágasság, hatalmas támlásszék, szekrénykén a porcelán mosdótál, az ablak előtt két szemben álló hegedűsnek kottaállvány. Polírozott nagy íróasztal, festékes készlet, lombikos kávéfőző stb, stb. Elképzelem azt az ideális nyugalmat, mely körbelengte az alkotó irodalmár házát. Csoda, hogy száz kötetet hozott össze hosszú élete során? Egyáltalán nem.  Műveltségén, fantáziáján túl a nyugodt körülmények is hozzájárultak ahhoz, hogy sikerüljön ez a teljesítmény, s kikerüljön egy ekkora életmű a keze alól. Nem mondom, gondot jelenthetett, hogy lúdtollal folyt a körmölés, és a kézirat valóban kézirat volt. Olvasható, kalligrafikus betűket kellett sorjázni, hogy a nyomdászmester ne essen kétségbe, és képes legyen a kézi szedést megvalósítani. 
Ma ez nem kérdés. A gép töröl, a gép szöveget szerkeszt, a gép helyesírást javít, a gép formáz, de…

Jókai figyelmét nem kötötte le a számítógép információdömpingje. Egy dolga volt. Írni. A többit elintézte a felesége, a személyzet, mely – úgy vélem –, rendelkezésére állt.
Nem kellett megnéznie, hogy érkezett-e újabb email-je,
kell-e válaszolnia rájuk,
mit üzennek a facebookon.
Lájkolták-e újságcikkét, s neki lájkolnia kell-e ismerősei bejegyzését.
Nem kellett kommentet írnia, sem hozzászólásokra reagálnia.
Nem kellett elolvasnia az MNO-t a NOL, s az indexet, hogy a sorok közül kihámozzon valamiféle használható infót.
Nem kellett neki megnéznie az időrabló kezdőlapot a fb-on, s törölnie az információk elé egyre szemtelenebbül tolakodó reklámszövegeket. (Ez lesz a PC-k halála? Nevezetesen az, hogy a felhasználók belefáradnak a mindent elborító reklámok elleni küzdelembe? Innen üzenem a reklámszakembereknek: Ahhoz az emberfajtához tartozom, akik nem szeretik, ha megvezetik őket. Következésképpen a legritkábban fordul elő, hogy engedek a reklámok csábításának. Inkább „berágok”, és az „azért se” álláspontra helyezkedem.)
Mobilon (és stabilon) se zavarták munkájában.
Jókai csak ült és írt.
Én meg csak ülök és (s)írok, mert nem lett egyszerűbb az életünk az információs dzsungelben. (Kellene valamiféle elektronikus machete, hogy rendet vágjunk az elektroszmogban, bozótban.)
Amiben közösek vagyunk: Vélhetőleg számos vendég érkezett hozzájuk látogatóba, akik szállították a témákat és kedélyes társalgásra adtak okot. Ez nálunk is így van. Tegnap este regnumi csoportunkat láttuk vendégül, ma délelőtt a templomi közösségnek szerveztünk agapét, délután előbb Micáék, majd Kata lányunk és Robi érkeztek beszélgetni. Kértem tőlük témát, de nem adtak. Így választottam az általam is kedvelt jó tollú és slamposan szerkesztő magyar íróóriást posztom témájául.
Tartozom a slamposságot elmagyarázni.
Egykori magyartanárom a Mégis mozog a föld c. regény elolvasására kötelezett bennünket. Kellett találunk az olvasás során négy-ötféle lehetetlenséget.  Időponti összecsúszásokat, a hősök párhuzamos előfordulását azonos időben több helyen, stb., amelyek arra mutattak, hogy a hetilapnak írt folytatásokat szerkezeti vázlat nélkül fogalmazta Jókai, és előfordult, hogy tévesen emlékezett a korábbi részletekre.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr885319264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása