Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.06.11. 21:40 emmausz

Miniatűrök

Czigány György idén kiadott Révfalu álom c. könyvéből csemegéztem két történetet.
A Fodor Andrással készített interjújába szőve írja: „A képmutatás éveiben felkavaró élményt jelent (…) az 1954-ben bemutatott három Petőfi-kórus, Szervánszky Endre ciklusa. A Kutyák dalának elhangzása politikai botrány volt. Miért nem írta meg Szervánszky a Farkasok dalát is?! A zeneszerző indulatos válasza Fodor emlékezése szerint csak ennyi: Mert a farkasok vagy ülnek, vagy ültek, vagy ülni fognak…”
* * *
Másutt Ottlik szájába ad egy Picasso-anekdotát:
„Az amerikai milliomos nő egy kiállításra elhozta azt a festményt, amit Picassótól vásárolt. Picasso rápillant a képre s kidobja:
 – Ez hamis.
– Hogy volna hamis, képed el a milliomos nő –, hiszen a szemem láttára festette!
Mire a mester: – Sokszor festek hamis Picassót…”
 * * *
Huszonnégy éve lakunk Aquincumban. Még sose hallottam itt békakuruttyolást (Vagy inkább brekegést?) Csúcsra járatott Duna kellett hozzá, hogy ez az új hang megszólaljon.
* * *
Évek óta jelentkezik egy feketerigó tavasszal. Nótájáról azonosítom: A szovjet himnusz kezdetét fütyüli. Korábban kétszer is írtam erről. Ezt mondja: Szövetségbe forrt… és ismétli ötször, tízszer. Lehet, hogy onnan költözött ide anno dacumál? Netán apáról fiúra száll a kommunista nóta.
* * *
Egyszer láttam, hogy egy fakopáncs az alukéményt kopogtatja. Mondom magamban, ezek az ezredfordulós madarak megőrültek. Mit gondol, talál fakukacot a csőben?
Utóbb ismertem meg az igazságot:
A madár produkciója a párválasztással függ össze. Nem élelemszerzés a célja. Nászindulónak szánja.
* * *
Hatvanhét évig állta a sarat alig őszülő hajam. Tavaly kezdtem szembesülni a ténnyel, vékonyodnak a szálak és ritkulnak is. A minap Tücsi – miként közel 45 év óta mindig – „megborbélyolt”. Most először jegyezte meg, amit tudtam: Te kopaszodsz!
Kopaszodom. Joggal.
Későn érő fajta vagyok.
Öregszem.          
Már a saját Goldbergeres melóshumoromat sem meséltem el neki. (50-szer már biztos hallotta tőlem.) De ti hátha még nem.
1965-ben érettségi után egy évet festékkészítőként lehúztam az óbudai Goliban. Egyik kollégánk (a Pocsai) valaha borbély lehetett, mert műszak végén az öltözőben sokakat nyírt, borotvált egy üveg borért a támla nélküli fapadon. A bejövő fájrontos melósok sose mulasztották el nagy hangon megjegyezni: – Pocsai! sz*ok a munkádra!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr595356463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása