Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.06.17. 18:01 emmausz

Tűzfalak

Bekapcsolom a számítógépet. Némi vakaródzás után azzal bosszant, hogy veszélynek van kitéve, mert „nincs bekapcsolva a tűzfal”. Alkalmasint ennen tűzfalam sincs bekapcsolva, mert születésem óta, mi több, annak következményeként állandó életveszélynek vagyok kitéve. Ha nem így volna, nem találtam volna ki szlogenemet: „Élni életveszélyes!”
Most hogy közeledünk az év leghosszabb nappalához, mikor még alig is pitymallik, indulhatunk Weöres Sándor Bóbitájával, akinek „hajnali köd-fal a vára”, mindjárt a reggeli szürkületben eljuthatunk két igazi tűzfalig, melyből egyik se a számítógépet védi, tekintve, hogy az itt idézendő vers keletkezésekor még csupán utópisztikus álomnak tetszhetett a számítógép, ha egyáltalán valakinek az agyában mint lehetőség megfogamzott. Íme, amire gondoltam (Sietek rögzíteni, hogy csak idézni szerettem volna belőle egy részt, de nem tudtam a költemény szépségének ellenállni. Olyan volna az, mint valakit félúton kitenni a kocsiból, akinek azt ígértem, hogy hazaviszem.).
Tóth Árpád, Körúti Hajnal

Vak volt a hajnal, szennyes, szürke. Még
Üveges szemmel aludtak a boltok,
S lomhán söpörtek a vad kővidék
Felvert porában az álmos vicék,
Mint lassú dsinnek, rosszkedvű koboldok.

Egyszerre két tűzfal között kigyúlt
A keleti ég váratlan zsarátja:
Minden üvegre száz napocska hullt,
S az aszfalt szennyén szerteszét gurult
A Végtelen Fény milliom karátja.

Bűvölten állt az utca. Egy sovány
Akác részegen szítta be a drága
Napfényt, és zöld kontyában tétován
Rezdült meg csüggeteg és halovány
Tavaszi kincse: egy-két fürt virága.

A Fénynek földi hang még nem felelt,
Csak a szinek víg pacsirtái zengtek:
Egy kirakatban lila dalra kelt
Egy nyakkendő; de aztán tompa, telt
Hangon a harangok is felmerengtek.

Bús gyársziréna búgott, majd kopott
Sínjén villamos jajdult ki a térre:
Nappal lett, indult a józan robot,
S már nem látták, a Nap még mint dobott
Arany csókot egy munkáslány kezére...
És most vissza prózába. A tűzfal első jelentése szerint épület ablakok nélküli tűzbiztos fala. Ám a versben nem ezekről van szó, hanem a második jelentéséről: ház oromfala. Bizonyítom:
„Egyszerre két tűzfal között kigyúlt
A keleti ég váratlan zsarátja:
Minden üvegre száz napocska hullt”
Csak oromfalon találhatók üveg(ablakok), melyekre száz napocska hullt.
A szótár nem foglalkozik vele, de szerintem az is tűzfal, amikor falként merednek a lángok az ég felé, elzárva a menekülés útját mindazoktól, akik beleütköznek.
Gyanítom, lehetséges tűzfalnak nevezni azt a pergőtüzet is, melyet a csatárok produkálnak az ellenséget össztűz (zárótűz) alatt tartva.
Funkcióját tekintve igazi tűzfal  a színházi vasfüggöny is. Ha leeresztik, a színpadot és a nézőteret szeparálja egymástól. Egy esetleges tűz alkalmával csak az egyik fele ég le a színháznak. Nem mondom, az is totális égés, a szó eredeti értelmében, és áttételesen, anyagilag is.
Mögöttem is tűzfal áll (első jelentésű, nincs rajta ablak, se balkonajtó). A szoba keleti fala puszta panel, mely a kelő naptól, kánikulában pedig a forró levegőtől átmelegszik, és mint tüzes kemence ontja este a meleget lankadatlanul, hogy alvásunkat nehezítse. De már nem sokáig.
Holnapután jönnek felszerelni a már régen megvett légkondit.
Úgy látszik mégsem elég megvásárolni, jobb, ha bekapcsolják elektromos hálózatba.       

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr685365638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása