Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.07.01. 16:11 emmausz

Miért, miért, miért?

Miért akarnak odamenni? Én most jövök onnan. Nincs ott semmi, akkor meg minek odamenni – firtatja a filozofálásra hajlamos Besenyő Pista bácsi.
Miért járnak a pestiek Budára dolgozni, a budaiak meg Pestre, hiszen mindkét oldalon bőséggel vannak munkaalkalmak. Ezen már én is sokat gondolkoztam. De más is megtette. Hogy mennyire valós a kérdés… Ismertem egy fickót, aki bérlakást kapott Ferencvárosban. Költözés után átballagott az utca túloldalára, ahol egy kozmetikai üzem működött. Megkérdezte, miféle munkaalkalmak kínálkoznak mostanság. Megmondták neki. Egyik passzolt üzemmérnöki végzettségéhez és kedves is volt neki. Ettől kezdve húsz métert gyalogolt munkahelyéig. Szinte minden ideálisan alakult az életében. Ezért vagy másért, ki tudja, én nem tudom, barátom mégis csak elvált a feleségétől. Mi meg máris ott tartunk a következő miértnél.          
Főiskolás osztálytalálkozón vettem részt vagy hat éve. Mellettem ült MM. Még mindig csinos nő. Nem igazán változott. Békés, szép arcú. Elvált. Fia, akkor másfél emberöltőnyi korú. Szintén kellemes vonásokkal. M mutatja a fotóját. Mondjátok meg őszintén: Megnyerő küllemű vagy sem? M tovább kérdez: Miért nem talál magának társat a nők között? Nemigen tudtuk a választ, különösen, hogy a részletekről nem esett szó. M újra kifejtette, hogy az ő házassága sem sikerült. (Talán ezért [is] ódzkodik a fickó feleséget keresni magának), mindenesetre M feltette újabb kérdését:
Miért válik el mindenki? (Sic!) Mindenki!? Persze nem mindenki, de nagyon sokan. Elég nehéz megmondani, hogy miért. A Mester azt tanítja: Keményszívűségetek miatt engedte meg Mózes a váló levél adását, s feleségetek elbocsátását. Érdemes ezen a „keményszívűség”-en elgondolkozni.
S most jön az én miértem.
Miért kezdi mindenki a költözködését azzal, hogy szétrombolja a korábban lakott lakást? Kérdezem ezt azért, mert egy hétig csiszolták a letépett tapéta helyét a szomszédban, egy hétig verették a falat, mert a konyhai közfal nem divat, s le kell zúzni a vasbetont az ételátadó ablak aljáig. Különben nem érzi jól magát benne az új tulajdonos. Lefogadom, ha parapet magasságig ért volna a házgyári elem, ma mindenki kiegészítené a hiányzó részt, időt, munkát és fáradságot nem kímélve, hogy szeparálja a konyhát az étkezőtől.
Bizonyítom: Mivel hazánkban melegek a nyarak, ehhez alkalmazkodva a legtöbb lakáshoz kisebb-nagyobb erkélyt terveztek, hogy ki lehessen ülni napszállta után vagy olyankor, amikor nem süt erősen a balkonra a nap. Mit tesz az erkélytulajdonosok jó része? Beüvegezteti födémig a felsőrészt, megszünteti a lakás nyitott jellegét. Merthogy ezzel mintegy két négyzetméterrel megnöveli lakását.
A szomszédban is hetek óta folyik a zúzás. Utóbb – ma is – csiszolóval új vájatokat készítenek a villanyvezetékeknek, mert a tulaj nem szereti a régi fali vezetékek nyomvonalát, másfelé kíván rézvezetékeket húzatni a falakba.
Nem folytatom, mert nincs se vége, se hossza annak, mit miért. Miért verik le a működő csempét a falakról, a követ a padlóról, s a világos helyett sötétet, a sötét helyett világosat tesznek. A működő öntöttvas kádakat zuhanyozókra cserélik, a zuhanyozókat ívelt ülőkádakra. A csaptelepeket pedig rutinból kidobják, s újra cserélik. Mennyi pocsékba menő termék, energia, sziszifuszi munka, erőlködés.
Miért? Mért? Miért?
Ki a megmondhatója?       

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr305386360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása