Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.08.11. 17:43 emmausz

Agytorna

Már Grätzer József  SICC c. könyve se az igazi. Az ígért szórakoztató időtöltések és cseles csalafintaságok ellenére megoldatlanul marad a címlaptól a hátsó fedőlapig mindvégig: melyik kiadó jegyzi a művet. A másik csalafintaság, hogy a belső címlap alighanem facsimile. A könyv lapjai bizonyára át vannak tördelve, mert sokkal szellősebb kötetre emlékezem. Bár ezt nem állítom biztosra. A hátoldal szövege elárulja, hogy 1935-ös adatokkal operál a szerző, hiszen akkor élt. Azóta pedig a BESZKÁRT neve szerinte BKV (ha jól tudom már az se, hanem BKK), a Zeppelinek ma már másodvirágzásukat élik, nincs pengő, se fillér, s Bp. érdekesebb adatai is erőteljesen változtak. Mégse ez zavar.
A rejtvényiskola pontatlanságai zavarnak. A képrejtvények, melyek a téglalapba szerkesztett ábrák alapján nem mindig fejthetők meg. Nem tudom összehasonlítani az eredetivel. Csalódást okozna, ha kiderülne, hogy annak idején eleve tévesen jelentek meg az ábrák. Kevésbé zavar, hogy ma alig valaki tudja, hogy Rintintin filmbeli kutya volt, hogy mit jelent a felmentvény, mit kell érteni azon, hogy „tanulófiú felvétetik”, hogy jobbadán, zimankós idő, Adonis, telefonhírmondó…
Igazából az zavar, hogy mást mutat néhány ábra és más a megoldás. Magyarán megoldhatatlan néhány rébusz. (Életre tanít?)
1. Adva egy lapos dagadt B betű. alatt jelzés d= l. Ha megoldom, ezt adja: B-alacsony. Nincs is benne d. Ha helyesen azt írná: l=d, akkor kapnám a megoldást - Badacsony.
2. Adva: cso majd egy kettétörött i betű darabja. Megoldás cso-darab-i, de ahhoz értelmes szót kapjak, jelölni kellett volna: +b Cso-darab-b-i.
3. Két K betű egybefonódva, majd törtvonal, fölötte y, alatta ö, utána S V. Megoldás Kettős-k-ön-y-v-elé-s. Ám a megfejtések között ezt találod: Kettőskönyvelő. Hát nem.       
4. Azt írja egyszer felfelé, másszor lefelé: UT. Ehhez képest a megoldás: Fel is út, le is út. Csakhogy mindkétszer hosszú u kívánkoznék a helyes megoldáshoz.
Igazán nem akarok kötözködni, de megért volna egy lektori átfésülést az egész kötet. És átigazítást korunkra: pl. újabb fogalmakat is hozhatott volna rejtvényképpen.
Megkérdezheted, mit keres az asztalomon ez a gyerekkönyv?
Világéletemben szerettem a feladványokat, már gyerekként örömmel lapozgattam a SICC őskiadását. Ma is ezt teszem.
Számítógépem ugyanis egyre megfontoltabb-lomhább lépéseket tesz bekapcsoláskor. Így adódik időm egy rövid észtornára. Ehhez pedig kiválók a kevéske időt igénylő SICC-feladványok megoldásai.
Már ha vannak…    

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr535456322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akimoto 2013.08.12. 08:39:45

Kérdés, melyik kiadó kötetéhez jutottál hozzá. Vannak nem hiteles kiadások is. A HVG cikkéből idézem: " Szerzője halála után a Sicc sorsa is hányatottá vált. A Móra Könyvkiadó 1957-es, az eredetihez képest nagyjából egy fejezettel megcsonkított kiadásának pikantériája például az, hogy szerkesztője ugyanaz a Gelléri András volt, aki a kihagyott részeket korábban saját, hasonló tematikájú könyvében felhasználta. Az 1977-es kiadásból viszont valamiért az egyszerű fázisrajzokkal szórakoztató, Rajziskola című fejezet maradt ki. A rendszerváltás után a Héttorony Kiadó hasonmás kiadásban, immár csonkítatlanul, háromszor is kiadta a Siccet - de nem fizetett érte jogdíjat. A bíróság elé vitt ügy végén aztán a kalózkiadásért csak annyit kellett fizetni, mint amennyi a jogdíj lett volna. Nem járt jobban a hamarosan újra megjelenő Rébusz sem. Az 1960-as kiadásban például akár kortörténeti fejtörő is lehetne, hogy miként került az eredetileg 25 évvel korábban összeállított 500 kérdés - 500 felelet című fejezetbe több olyan jellegű feladvány is, mint hogy: Mit jelent a KGST?

SERF ANDRÁS

emmausz 2013.08.12. 09:30:54

A Vaterán azonosítottam a fedlapot. Ez a Héttorony kiadása (a könyvben nem akadtam nyomára). Ha tényleg facsimile, akkor az eredetiben is hibás az ábrák némelyike.
Egy másik kiadás kihagyott Rajziskoláján én is elcsodálkoztam. Mit vétett?
A 60-as kiadásban a változtatásokra utalnia kellett volna a szerkesztőnek.
Kommented informatívabb, mint a posztom.
Köszi.
süti beállítások módosítása