Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.09.22. 14:43 emmausz

Efemerek, ephemerides

Egy szoros programú hét szorgos munkáján vagyok túl. Tegnap este még két rövid lektorálnivaló várt rám, ma reggel még az este befejezett könyv szövegén átfuttattam a helyesírás-ellenőrző programot, és jól tettem.  Most már mondhatom, hogy elkészültem a munkával.  
Egy kommentbe írtam tegnap, hogy a blog mint olyan efemer. Igen, az. A freeblog először kiírta, hogy dolgozunk a hiba kijavításán, majd rátért arra, hogy alkatrészre várunk, s hónapok múlva nagyjából azt, hogy meneküljön, ki merre lát. Egy
kommentemet
kommentelő
kommentje szerint az emberi élet is efemer. Végül is az e világi szakasza csakugyan többé-kevésbé az. Átsuhanunk rajta, majd nyomot alig hagyva eltűnünk még élő kortársaink szeme elől.
Soha nem gondoltam volna, hogy görög eredetű az ephemer szó. Mivel az A. de Saint-Exupéry-féle Kishercegben találkoztam vele először életemben, azt gondoltam, tán francia szó.  A dolog nem hagyott nyugodni, előkaptam hát az Idegen szavak szótárát, mely a következőket írja jelentéséről: röpke, rövid életű, tiszavirág-életű, gyorsan elmúló, átmeneti, egész élettevékenységét néhány nap alatt lefolytató (növény). Utal még az ephemerides szócikkre, melynek elsődleges jelentése: napló, napi feljegyzések. Na, ettől aztán leesett az állam (ma úgy mondják: leszakadt a pofám. O tempora, o mores), ugyanis a blog mint olyan, internetes napló. Tehát abszolút efemer (Ephemerides!).  Azt hiszem, erre jól ráéreztem.
Ha van még efemer valami, az a graffiti. Olykor-olykor sajnálom, hogy így van. Bár a graffitik zöme pocsék firka, akadnak üdítő kivételek is. Ám ezek sorsa ugyanúgy az efemerek sorsa, mint a pocsékoké. Takarja a következő firka, és nincs tekintettel arra, hogy az alatta levő nagyságrenddel különb színvonalú volt, mint az aktuális.
Teljesen nincs veszve a dolog két okból. Egy részüket, úgy vélem, maguk a kivitelezők azonnal lefotózzák, egy más részüket mások. Pl. én. A facebookra felteszek ezekből néhányat. Olyanokat, amelyek ma már garantáltan nem láthatók eredeti mivoltukban.
S ha jól sikerült az erkélyünkön függő muskátlis kép, akkor azt is ma mai nap emlékére.               

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr855528479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása